Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, τελέστηκε Αγρυπνία προς τιμήν της μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων  Γαβριήλ και Κυρμιδώλη.                                                   Γεννήθηκαν, και έζησαν την σύντομη ζωή τους πριν από 500 χρόνια στον ίδιο τόπο που άφησαν και την τελευταία τους πνοή. Στο αρχαίο Φρούριο της Βαβυλώνας, στις κατακόμβες του οποίου αναπαύονται στον αιώνα τον άπαντα τα λείψανά τους. Εκεί που βασανίστηκε και φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και εκατομμύρια πιστών συρρέουν  από τα πέρατα του κόσμου για να ανάψουν ένα ταπεινό κερί και να προσευχηθούν στην χάρη του.

Μπαίνοντας στον Ιερό Ναό η ατμόσφαιρα ήταν υποβλητική. Τρία κεριά στο μανουάλι φώτιζαν  με την θέρμη της φλόγας τους τον πρόναο προς την ιερή μυσταγωγία. Στο κέντρο η εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων ανάμεσα από δύο ολάνθιστες ανθοστήλες αφιερωμένες στην μνήμη τους.

Η διαδοχή των Ακολουθιών θαυμαστή. Ο Εσπερινός, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία εναλλάσσονταν μπροστά από το Ιερό Βήμα με τους ιερείς να μεταφέρουν στους  πιστούς την ενέργεια της συμμετοχής και της μέθεξης υπό το άκουσμα των καθηλωτικών  Ύμνων.

Η στιγμή της κορύφωσης συμπυκνώθηκε στην χρίση των πιστών με το αγιασμένο έλαιο από το καντήλι των λειψάνων των  Αγίων. Σιωπηλή η ανθρώπινη αλυσίδα στον βηματισμό της προς τον ιερέα. Βάλσαμο ο αγιασμένος σταυρός στο μέτωπο και κραταιή η ελπίδα της ένωσης με τον  Κύριο προσδοκούσε την θεραπεία στο πνεύμα και στο σώμα.

Στις Θείες Ακολουθίες μετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης Στέφανος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Πάυλος, Παΐσιος και Ιωακείμ και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της Μονής μετέφερε στους πιστούς την αγάπη της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β καθώς και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου. Στην συνέχεια μοιράστηκε μαζί μας την πηγαία αγάπη του για τους Άγιους Νεομάρτυρες καθώς και κάποιες στιγμές από την προσωπική του σχέση μαζί τους στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα.

Αρέσει σε %d bloggers: