Σε μια λαμπρή τελετή στο Ξενοδοχείο Midtown Hilton της Νέας Υόρκης τιμήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου κατά το ετήσιο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’ με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας». Το σημαντικό αυτό βραβείο καθιερώθηκε το 1986 από το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, το οποίο είναι Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Ύψιστη τιμή για τον πηδαλιούχο της Αλεξανδρινής Εκκλησία αυτή η σημαντική  βράβευση, αλλά και μια  μεγάλη ευκαιρία για να διαχυθεί από το στόμα του ίδιου του Πατριάρχη το μήνυμα της προσφοράς και της αγάπης στον πάσχοντα Άνθρωπο που το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο διακονεί από την ίδρυσή του.

Το πρόσωπο του Μακριώτατου έλαμπε από χαρά και συγκίνηση καθόλη την διάρκεια του επίσημου δείπνου, ενώ το θερμό του χαμόγελο  ακτινοβολούσε  προς όλους την βαθιά του ευγνωμοσύνη για αυτήν την μεγάλη τιμή που του επεφύλαξαν.

Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης με την παρουσία πλήθος κόσμου, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ιεραρχών, αλλά και διακεκριμένων και επιφανών μελών της Ελληνοαμερικανική Κοινότητας  που τίμησαν τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την ακούραστη Ιεραποστολική του περπατησιά στην αχανή Αφρικανική ήπειρο.  

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του αναγνώρισε ότι  «αξίως και δικαίως» το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα τιμά τον Πατριάρχη Αφρικής  Θεόδωρο, εστιάζοντας και στη στάση που κράτησε στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μια «ηχηρή απάντηση σε αυτούς που αγνοούν τις ηθικές αρχές της Ορθοδοξίας», προσθέτοντας ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αποτελεί «έναν αυθεντικό υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος στον δικό του χαιρετισμό  εξήρε την συνολική προσφορά και την Ιεραποστολική πορεία του Πατριάρχη Θεοδώρου, εστιάζοντας αρχικά στην «υποστήριξή του στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης» αλλά και το όραμά του για την Εκκλησία της Αφρικής, υπενθυμίζοντας και αυτός την άμεση αναγνώριση, εκ μέρους, της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Και κλείνοντας τον λόγο του και κοιτώντας με συγκίνηση  τον Μακαριώτατο Πατριάρχη στα μάτια είπε: «Εκφράζω εκ μέρους αυτής της συνεδρίασης και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκ βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια για όλα τα επιτεύγματά σας».

«Μπροστά σας είναι ο Θεόδωρος ο Δεύτερος». Με αυτά τα λόγια και εν μέσω χειροκροτημάτων με τους περισσότερους να έχουν σηκωθεί από την θέση τους, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακήρυξαν τον  Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής  παραλήπτη του «Αθηναγόρειου Βραβείου» για το 2022.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στην συνέχεια, στον δικό του ευχαριστήριο λόγο άνοιξε την καρδιά του προς όλους και μιλώντας στα Ελληνικά αφιέρωσε το βραβείο σε όλους εκείνους που όπως είπε  νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά του. Μίλησε για όλα που συμβαίνουν στην Αφρική. Για την φτώχεια τις διακρίσεις την έλλειψη δικαιοσύνης και την δυσκολία για την καθημερινή επιβίωση.

«Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε. Όταν φύγω, θα αφήσω αυτό το ράσο και θα φορέσω το ξύλινο μου σταυρο και θα τρέχω με το μπαστουνάκι μου.  Θα πάω στο Κονγκό με μια βάρκα ξύλινη και λασπωμένη.  Θα βλεπω απέναντί μου πρόσωπα όπως και στη Μαδαγασκάρη, όπου αναρωτήθηκα με αγωνία: Δεν υπάρχει ενα ζευγάρι παππούτσια για αυτά τα παιδάκια

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή της ανάκρουσης των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών  που στο άκουσμά τους οι καρδιές όλων ενώθηκαν σε έναν χτύπο, αυτόν της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά και για τον Ελληνισμό της Αμερικής παρέστησαν μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Προξενος κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Φυρίλλας, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής από την Φλόριδα κ. Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, η Ομοσπονδιακη Βουλευτής κα Νικολ Μαλλιωτακη , η Πρεσβης της Ελλαδας στα Η.Ε. κα Μαρία Θεοφίλη.

Πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα. Φωτογραφίες: Χ . Αθανασάτος

Αρέσει σε %d bloggers: