Ιωάννης Φουρτούνας. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πεντακοσίων χρόνων από το μαρτύριο των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμηδόλη (1522-2022) ευδόκησε η χάρις του Θεού στην ελαχιστότητά μου, με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ.  Θ ε ο δ ώ ρ ο υ  Β΄, να επιμεληθώ την εξαιρετική αυτή έκδοση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τιμήν των Αγίων, η οποία περιέχει την Ασματική Ακολουθία των Αγίων, τον Παρακλητικό Κανόνα, τον εγκωμιαστικό λόγο του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Θεοφίλου Β΄ προς τους Αγίους, τον Βίο των Αγίων όπως τον κατέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ως και την Διάταξη της λιτανείας των ιερών λειψάνων τους.

Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη επίσημη έκδοση που αφιερώνεται στους Νεομάρτυρας του Καΐρου, οι οποίοι μαρτύρησαν επί Πατριαρχίας του Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ το 1522 στο Παλαιό Κάιρο και ο τάφος τους βρίσκεται μέχρι σήμερα εις την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Ο τάφος τους είναι μία ζωντανή μαρτυρία για την παρουσία και την σταυροαναστάσιμη πορεία, δια μέσου των αιώνων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από την ίδρυσή του από τον Απόστολο Μάρκο μέχρι και σήμερα.

Επίσης, είναι μία ζωντανή μαρτυρία για την ακοίμητη λυχνία της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου, η οποία τόσους αιώνες αποτελεί ακτίνα πνευματικού φωτός προς όλους τους ανθρώπους, ως και μνημείο συνάντησης μεγάλων πολιτισμών, αλλά και μία μοναστική κιβωτός της Ορθοδοξίας.

Στη έκδοση αυτή παρουσιάζονται και φωτογραφίες που αφορούν τις εικόνες των Αγίων που βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, τα χαριτόβρυτα λείψανά τους που φυλάσσονται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής,  το παρεκκλήσιο και τον τάφο των Αγίων, ως και φωτογραφίες από τη αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου, την οποία ετέλεσε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ.  Θ ε ό δ ω ρ ο ς  Β΄ στη μνήμη τους επί των τάφων των αγίων στις 18 Οκτωβρίου του 2020.

Αισθάνομαι την εσωτερική ανάγκη να ευχαριστήσω τον Θεό υπέρ πάντων των ευεργεσιών του προς εμέ, επίσης να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον φάρο της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου, τον πατέρα της Αφρικής, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β΄, που μας έδωσε την ευλογία της επιμέλειας και της έκδοσης αυτής της ασματικής Ακολουθίας, ως και την μεγάλη στήριξή του προς όλους τους ερευνητές. Επίσης να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο για την αγάπη του προς εμέ και την ενθάρρυνσή του προς το συγγραφικό μου έργο,  ως και τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνὸ για τη διευκόλυνση της έρευνας στη βιβλιοθήκη και τα αρχεία της Θεοβαδίστου Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, ως και τις ενέργειές του προς έκδοση της παρούσης Ακολουθίας, αλλά και την εν γένει προβολή των αγνώστων εις τους πολλούς Αγίων Νεομαρτύρων του Καΐρου.

Τέλος, να ενημερώσουμε τους ευσεβείς ορθοδόξους της Αιγύπτου ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία παρουσίασης αυτής της τιμητικής έκδοσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Πατριαρχικό Κέντρο Μελετών και Διαλόγου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου. Επίσης ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση ενός νέου βιβλίου με τίτλο  «Βαδίζοντας με τον Χριστό στην Αίγυπτο», το οποίο βασίζεται στην επιστημονική μου έρευνα για τη ζωή, μαρτύριο και θαύματα των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμηδόλη.  

Αρέσει σε %d bloggers: