¨

Γράφει ο Νικόλαος Νικηταρίδης  

Είχε γεννηθεί στο Κάιρο στις 14/8/1924. Ο πατέρας του Αθανάσιος Κυρίτσης καταγόταν από το Κατηχώρι Πηλίου και η μητέρα του Ειρήνη Βλάχου από τη Μακρυνίτσα. Ο πατέρας του από το 1928 ως το 1964-65 διατηρούσε στην Αλεξάνδρεια το ξενοδοχείο ¨Σεντράλ¨. Φοίτησε στο Λύκειο ¨Ο Κοραής¨, στην Τοσιτσαία Σχολή, στη Σαλβάγειο Εμπορική Σχολή και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Νυκτερινής Επαγγελματικής Σχολής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ζωγραφική διδάχτηκε στα εργαστήρια των καθηγητών ζωγράφων Ν. Γώγου και Αρ. Αγγελόπουλου στην Αλεξάνδρεια, και Jaro Hilbert στο Κάιρο, ενώ αισθητική έμαθε πλάι στον Αλεξανδρινό ποιητή και φιλόσοφο Ευστράτιο Νέο.

Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Νυκτερινή Επαγγελματική Σχολή και την Επαγγελματική Σχολή Αμφιέσεως της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας από το 1956 ως το 1967, οπότε και επαναπατρίστηκε.

Από το 1970 ως το 1988 εργάστηκε ως υπάλληλος καλλιτέχνης στον ΕΟΕΧ και στον ΕΟΜΜΕΧ, σχεδιάζοντας αντικείμενα και διακοσμητικά σχέδια για τους χειροτέχνες και βιοτέχνες, ενώ βοηθούσε μέσω εκθέσεων στην προβολή τους.

Ως επαγγελματίας ζωγράφος εργάζεται από το 1948 στο ατελιέ του. Ταξίδεψε σε Μέση Ανατολή, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Λίβανο, Κύπρο, Μαρόκο, ΗΠΑ και τα καλοκαίρια του 1959, 1960 και 1961 ζωγράφισε σε Αθήνα, Εύβοια και Πήλιο, εκθέτοντας στη συνέχεια τα έργα του στην Αίγυπτο, προβάλλοντας την Ελλάδα.

Έργα του κοσμούν τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης της Αλεξανδρείας και του Καΐρου, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας, το Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, τις Πρεσβείες της Ελβετίας, της Κύπρου και της Ουρουγουάης στο Κάιρο, τα Προξενεία της Ελβετίας και της Αυστρίας στην Αλεξάνδρεια, τους Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας Βόλου και Αμαρουσίου Αθηνών, το Μουσείο Βορρέ στη Βραυρώνα και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1967, ο Απόστολος Κυρίτσης είχε συμμετάσχει σε πάνω από 15 ομαδικές εκθέσεις και είχε πραγματοποιήσει πάνω από 35 ατομικές εκθέσεις σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Καναδά, Ελβετία και Αμερική.

Το 2007 τιμήθηκε από τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα με αιγυπτιακό μετάλλιο τιμής και αναγνώρισης, τιμώντας το μακροχρόνιο καλλιτεχνικό του έργο.

¨Έφυγε¨ πλήρης ημερών στις 27/3/2022.

Αρέσει σε %d bloggers: