Η συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου θεμέλιο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας
16/06/2022
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 20.6.2022
20/06/2022
Show all

Η ιστορική συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ–Σαΐντ μέσω της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Επίσκεψη γνωριμίας στελεχών της Ε.Κ.Κ.

Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ

Η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 θα καταγραφεί στο διηνεκές της Αιγυπτιώτικης ιστορίας ως μια ημέρα χαρούμενη και εξόχως σημαντική. Ήταν η ημέρα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ που μετά από την πρόταση της Προέδρου κας Χρυσούλας Θεοχάρη αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Ε.Κ.Π.Σ. η συγχώνευση  με την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.

Από την πρώτη στιγμή της συγχώνευσης και μέχρι σήμερα εξιδεικευμένα κλιμάκια στελεχών της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου πραγματοποίησαν πολλαπλές επισκέψεις στο Πόρτ- Σαΐντ με σκοπό την απόκτηση ιδίας άποψης στα υπάρχοντα θέματα.

Οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες της συγχώνευσης φτάσανε πλέον στο τέλος τους και παραλάβαμε  με ιδιαίτερη χαρά, την επίσημη απόφαση της συγχώνευσης από το αρμόδιο  Αιγυπτιακό Υπουργείο.

Στο διοικητικό σκέλος, άρχισε η μελέτη των εγγράφων και βιβλίων που παραλάβαμε και παράλληλα υλοποιήθηκε η προσυμφωνημένη  εγγραφή των μελών του Πορτ – Σαΐντ στην Ε.Κ.Κ.

Πέραν όμως από την επίλυση των διοικητικών θεμάτων, από τις πρώτες παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε ως Ε.Κ.Κ. ήταν η περιποίηση και ο καλλωπισμός του προαύλιου χώρου του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος και παρέμενε κλειστός μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος.

Επίσης έγινε μικρής έκτασης αποκατάσταση (σπασμένα παράθυρα κ.α) άμεσων θεμάτων του Ναού με σκοπό την κατά το δυνατόν βέλτιστη λειτουργικότητα του χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πορτ – Σαΐντ από την κα. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένη Εφορείας Ναών και Κοιμητηρίων, την κα. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ Επόπτρια Γραφείων και Υπεύθυνη Νομικών Θεμάτων της Ε.Κ.Κ, τον κ. Λεωνίδα Φοντριέ Κοινοτικό Επίτροπο και Προϊστάμενο Εφορείας Ακίνητης Περιουσίας, μαζί με τον υπάλληλο κτημάτων κ. ΑμπντελΧαμίντ και τον δικηγόρο της Ε.Κ.Κ. κ. Έζατ Σάμι.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας  ήταν τα Κοιμητήρια της πρώην Κοινότητας Πορτ –Σαΐντ, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη γεωγραφική  έκταση και έχουν πολύ σημαντική και μακραίωνη  ιστορία. Οι περίτεχνοι μαρμάρινοι τάφοι διαθέτουν στην πλειονότητά τους καλαίσθητα αγάλματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας  που μαρτυρούν την ευμάρεια της Κοινότητας του Πόρτ- Σάιντ στην ιστορική της διαδρομή. Αποφασίστηκε επίσης η λεπτομερής απογραφή όλων των τάφων και ο συστηματικός  έλεγχος της κατάστασής τους.

Επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψη στην μικρή πολυκατοικία της Κοινότητας και η γνωριμία μας με τους ενοικιαστές. Παραλάβαμε τα ενοίκια και εξηγήσαμε την νέα πλέον πρακτική, με την παραλαβή των ενοικίων με αποδείξεις της Ε.Κ.Κ.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο σχολείο, το οποίο είναι νοικιασμένο στην Κοπτική Μητρόπολη και λειτουργεί με την ονομασία «Ελληνικό Σχολείο» γεγονός που είναι προς τιμή του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ γιατί το είχε ως απαράβατο όρο στην συμφωνία ενοικίασης. Στο κτήριο των σχολείων στεγάζεται το  Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και αριθμεί περισσότερους από χίλιους  μαθητές.

Τελευταίος σταθμός ήταν η Κοπτική Μητρόπολη του Πορτ- Σαΐντ και η συνάντηση γνωριμίας με τον Μητροπολίτη των Κοπτών κ. Τάντρος. Στη συνάντηση αυτή ήταν παρών και ο πατήρ Πόλα και ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης.                                                                                                                                             Σκοπός της γόνιμης συνάντησης ήταν η γνωριμία μας με τον ενοικιαστή του σχολείου, η ενημέρωση για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος καθώς και το ξεκίνημα μιας νέας συμφωνίας με καλύτερους όρους για όλους.

Για την ενημέρωση του σχετικού φακέλου της Ε.Κ.Κ.  ζητήσαμε και μας δόθηκαν αντίγραφα των αδειών οικοδομής, της άδειας λειτουργίας των σχολικών μονάδων καθώς και άλλα απαραίτητα έγγραφα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις και από Κοινοτικούς Επιτρόπους αλλά και από υπαλλήλους της Κοινότητας για να ενημερωθούν πλήρως για όλες τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διάφορους τομείς όπως : Οικονομικά, Νομικά, Τεχνικά, Ναών, Ακινήτων κ.α.

Η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος της κ. Χρήστος Καβαλής σε άρθρο του,  δεν θεωρεί πως έκλεισε η σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ, αντίθετα υπό την ομπρέλα της Ε.Κ.Κ ευελπιστούμε και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε  να συνεχίσει την παρουσία της με σκοπό  να προβάλει την Ελλάδα και την ΕλληνοΑιγυπτική φιλία όπως της ταιριάζει, στο Βόρειο- Ανατολικό ακρότατο της Αφρικανικής Ηπείρου,  το Πορτ- Σάιντ.

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη στο Πόρτ Σαΐντ (φωτο: Χρυσάνθη ΣκουφαρίδουΒίλλυ Πολίτη – Ζουέ)

Αρέσει σε %d bloggers: