Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης

Οδεύοντας προς το τέλος της Προσκοπικής Περιόδου 2021-2022, οι Πρόσκοποι ετοιμάζονται για τις θερινές τους δράσεις στις πολυπόθητες Κατασκηνώσεις.

Η Αγέλη Λυκοπούλων ετοιμάζετε για μια 7ήμερη κατασκήνωση στην παραλιακή Έΐν Σόχνα, η Ομάδα Προσκόπων ετοιμάζετε για μια 10ήμερη κατασκήνωση στις Ροβιές Ευβοίας και η Κοινότητα  Ανιχνευτών για μια 10ήμερη κατασκήνωση στον Παρνασσό στην Στερεά Ελλάδα.

Σημαντικό  είναι ότι μετά από 6 περίπου χρόνια οι Πρόσκοποι Καΐρου θα πραγματοποιήσουν κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.  Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο με την γενναία υποστήριξη της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου και την  συμβολή φίλων χορηγών.

Οι Πρόσκοποι Καΐρου για να πετύχουν το στόχο τους με την οργάνωση κατασκηνώσεων είχαν ένα καταρτίσει ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιστά κατά την διάρκεια των 9 μηνών της Προσκοπικής Περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο.

Στην προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων λόγο των μαθητικών και φοιτητικών εξετάσεων, οι οποίες , δραστηριότητες θα συνεχισθούν και μετά την λήξη της εξεταστικής περιόδου, βρήκαμε την ευκαιρία για μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και να παρουσιάσουμε  σε όλους τους γονείς, φίλους και όλους τους Παροίκους , μέσα από τις φιλόξενες  σελίδες (έντυπες και ηλεκτρονικές) της αγαπητής μας εφημερίδας ΝΕΟ ΦΩΣ, το πλούσιο αυτό πρόγραμμα δράσεων. Η Επιτροπή της εφημερίδας και η αρχισυνταξία της με την αγάπη που περιβάλουν τους Προσκόπους προβάλουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που επιτελείται στους Προσκόπους Καΐρου.

Βασικός στόχος των δράσεων που πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι είναι η προετοιμασία για την κατασκήνωση και ταυτόχρονα την ανάπτυξη του προγράμματος διαπαιδαγώγησης των παιδιών και νέων που είναι μέλη των Προσκόπων Καΐρου.

Το ΝΕΟ ΦΩΣ κάλυψε με εκτενή άρθρα του και ρεπορτάζ   τις δράσεις αυτές και για τον λόγο αυτό θα αναφέρουμε περιληπτικά τις σημαντικότερες από τις δράσεις αυτές. Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν χάρη στον άρτιο συντονισμό και την εποικοδομητική συνεργασία Προσκόπων με τους Παροικιακούς φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά και τους νέους της Παροικίας μας τον Π.Α.Ο.Κ. τον Σ.Ε.Ν.Ε.Κ. και τον Ναυτικό Όμιλο.

Πραγματοποιήθηκαν   30 εβδομαδιαίες τακτικές συγκεντρώσεις. Κάθε Σάββατο Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές στο άριστα συντηρημένο και ανακαινισμένο Προσκοπείο συγκεντρωνόντουσαν για να ζήσουν όμορφες στιγμές παίζοντας και ταυτόχρονα «μαθαίνοντας στην πράξη» απόκτησαν νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Κατά το διάστημα της πραγματοποιήθηκαν  5  ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές συμμετείχαν σε 6 μονοήμερες εκδρομές-επισκέψεις σε Μουσεία και Πάρκα στο Κάιρο καθώς και βόλτες στον Νείλο.

Οι Πρόσκοποι Καΐρου στο πλαίσιο των δράσεων Προσφοράς πραγματοποίησαν δράσεις που πλέον έχουν «θεωρούνται» από τις Παραδοσιακές δραστηριότητες της αγαπητής Παροικίας του Καΐρου, όπως το περίφημο Τσικνοσάββατο, τα Κάλαντα, οι Υπηρεσίες κατά τις σημαντικές θρησκευτικές και επίσημες εκδηλώσεις των Ελλήνων του Καΐρου .

Μετά από 2 χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας οι δράσεις των Προσκόπων  ήρθαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών και νέων καθώς και όλων των παροίκων και βοήθησαν στην ομαλή επιστροφή στην «κανονικότητα», αλλά πάντα με την απαιτούμενη προσοχή.

Σημαντικές ήταν και οι δράσεις που ξεπέρασαν τα σύνορα του Καΐρου.  ‘Όπως οι διαδικτυακές δράσεις όπου Λυκόπουλα,  Πρόσκοποι και Ανιχνευτές από το Κάιρο συμμετείχαν σε Πανελλήνιες εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας επάξια την νεολαία της ομογένειας της Αιγύπτου.    

Ταυτόχρονα ενδυναμώθηκαν οι ιστορικές αδελφικές σχέσεις με τους Προσκόπους Αιγύπτου, όπου οργανώθηκαν συναντήσεις και δραστηριότητες κοινές εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες και τα βιώματα μελών του Προσκοπικού μας Συστήματος. Κορυφαία συνάντηση έγινε κατά την πατροπαράδοτη εκδήλωση «κοπής της πίτας» όπου μετά από πρωτοβουλία των Προσκόπων Καΐρου τιμήθηκαν  οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι καθώς και ο Πρέσβυς της Ελλάδας κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο κ. Αντώνης Καζαμίας.

Η Προσκοπική Πρόοδος των μελών του  Συστήματος Προσκόπων Καΐρου δείχνει το ποιοτικό επίπεδο του προγράμματος. Νέα μέλη, τελετές υπόσχεσης, αναγνωρίσεις προσπάθειας , Αστέρια στα Λυκόπουλα, Βέλη στους Προσκόπους, Δάφνη στους Ανιχνευτές και πολλές αναγνωρίσεις Ερασιτεχνικών Ασχολιών και Ανιχνευτικών Εργαστηρίων Γνώσης είχαν σαν αποτέλεσμα να υπερήφανα να προβάλουν τα αντίστοιχα σήματα στις στολές τους τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές του Καΐρου. Δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητο ότι μετά από πολλά χρόνια 4 Ανιχνευτές απέκτησαν επάξια το σημαντικότατο πτυχίο «ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΕΘΝΟΥΣ».

Η συνετή διαχείριση των οικονομικών του Συστήματος οδήγησε στην αγορά και δωρεάν διανομή στα μέλη του Συστήματος της μπλούζας δράσεων κάθε Κλάδου,  με αποτέλεσμα την «όμορφη» και ενιαία εμφάνιση των Προσκόπων Καΐρου σε όλες τις δράσεις τους. Επίσης το Σύστημα έχει πλέον 15 νέες σκηνές υψηλών προδιαγραφών για την κάλυψη των αναγκών όλων των Τμημάτων . Η καλοκαιρινή έκπληξη ήρθε από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων που πρόσφερε στα μέλη του Συστήματος ένα όμορφο καλοκαιρινό μπλουζάκι  που θα φορούν  στις κατασκηνώσεις τους.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια 7 Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος συμμετείχαν σε Πανελλήνιες Προσκοπικές Εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα. Η οικονομική υποστήριξη της Κοινότητας ειδικά σε αυτό το τομέα βοήθησε ώστε οι Βαθμοφόροι του Καΐρου να τύχουν της καλύτερης εκπαίδευσης για την αρτιότητα της κατάρτισης τους.  

Η Περιφερειακή Εφορεία Αποδήμων ήταν δίπλα στο Σύστημα και όλο το Επιτελείο της Περιφέρειας  ειδικά δε ο Περιφερειακός κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα και το Παγκόσμιο Πτυχίο Εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους, στήριξαν τους Βαθμοφόρους του Συστήματος.

Οι φίλοι των Προσκόπων Καΐρου, ο κ. Αντώνης Καζαμίας και η αείμνηστη κα Σούλα Παπαδοπούλου με την αγάπη τους και τις χορηγίες τους  βοήθησαν πολύ στην αναβάθμιση του προσκοπικού προγράμματος.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είναι ο πνεύμονας ζωής για το Σύστημα των Προσκόπων Καΐρου όχι μόνο με την οικονομική επιχορήγησή της αλλά και με την τεχνική υποστήριξη της στεγανοποιώντας την ταράτσα και την ανακαίνιση των Τμημάτων. Η συμβολή της Κοινότητας είναι «ζωτικής» σημασίας για την υλοποίηση του όποιου προγράμματος. Τυχεροί είναι οι Πρόσκοποι του Καΐρου που όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής τους αγαπούν και ο κάθε Επίτροπος από την θέση του βοηθά και στηρίζει τις δράσεις τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε από καρδιάς στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή,  στον Έφορό μας κ. Ανδρέας Γιόσρι  και φυσικά στην «Προσκοπο Μητέρα» μας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου

Οι φωτογραφίες από τις δράσεις πάρα πολλές, επιλέξαμε όμως μερικές που αντανακλούν το χαμόγελο και την ζωντάνια των Παιδιών μας. Και αυτό είναι το μεγάλο “Ευχαριστώ” των Προσκόπων του Καΐρου προς τους Επιτρόπους της Ε.Κ.Κ. προς τους φίλους, προς τους γονείς που στηρίζουν και προς τους Βαθμοφόρους που οργανώνουν όλες τις δράσεις.

Θα επανέλθουμε σύντομα με ανταποκρίσεις από τις κατασκηνώσεις των Προσκόπων .

Ως τότε, ευχόμαστε στους Προσκόπους, στους Ανιχνευτές και στους Βαθμοφόρους καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους.

Κατασκηνώσεις …ερχόμαστε …!!!

Δείτε παρακάτω μια επιλογή από χαρούμενες εικόνες των Προσκοπικών δράσεων της 109ης περιόδου με την φωτογραφική ματιά και την αγάπη των ίδιων των Προσκόπων

Χαρακτηριστικές Προσκοπικές στιγμές μέσα από τον φωτογραφικό φακό του “Νέου Φωτός” και της ekkairo.org

Αρέσει σε %d bloggers: