Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης, Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου

Για τους Προσκόπους  το «ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ» κορυφώνεται με τις καλοκαιρινές κατασκηνώνεις.

 Κατά την διάρκεια της Προσκοπικής Περιόδου , οι μοναδικοί  «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ», οι  κατάλληλα εκπαιδευμένοι Βαθμοφόροι, μέσα από ένα συναρπαστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα ετοιμάζουν τα παιδιά και τους νέους για την κατασκήνωση.

Στην σημαντική αυτή θερινή δράση, δίνεται η ευκαιρία στα  παιδιά  να ενισχύσουν  την αυτοπεποίθηση  τους ,  τη γνωστική τους ανάπτυξη (γνώσεις, δεξιότητες, αντιλήψεις και στάσεις),  τη συμπεριφορά τους ,  τη σωματική, κοινωνική, διανοητική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη τους.

Η Αγέλη των Λυκοπούλων  ήταν το Τμήμα  του  Συστήματος Προσκόπων Καΐρου που άνοιξε και έκλεισε την περίοδο των θερινών δράσεων.

9 Λυκόπουλα μαζί με 4 Βαθμοφόρους, σαν σωστοί μικροί αρχαιολόγοι, εξερεύνησαν την Όασι του Φαγιούμ το τριήμερο 19-21 Ιουνίου. Περιπέτεια στην Κοιλάδα των Φαλαινών (Wadi Al Hitan) και σαφάρι στην κοιλάδα Ραγιάν (Wadi Rayan) ήταν  μερικές  από τις πλούσιες δραστηριότητες του τριημέρου.

Η επταήμερη κατασκήνωση των Λυκοπούλων στην Σόχνα  – Ερυθρά , που πραγματοποιήθηκε από τις 28.08 έως τις 03.09,   έκλεισε την περίοδο των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων των Προσκόπων Καΐρου. Στην φιλόξενη και ευρύχωρη αυλή της οικίας οικ. Παναγιώτη, έστησαν τις σκηνές τους 6 Λυκόπουλα μαζί με τους 6 Βαθμοφόρους . Τα Λυκόπουλα  παρέα με τους Θεούς του Ολύμπου έζησαν  7 μέρες γεμάτες περιπέτεια, φαντασία, παιχνίδι και θάλασσα.  Οι Βαθμοφόροι είχαν ετοιμάσει μια όμορφη έκπληξη στα Λυκόπουλα όταν την τελευταία ημέρα της κατασκήνωσης τους επισκέφθηκαν οι γονείς , συνοδευόμενοι από τον Υ.Σ. Χρήστο Αντωνίου, που σαν σωστό οικοδεσπότης πρόσφερε την δυνατότητα στους γονείς  να ζήσουν με τα παιδιά μια μέρα στην κατασκήνωση.  Οι Πρόσκοποι Καΐρου ευχαριστούν θερμά την οικογένεια Παναγιώτη για την φιλοξενία των Λυκοπούλων. Πράξη που θύμισε τις όμορφες   κατασκηνώσεις στην Μααμούρα Αλεξάνδρειας στο κτήμα του Φιλοθέου την δεκαετία του ‘70

Οι δαπάνες των δύο κατασκηνώσεων καλύφθηκαν από το Ταμείο του Συστήματος και τις συνδρομές των γονέων. Τα έξοδα μετακινήσεων καλύφθηκαν από ανώνυμο φίλο των Προσκόπων και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.  Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους Βαθμοφόρους των Λυκοπούλων  Κρίς Παναγιώτη, Μάριο Αγιούμπ, Αλι Φαρούκ, Σταύρο Θάμπετ, Βέρα Γεωργαλλίδη και Γιούσεφ Ρεμπούλη

Οι Πρόσκοποι Καΐρου στην άνω των εκατό χρόνων πορεία τους οργανώνουν κάθε καλοκαίρι κατασκηνώσεις με μεγάλη συμμετοχή των μελών. Οι πιο ενδιαφέρουσες και πολυπόθητες κατασκηνώσεις ήταν και είναι αυτές που πραγματοποιούνταν στην Πατρίδα.  Λόγω του υψηλού κόστους δεν οργανώνονται συχνά. Η τελευταία κατασκήνωση των Προσκόπων Καΐρου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Λιτόχωρο.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ήταν και είναι αρωγός στις προσπάθειες της ηγεσίας των Προσκόπων Καΐρου στην οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνώσεων στην Ελλάδα.

Η ευεργεσία συμπαροίκων μας συμπληρώνει  την επιχορήγηση της ΕΚΚ  με αποτέλεσμα την για την πραγματοποίηση των κατασκηνώσεων στην Ελλάδα και  πρόσθεσε και άλλη διάσταση στην κατασκήνωση αυτή, δίνοντας την δυνατότητα στους 31 Προσκόπους και Ανιχνευτές να εμπλουτίσουν τις κατασκηνώσεις τους με ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε σημαντικά αξιοθέατα της Αθήνας, ώστε να «γνωρίσουν» από κοντά την ιστορία και εξέλιξη της Πατρίδας μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι 22 παιδιά και νέοι επισκέφθηκαν την Πατρίδα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Η κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, πέρα από την γενναιόδωρη χορηγία της πρόσφερε και μια αξέχαστη μέρα στους Προσκόπους στην γνωστή παραλία της Βουλιαγμένης και ένα εξαίσιο γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.  Οι επιχειρηματίες Έρικ Αδάμ και Αντώνης Καζαμίας ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των Προσκόπων Καΐρου και πρόσφεραν απλόχερα την συμπαράστασή τους για την πραγματοποίηση των κατασκηνώσεων. Το 85% των δαπανών καλύφθηκαν από την επιχορήγηση της ΕΚΚ και την

Η ευεργεσία της ΕΚΚ, της κας Σοφιανού, του κ. Αδάμ,  του κ. Καζαμία  οδήγησαν σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι για τα 31 παιδιά της παροικίας μας. Οι προσφορές των ανωτέρω κάλυψαν το 85%  των αναγκαίων δαπανών.  Το υπόλοιπο 15% καλύφθηκε από την ενίσχυση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Αλεξανδρείας  & Καΐρου, τις συνδρομές των συμμετεχόντων παιδιών (βλέπε τους γονείς) και το Ταμείο του Συστήματος.

Η κατασκήνωση των 11 Προσκόπων της Ομάδας μαζί με τους πέντε Βαθμοφόρους , ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου. Φιλοξενήθηκαν στην έδρα των Προσκόπων Νέας Σμύρνης. Κατά το διήμερο στην Αθήνα όπου και τους περίμενε μια όμορφη έκπληξη που οργάνωσε ειδικά η κα Σοφιανού  Στις 23 Ιουλίου αναχώρησαν για τις Ροβιές Εύβοιας. Την 1η Αυγούστου μετά από ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα κατασκήνωσης επέστρεψαν στο χώρο φιλοξενίας.  Την ίδια ημέρα έφτασαν από το Κάιρο 12 Ανιχνευτές μαζί με τρείς Βαθμοφόρους.  Στις 2 Αυγούστου 23  Πρόσκοποι και Ανιχνευτές  μαζί με  7  Βαθμοφόρους τους επισκέφθηκαν  το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «θωρηκτό Αβέρωφ» ,  το Μουσείο της Ακρόπολης και να έκαναν  μια όμορφη βόλτα στις περιοχές της Πλάκας και στο Μοναστηράκι της παλιάς Αθήνας. 

Στις 3 Αυγούστου οι Πρόσκοποι ταξίδεψαν για το Κάιρο και οι Ανιχνευτές  Καΐρου αναχώρησαν για την Οίτη μαζί με τους Ανιχνευτές του 2ου και 4ου Συστήματος Νέας Σμύρνης τη όπου συμμετείχαν στην 6η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση ΕΛΠΙΔΑ 2022. Τετραήμερη πορεία,  εξερευνήσεις και κοινωνική προσφορά ήταν μερικές από τις δράσεις των Ανιχνευτών

Μετά από 10 φανταστικές μέρες, στις 13 Αυγούστου οι Ανιχνευτές επέστρεψαν στον χώρο φιλοξενίας στην Νέα Σμύρνη. Για δύο μέρες το πρόγραμμα τους είχε επίσκεψη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παραλία και αρκετές βόλτες. Στις 15 Αυγούστου επέστρεψαν στο Κάιρο.

 Ο άρτιος συντονισμός μεταξύ των Βαθμοφόρων της Ομάδας (Ολγα Καλατζή, Χισσάμ Μιχαήλ., Γιώτα Τσώκου, Ιουστίνα Μορφούλη, Σταύρο Θάμπετ)  πρόσφερε μια αξέχαστη για όλους κατασκήνωση στις Ροβιές .

 Η εμπνευσμένη ηγεσία του Κρίς Παναγιώτη ο οποίος αναπλήρωσε με επιτυχία το κενό απουσίας της Βαθμοφόρου των Ανιχνευτών Έντζι Χάλεντ, που λόγω ξαφνικής ασθένειας της επέστρεψε Κάιρο  και με  την βοήθεια του Σταύρου Θάμπετ  συνεργάστηκαν αποτελεσματικά  με ην Αρχηγό του 4ου  Συστήματος Νέας Σμύρνης Ιωάννα Μπούκη και στήριξαν τους Ανιχνευτές Καΐρου που έζησαν αλησμόνητες  στιγμές και απέκτησαν μοναδικές εμπειρίες στην  ΕΛΠΙΔΑ 2022. Οι Βαθμοφόροι Χισσάμ Μιχαήλ  και Άλι Φαρούκ  πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην Ομάδα υποστήριξης της ΕΛΠΙΔΑΣ 2022 και απέσπασαν τα συγχαρητήρια της Αρχηγού της  Πανελλήνιας Δράσης Λένας Αποστόλου και όλων των  συμμετεχόντων. Η επικοινωνία και στήριξη του Υπαρχηγού Συστήματος  Χρήστου Αντωνίου από το Κάιρο συνέβαλε στην ομαλή προετοιμασία και μετακίνηση των Προσκόπων και Ανιχνευτών από και προς  Κάιρο.

  Άλλη μία χρονιά, χαρούμενες φωνές και παιδικά χαμόγελα  γέμισαν  τα δάση, τις κορυφές των βουνών και τις όμορφες παραλίες της Πατρίδας, με τις  προσκοπικές κατασκηνώσεις  Άλλο ένα συναρπαστικό καλοκαίρι τέλειωσε  για τους Προσκόπους  Καΐρου, με την πραγματοποίηση των φετινών κατασκηνώσεων.

Οι Πρόσκοποι Καΐρου ευχαριστούν την Κοινότητα Καΐρου  και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για την αμέριστη και αδιάκοπη υλική και ηθική  υποστήριξη, ευχαριστούν  τους  χορηγούς και φίλους των Προσκόπων την κα. Αικατερίνη   Σοφριανού- Μπελεφάντη, τον κ. Έρικ Αδάμ , τον κ. Αντώνη  Καζαμία και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων ΠΕ Αλεξάνδρειας & Καΐρου, καθώς και την  οικογένεια Παναγιώτη για την φιλοξενία στην Σόχνα, όπως επίσης  και την Π.Ε. Νότιας Αττικής για την φιλοξενία στην Νέα Σμύρνη  , τον. Π.Ε. Δημ. Καλούπη, και όλους τους  φίλους Βαθμοφόρους  του 4ου Συστήματος Νέας Σμύρνης.

ΕΥΓΕ σε όλους τους Ενήλικες Εθελοντές , τους Βαθμοφόρους των Λυκοπούλων, Προσκόπων και Ανιχνευτών του Καΐρου. Εύγε στους γονείς  που με τον τρόπο τους στηρίζουν το έργο που επιτελούν οι Πρόσκοποι Καΐρου και τέλος ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις του καλοκαιριού.

(φωτογραφίες : Πρόσκοποι Καΐρου)

Λυκόπουλα 

Φωτογραφίες απο Φαγιούμ θέμα κατασκήνωσης “οι μικροί εξερευνητές”

και απο Σόχνα με θέμα κατασκήνωσης  “μαζί με τους Θεούς του Ολύμπου”

Πρόσκοποι 

Φωτογραφίες απο ταξίδι και διαμονή στην Αθήνα (Νέα Σμύρνη) και στην κατασκήνωση στις Ροβιές Ευβοίας ..κοινή κατασκήνωση με 4η Ομάδα Προσκόπων Νέας Σμύρνης

Ανιχνευτές 

Φωτογραφίες απο ταξίδι και διαμονή στην Αθήνα (Νέα Σμύρνη) και συμμετοχή στην Πανελλήνια Δράση ΕΛΠΙΔΑ στα βουνά της Ρούμελης  (Οίτη, Παρνασσό, Βαρδούσια κλπ)

Αρέσει σε %d bloggers: