Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ.

Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), καθιέρωσε το 1966 να εορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , ο οποίος γεννήθηκε 2 Απριλίου 1805, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής – Μ. Ανατολής προσκάλεσε τον συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο για να συναντήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων της Αιγύπτου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Κάιρο (Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο και Αμπέτειος Σχολή) και στην Αλεξάνδρεια (Τοσιτσαίο Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο και Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο), να τους παρουσιάσει τα έργα του και να συζητήσει μαζί τους για τα μηνύματα  που προκύπτουν, της αυτοπεποίθησης, της αυτοβεβαίωσης,  της αγάπης, της διαφορετικότητας  και το κυριότερο την σπουδαία πορεία του απόδημου Ελληνισμού, μέσα από την μυθοπλασία αλλά και την πραγματικότητα σπουδαίων προσωπικοτήτων της πατρίδας μας.

Τα μηνύματα που φροντίζω να μεταφέρω στους μαθητές μέσω των βιβλίων μου είναι τα εξής:   1] Της αυτοπεποίθησης. 2] Της αυτοβεβαίωσης. 3] Της αγάπης. 4] Της διαφορετικότητας     και   το   κυριότερο   5]  ΤΗΝ   ΣΠΟΥΔΑΙΑ   ΠΟΡΕΙΑ   ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ   ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,  μέσα   από   την  μυθοπλασία   αλλά   και   την πραγματικότητα σπουδαίων προσωπικοτήτων της πατρίδας μας

Τα έργα που θα παρουσιαστούν, αναλόγως της ηλικίας των μαθητών είναι τα παρακάτω

  • Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες
  • Το ταξίδι του Φερεϋντούν
  • Ο κουρσάρος της πρώτης
  • Το μυστικό του Βελισσάριου

ΚΑΪΡΟ: ΣΆΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, γεννήθηκε το 1958 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας .Υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης» κι έχει εκδώσει 23 βιβλία με ποίηση, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα. Από τα έργα του για παιδιά  «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο 2013, και «Ο Ζωγράφος με τις τρεις Πατρίδες»,  που αναφέρεται στον σπουδαίο διακοσμητή του Καπιτωλίου των ΗΠΑ Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο 2020.

Συνεργάστηκε με περιοδικά και τις περισσότερες εφημερίδες του ημερήσιου και κυριακάτικου τύπου. Θεατρικά του έργα ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές. Κατά τη διετία 2016-2017 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Κνωσός. Έχει γράψει κείμενα και έρευνα για 20 ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ και το συνδρομητικό κανάλι Cosmote History, με ιστορικά και πολιτισμικά θέματα. Επίσης στίχοι του κυκλοφορούν μελοποιημένοι σε cd.

Δημοσίευσε στον τύπο «Αρχεία του Δρομοκαΐτειου», μετά από 10ετή έρευνα, προβάλλοντας τις μεγάλες μορφές που έζησαν εκεί, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Νικόλαος Δραγούμης και άλλοι. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός με εκπομπές σε θέματα πολιτισμού και αρθρογραφεί με επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Αρέσει σε %d bloggers: