Κάθε εκδήλωση των Προσκόπων του Καΐρου οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και αν πραγματοποιείται συγκεντρώνει το αμείωτο ενδιαφέρον όλης της Καϊρινής Παροικίας και αποτελεί μια ημερομηνία που κανείς δεν θέλει να χάσει. Και αυτό για ένα και μόνο λόγο. Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά στα προσκοπικά δρώμενα. Επιβραδύνεται απότομα και οι καρδίες όλων αλαφραίνουν. Σαν να γυρίζει το βιολογικό ρολόι του καθενός χρόνια πολλά πίσω, όπου η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι ήταν το βασικό στοιχείο μίας ανέφελης ζωής.

Για ακόμα μια χρονιά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου το νιώσαμε αυτό το έντονο συναίσθημα στο δυναμικό ξεκίνημα της νέας Προσκοπικής περιόδου όταν ο Αρχηγός τους κ. Γιάννης Μελαχροινούδης , έδωσε με την στεντόρειά φωνή του το παράγγελμα και τα γελαστά Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές  εφορμήσανε στην κυριολεξία με τα χαρούμενα πρόσωπά τους γεμίζοντας όλο το Προαύλιο χώρο με την παιδική τους ζωντάνια. Και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν από όλους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος τέλεσε στην συνέχεια τον Αγιασμό μετά του Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στέφανου με την εύφωνη συνοδεία  του Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μετέφερε προς όλους την αγάπη και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β καθώς και την ευλογία του για το Θεάρεστο έργο που επιτελούν οι Πρόσκοποι στο Κάιρο. Στην συνέχεια ευχήθηκε και αυτός μια γόνιμη και επιτυχημένη νέα περίοδο εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για όλες τις Προσκοπικές δράσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Πρόσκοποι είναι η φλέβα που αναζωογονεί και ενδυναμώνει την Ελληνική Παροικία.

Στην συνέχεια ο Αρχηγός των Προσκόπων Καΐρου και Έφορος Εκπαίδευσης Ελλήνων Αποδήμων Προσκόπων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης έκανε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων της Καλοκαιρινής περιόδου και μοιράστηκε μαζί με όλους τους παριστάμενους μερικές από τις πολύτιμές όπως είπε εμπειρίες του καλοκαιριού θυμίζοντας μας ότι σύμφωνα με την Προσκοπική Μεθοδολογία το παιδί «μαθαίνει στην πράξη, παίζοντας στην φύση»

Ο κ. Μελαχροινούδης έκανε στην συνέχεια μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή των κατασκηνωτικών δράσεων  από την ίδρυση του Συστήματος το 1913 και αναφέρθηκε στην σημασία και την προσμονή όλων των Προσκόπων  για την χρονιά που θα ήταν εφικτό να ταξιδέψουν όλοι μαζί και να «κατασκηνώσουν» στην Ελλάδα.

Μια τέτοια χρονιά όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν και η φετινή, με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και με την αρωγή φίλων και χορηγών το μεγάλο Προσκοπικό όνειρο έγινε πράξη και οργανώθηκε με επιτυχία η πολυπόθητη κατασκήνωση στην Ελλάδα όπου για 15 μέρες  31 Πρόσκοποι και  Ανιχνευτές κατασκήνωσαν στις Ροβιές της Εύβοιας και στα βουνά της Ρούμελης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην φετινή κατασκηνωτική περίοδο 22 παιδιά της Παροικίας μας επισκέφτηκαν και γνώρισαν από κοντά την πατρίδα μας για πρώτη φορά και αυτό τόνισε ο κ. Μελαχροινούδης μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει περήφανους που το καταφέραμε.

Στην συνέχεια ήρθε η στιγμή των μεγάλων «Ευχαριστώ» που οι Πρόσκοποι ξέρουν να μοιράζουν από καρδιάς.

Οι Πρόσκοποι δια στόματος του Αρχηγού τους ευχαρίστησαν τον κ. Γιώργο Χαγιάτ για την προσφορά ενός νέου projector και μίας  οθόνης προβολής, το οποία και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και στην σημερινή γιορτή.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Πρόσκοποι του Καΐρου πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στους χορηγούς, θέλοντας με έναν απλό και λιτό τρόπο να τους πούνε δημόσια ένα μεγάλο «Ευχαριστώ»

Η οικογένεια «Παναγιώτη» είχε μια ιδιαίτερη θέση στην τιμητική στιγμή και έλαβε αναμνηστικό δώρο για την από καρδιάς επταήμερη φιλοξενία που παραχώρησε σε 12 Λυκόπουλα με τους Αρχηγούς τους , θυμίζοντας σε όλους παλαιότερες εποχές όταν ο αείμνηστος Φιλοθέου παραχωρούσε στους Προσκόπους οικόπεδό του στην Μααμούρα στην Αλεξάνδρεια και στο Ουάντι Νατρούν για τις κατασκηνωτικές τους ανάγκες.

Τα οικονομικά του Προσκοπικού Συστήματος μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ανθηρά, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μελαχροινούδης η χρηστή διαχείριση και ο σωστός οικονομικός προγραμματισμός επέτρεψε στους Προσκόπους να καλύψουν αυτοτελώς από το Ταμείο του Συστήματος τις κατασκηνώσεις των Λυκοπούλων στο Φαγιούμ και στην Σόχνα.

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξε και για την πολυεπίπεδη αρωγή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προς το Σώμα των Προσκόπων του Καΐρου. Ο κ. Μελαχροινούδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι σημερινοί Πρόσκοποι είναι τυχεροί διότι όλοι οι Επίτροποι ήταν παλαιοί Πρόσκοποι και Οδηγοί του Καΐρου και πάντα βλέπουν με συμπάθεια τα αδέλφια τους Προσκόπους. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν παρέλαβε για όλη αυτή την διαρκή προσφορά της Κοινότητας αναμνηστική και τιμητική πλακέτα.

Η μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού είχε στην συνέχεια την τιμητική της για την συνολική της προσφορά στα κοινά, για την συνεχή υλική προσφορά της προς τους Προσκόπους, και για το γεγονός ότι σε αυτή την κατασκηνωτική περίοδο στην Ελλάδα προσέφερε μια αξέχαστη μέρα για τους Προσκόπους σε γνωστή παραλία της Αθήνας που ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της Βουλιαγμένης.

Οι νέοι βαθμοφόροι πήραν στην συνέχεια την σκυτάλη και απένειμαν αναμνηστικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικόδημο, στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο, στον Πρέσβη την Ελλάδα στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη , στην Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ. και Προϊσταμένη της Εφορείας Νεολαίας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία με την αγάπη της για τους Προσκόπους συμβάλει καταλυτικά στην Κοινοτική στήριξη, στον Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι, ο οποίος με την ιδιότητα του ως Επίτροπος είναι πάντα δίπλα στους Προσκόπους και τέλος στον Έφορο της Περιφέρειας Αποδήμων κ. Γιώργο Αγγελίδη.

Στην συνέχεια Πρόσκοποι παρέδωσαν αναμνηστικά δώρα στους γνωστούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες, μα πάνω από όλα φίλους των Προσκόπων, τους κ.κ. Ερικ Αδάμ και Αντώνη Καζαμία για την  αμέριστη οικονομική αρωγή τους και αδιάληπτη παρουσία τους στα Προσκοπικά δρώμενα.

Τελευταίο θέμα της τελετής ήταν η διαδικασία παράδοσης της ηγεσίας στον νέο στον νέο Αρχηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου. Ήταν αναμφισβήτητα μια στενάχωρη στιγμή για όλους, αλλά ο απερχόμενος Αρχηγός κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ως “αιώνιος έφηβος” Πρόσκοπος αλάφρυνε την βαριά ατμόσφαιρα εξηγώντας περιληπτικά  στους παρισταμένους την διαδικασία ανάδειξης με εκλογές που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10.09.2022, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι Ενήλικες Εθελοντές της Προσκοπικής Κίνησης στο συναρπαστικό Προσκοπικό τους ταξίδι συχνά αλλάζουν ρόλους και καθήκοντα. Οι ρόλοι έρχονται και παρέρχονται. Αυτό όμως που μένει σταθερό είναι η διάθεση για προσφορά, η δημιουργία παρέα με φίλους,και η βαθιά τους πίστη ότι έστω και απειροελάχιστα συμβάλλουν για ένα καλύτερο κόσμο». Φυσικά τόνισε στην συνέχεια ότι δεν αποχωρεί από την ενεργό δράση αλλά στέκεται ένα βήμα πίσω δίνοντας χώρο στους επόμενους βαθμοφόρους για να κρατήσουν με αυτοπεποίθηση και δύναμη την Προσκοπική φλόγα αναμμένη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που στο τελετουργικό της διαδοχής, σύμφωνα με την προσκοπική παράδοση ο απερχόμενος Αρχηγός έβγαλε από την στολή του το διακριτικό του το οποίο και  τοποθέτησε στην στολή του νέου Αρχηγού κ. Χρήστου Αντωνίου

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ.  κ. Μιχάλης Γκρουνστέϊν πήρε στην συνέχεια τον λόγο αναφέροντας με έμφαση ότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είναι παρούσα και στέκεται αρωγός σε όλα τα σωματεία που παράγουν έργο και είναι αδύνατον συνέχισε να μην σταθούμε δίπλα στους Προσπόπους του Καΐρου που τα τελευταία δέκα χρόνια παράγουν αξιοσημείωτο έργο. Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την συμβολή και για την προσφορά του Γιάννη Μελαχροινούδη όλα αυτά τα χρόνια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο επί της ουσίας «ίδρυσε μια να Σχολή» στο Προσκοπισμό με την διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία που εισήγαγε όλα αυτά τα χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργή και συνεχή συμβολή της κα. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου και του κ. Ανδρέα Γιόσρι προς το Προσκοπικό κίνημα ενώ εξήρε και την πορεία αλλά και την μελλοντική προσφορά του νέου Αρχηγού κ. Χρήστου Αντωνίου.

«Γιάννη όλα αυτά τα 40 χρόνια της προσφοράς σου με αυταπάρνηση στο Προσκοπικό Σώμα, σίγουρα θα έχεις πολλά να αναπολήσεις σε αυτό το όμορφο αλλά απαιτητικό ταξίδι με οδηγό τα παιδιά. Ήσουν και πιστεύουμε ότι θα είσαι πάντα κοντά μας να μας στηρίζεις και να μας εμψυχώνεις  με τον μοναδικό τρόπο που μόνο εσύ ξέρεις. Με το χιούμορ σου, την τρυφερή αγριάδα σου, τις αστείρευτες γνώσεις σου, και την αγάπη σου για όλους μας, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά, νιώθουμε ότι δεν είμαστε ούτε θα είμαστε ποτέ μόνοι. Εμείς οι Βαθμοφόροι Πρόσκοποι, αλλά και όλα τα παιδιά σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και ευημερία, εσύ και η οικογένειά σου. Σε ευχαριστούμε για όλα . Σε αγαπάμε πολύ» Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ο Χρήστος, η Όλγα και η Γιώτα καθρέφτισαν μονομιάς τα συναισθήματα και το μεγάλο «Ευχαριστώ» όλων.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων  ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλήδης, ο νέος Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Μιχάλης  Τσιλιγκάκη, η κα Δέσποινα Τζόβα του Γραφείου Ο.Ε.Υ η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Σωτηρία Μπέτα, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος. Επίσης παρέστησαν ο Διευθυντής και η Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δείτε εικόνες από το χαρούμενο ξεκίνημα της νέας Προσκοπικής περιόδου( φώτο: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος , Πρόσκοποι Καΐρου)

Αρέσει σε %d bloggers: