Το πολλά υποσχόμενο ιεραποστολικό ταξίδι της Α.Θ.Μ του  Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ στο νησί της Μαδαγασκάρης έφτασε στο τέλος του σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας σε όλους που συμπορεύτηκαν με τον Πατριάρχη μια πικρή γεύση ανάμνησης, αλλά και μια γλυκιά υπόσχεση επιστροφής.

Ο Μακαριώτατος  επέστεψε στην έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας με την καρδιά του γεμάτη από τα χαμόγελα, τις αγκαλιές, μα πάνω από όλα από την ελπίδα και την πίστη των  καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε στην ιεραποστολική του περπατησιά σε αυτό το πανέμορφο μέρος της Γης που όμως η καθημερινή διαβίωση είναι δυσβάσταχτη.

Πλούσιο το πρόγραμμά του, με καθημερινές μετακινήσεις, τελέσεις Θείων Λειτουργιών, με εγκαίνια σημαντικών έργων πνοής για την τοπική κοινωνία, καθώς και με επίσημες συναντήσεις  με πολιτειακούς άρχοντες της Μαδαγασκάρης. Η Ελληνική Κοινότητα της Μαδαγασκάρης περήφανη και πανταχού παρούσα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης  Πρόδρομο καθώς και τον τοπικό κλήρο ήταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή συνοδεύοντας τον και συμμετέχοντας στις Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες που προεξήρχε.

Στις λίγες αυτές μέρες της παραμονής του στον πανέμορφο αυτό τόπο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης κ. Andry Nirina Rajoelina, με τον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μαδαγασκάρη κ. Παναγιώτη Ταλούμη με τον Πρέσβη της Αιγύπτου κ. Usama Khalil και φυσικά με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας που χρόνια τώρα συνεπεικουρούν και συμπορεύονται με το ιεραποστολικό  έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πέραν όμως από τις επίσημες και απαραίτητες συναντήσεις και συνομιλίες του με τους τοπικούς Άρχοντες της Μαδαγασκάρης, καθημερινά ερχόταν σε επαφή με τον απλό κόσμο που απλώνοντας τα χέρια του σαν μια μεγάλη και σφιχτή αγκαλιά τους κοιτούσε στα μάτια και ένιωθες  πως τα βλέμματά τους αντανακλούσαν το υπαρξιακό αποτύπωμα της διακονίας του σε αυτό τον βασανισμένο τόπο.

Τον είδαμε να περπατάει γεμάτος χαρά με χιλιάδες κόσμου στο πλευρό του, να εγκαινιάζει την «Ακαδημία Πλάτωνος» το νέο υπερσύγχρονο και περικαλλές νέο Κολλέγιο της Ιεράς Μητροπόλεως.  Να εγκαινιάζει επίσης το νέο Μητροπολητικό Μέγαρο καθώς και νέες εκπαιδευτικές μονάδες απολύτως απαραίτητες για τον τόπο. Η πιο συγκινητική στιγμή όμως ήταν η πρώτη μέρα στα σχολεία της Τολιάρας με τον Μακαριώτατο να τελεί τον Αγιασμό, να μοιράζει δώρα για μια νέα χρονιά με ελπίδα και χαρά και να κάθεται στο τελευταίο θρανίο σε μια τάξη γεμάτη παιδικές ψυχές που ακτινοβολούαν Φώς.

Η παρακαταθήκη που άφησε ο Μακαριώτατος σε αυτό του το ταξίδι ήταν μεγάλη, μα συμπυκνώνεται στις λίγες αλλά μεστές δικές του λέξεις : «Τα έργα που κάνουμε για τον εαυτό μας πεθαίνουν, τα έργα που κάνουμε για τους άλλους μένουν».

Δείτε εικόνες από το ιεραποστολικό ταξίδι του Μακαριώτατου στην Μαδαγασκάρη (φώτο. Δημήτρης Δαδής/ 4Ε)

Αρέσει σε %d bloggers: