Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και η εκλογή των εννέα νέων μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Από νωρίς το απόγευμα όλοι οι υπάλληλοι των Γραφείων υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό  της Διευθύντριας κας Ιωάννας Καρδάση διασφάλισαν την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας. Η άριστα οργανωμένη «υποδοχή» εξυπηρετούσε στο ακέραιο την αθρόα προσέλευση των τακτικών μελών διεκπεραιώνοντας σε ταχύ ρυθμό όλες τις τυπικές διαδικασίες για την συμμετοχή των πάροικων στις εργασίες της συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ως κεντρικός ομιλητής της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασε εκτενώς προς τα μέλη της Συνέλευσης την έκθεση πεπραγμένων της Διαχειριστικής Επιτροπής για το διάστημα από 1η Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της συνέλευσης ήταν ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Ανδρέας Γιόσρι, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Οι εργασίες  ξεκίνησαν γύρω στις έξι και μισή με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή να καλεί όλους, όπως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Μίλησε για την δωρεά ψυχής του Κυριάκου Κυριάζη που με την σύζυγό που Στέλλα θα μείνουν αξέχαστοι όπως είπε στις μνήμες όλων για την μεγάλη προσφορά τους και στο Πατριαρχείο, αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην εκδημία της Αντωνίας Αντωνίου αλλά και του Χρήστου Παλαιού ενός ιδιαιτέρως αγαπητού και τρυφερού μέλους της Κοινότητας που θα θυμόμαστε όλοι με αγάπη.

Ο κ. Καβαλής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην  περίοδο της πανδημίας, λέγοντας ότι αυτή η χρονιά θα αντανακλούσε την επιστροφή της ανθρωπότητας στην ομαλότητα αν δεν επισκιαζόταν με τα δυσάρεστα γεγονότα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που υποσκάπτει την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Μίλησε επίσης και για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και το νοσηρό κλίμα που βρίσκεται αυτή την περίοδο η πατρίδα από την στάση της Τουρκίας που με ρητορικές απειλές, αλλά και με πράξεις επιθετικές ενισχύουν το υπαρκτό συναίσθημα αστάθειας.

Έθεσε όμως ως αντίβαρο αυτού του κλίματος, την στάση της Ελληνικής Παροικίας της Αιγύπτου και την γενικότερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που οι Ελληνικές Κοινότητες προωθούν και ενισχύουν σε όλα τα επίπεδα.

Εξήρε επίσης  την προσφορά του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαου Γαριλίδη στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τις πολλές επιτυχίες της περιόδου της υπηρεσίας του καθώς και για την γενικότερη συμβολή του στα θέματα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς και της πρώην Υπουργού Μετανάστευσης κας Ναμπίλα Μάκραμ, για την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς την Ελληνική Κοινότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου σκέλους του Προγράμματος Νόστος. Μίλησε επίσης για την τιμητική επίσκεψη του με τον Μεγάλο χορηγό της Ελληνικής Κοινότητας κ. Έρικ Αδάμ και δεκαπέντε νέους του Προγράμματος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνάντησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και του απεύθυναν τον χαιρετισμό της παροικίας.

Στην συνέχεια μίλησε για τις πρωτοβουλίες που συμμετείχε  η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου όπως το Οικονομικό Φόρουμ στην Αθήνα, τις διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν με την αρωγή του  Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη τον οποίον και ευχαρίστησε γιατί όπως είπε δεν μας ξεχνάει ποτέ. Επίσης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες για φλέγοντα θέματα της Παροικίας όπως οι συντάξεις και η παιδεία.

Ο κ. Καβαλής ανέπτυξε στην συνέχεια την πλούσια δράση και τα αποτελέσματα της Εφορείας των Ναών με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν, τα επικείμενα θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ αλλά και για την προγραμματισμένη ανακαίνιση του Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Πορτ-Σαΐντ. Αναφέρθηκε επίσης και στην ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική επίσκεψη στον Άγιο Κωνσταντίνο στις 25 Ιουνίου από τα μέλη της «Ένωσης Αναγέννησης της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς» κατά την οποία η κα Σκουφαρίδου Χρυσάνθη με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκινό εξέθεσαν την ιστορία του Κοινοτικού Ναού, αλλά και τις βάσεις της Ορθοδόξου Πίστεως.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας ο κ. Καβαλής μίλησε για την αξιέπαινη προσπάθεια που πραγματοποιείται από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Γιόσρι που με διακριτικότητα προς τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη συντονίζει τα μηνιαία βοηθήματα σε 52 συνανθρώπους μας σε ανάγκη στην Αίγυπτο και σε αντίστοιχους στην Ελλάδα διαθέτοντας ποσό άνω των 2.500.000 Λιρών Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης και στην «κάρτα υγείας» που αποτελεί μια σημαντική τομή στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στον νευραλγικό τομέα των Γραφείων  που διευθύνει η κα Καρδάση Γιάννα και εποπτεύει η κα Βίλλυ Πολίτη –Ζουέ αναφέρθηκε στην συνέχεια ο κ. Καβαλής λέγοντας ότι με την συστηματική φροντίδα, την νομική και φοροτεχνική αρωγή προς όλους, έχουν αμβλυνθεί  τα όποια προβλήματα με τις υπηρεσίες καταβολής συντάξεων από την Ελλάδα που προέκυψαν από το κλείσιμο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

Για τον τομέα του Μεταφραστικού που ηγείται ο ίδιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον λέγοντας ότι το τμήμα επανέρχεται πλέον στην κανονικότητα μετά και την μακρά περίοδο της πανδημίας που ταλαιπώρησε όλους, καθώς και την αλλαγή του πολύπλοκου συστήματος των μεταφράσεων που άλλαξε στην Ελλάδα και προβλημάτισε έντονα την Ελληνική Κοινότητα. Επίσης ο κ.Καβαλής καλωσόρισε την Γενική Πρόξενο στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και προσέβλεψε στην περαιτέρω ενδυνάμωση της  συνεργασία του Προξενείου με την Ελληνική Κοινότητα.

Στην σημαντική προσπάθεια μέσω του Αρχείου της Κοινότητας  να κρατηθούν οι ρίζες της Παροικίας ζωντανές για τις επόμενες γενεές αναφέρθηκε στην συνέχεια ο κ. Καβαλής, αναδεικνύοντας την συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση της κας Χάιδω Ζώτου, Ράνια Άττα καθώς και του βοηθού τους κ.Γιάννη Αρβανιτάκη. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας προσκάλεσε τους παριστάμενους σε μια μοναδική ξενάγηση στα σοκάκια του ιστορικού χρόνου της Παροικίας μέσα από τα 264 εκθέματα και τις χιλιάδες φωτογραφίες και ντοκουμέντα που είναι στην διάθεση όπως είπε όλων.

Στο Νέο Φως και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας που όπως είπε, υπό την ηγεσία της Επόπτριας Γραφείων κας Βίλλυ Πολίτη -Ζουέ και με την στήριξη του Αρχισυντάκτη κ. Βασίλη Α. Πουλαρίκα αποτελούν  την αιχμή της επικοινωνίας σε όλον τον κόσμο, των δράσεων και των εκδηλώσεων της  Καϊρινής Παροικίας που μέσω των συνεχών ανταποκρίσεων και  συνεντεύξεων τροφοδοτούν με νέα και ειδήσεις όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο νευραλγικός τομέας της Εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν πέρασε με τους ισορροπημένους χειρισμούς του από την διελκυστίνδα της πανδημίας στην ομαλότητα και την κανονικότητα, διαθέτοντας όπως ανέφερε ο κ. Καβαλής στην περίοδο του απολογισμού το 18% των δαπανών της Κοινότητας.

Στο επιτυχημένο  μείγμα της συνεργασίας μεταξύ της Επόπτριας Γραφείων κας Βίλλυς Πολίτη από την μεριά της Ελληνικής Κοινότητας και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου αναφέρθηκε στην συνέχεια ο κ.Καβαλής τονίζοντας την σημασία των δράσεων και των εκδηλώσεων του ΕΠΚΚ που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν  την Παροικία. Ευχαρίστησε επίσης τον Διευθυντή κ. Χρίστο Παπαδόπουλο και την Οικονομική Διευθύντρια κα Κωνσταντίνα Γεδεών για την ακούραστή τους πορεία.

Οι συγχωνεύσεις των Κοινοτήτων και η συγκέντρωση των δυνάμεων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αποτελούν ένα αναμφισβήτητο δεδομένο της σημερινής εποχής. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συγχώνευση με την Ελληνική Κοινότητα του Πορτ-Σαΐντ, η οποία όπως είπε δείχνει το μέλλον για την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Αίγυπτο

Ο κ. Καβαλής τόνισε για τον ευαίσθητο τομέα της Ακίνητης Περιουσίας που ηγείται ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα από τα ενοίκια μέσω και της αλλαγής του νόμου περί ενοικιοστασίων, αλλά και από την καλύτερη οικονομική εκμετάλλευση της Κοινοτικής περιουσίας.

Στον τεχνικό τομέα που υπεύθυνος είναι ο κ. Στέλιος Χαλκιάς έχουν γίνει στην τελευταία διαχειριστική περίοδο σημαντικά βήματα στην ανακαίνιση και στην διατήρηση σε υψηλότατο επίπεδο όλης της Κοινοτικής ακίνητης περιουσίας. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καβαλής σημαντικό στοιχείο όλης αυτής της προσπάθειας είναι αξιοποίηση των υφιστάμενων τεχνικών δομών, και η αποφυγή υπέρογκων υπεργολαβικών συμβάσεων.

Στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στον Ξενώνα, ο Κοινοτικός Επίτροπος  κ. Ανδρέας Ρούσσος και οι συνεργάτες του, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και  ο κ. Δημήτρης Γεράρδος αλλά και στις δυναμικές λύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης που ακολούθησαν  αναφέρθηκε στην συνέχεια ο κ. Καβαλής, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες και την αφοσίωση όλων.

Τον τομέα του Ελληνικού Νοσοκομείου που ηγείται ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ κ. Αντώνης Ιορδανίδης ανέλυσε στην συνέχεια ο κ.Καβαλής το οποίο και χαρακτήρισε ως success story της Ελληνικής Παροικίας. Ανέπτυξε την δυναμική απαγκίστρωσή του  από την εποχή της μαύρης τρύπας όπως χαρακτηριστικά είπε και την πρωτοκαθεδρία του σήμερα στην οικονομική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στον απαιτητικό όπως τον χαρακτήρισε τομέα της Νεολαίας και των Υποτροφιών ο οποίος υπό την ηγεσία της  Γ.Γ. κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου και της εφορείας της μας μεταφέρει συνεχώς μια νότα αισιοδοξίας με τον φρέσκο παλμό και το εύρος των δραστηριοτήτων της νεολαίας μας και φέτος ιδιαίτερα στο ΣΕΠ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας μοιράστηκε όμως και τον προβληματισμό του για την μείωση των υποτρόφων κατά επτά ατόμων από την προηγούμενη διαχειριστική χρήση, και την αδυναμία αρκετών παιδιών να συνεχίζουν τις σπουδές που ξεκινούν.

Σημαντική αναφορά επεφύλαξε ο κ. Καβαλής και για  τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία τα οποία η  Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αγκαλιάζει ως φιλόστοργος μητέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις πλευρές ενότητας και κοινής πορείας του Αιγυπτιώτικου τριγώνου που αποτελείται από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ενώ στην συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΕΝΟΚ, αλλά και για την αισιοδοξία και την στρατηγική που οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Κλείνοντας τον απολογισμό του εκατοστού δέκατου εβδόμου (117) έτους της Ελληνικής Κοινότητας και του 21ου δικού του έτους στην Προεδρεία ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες της Διαχειριστικής Επιτροπής, τους διευθυντές, καθώς και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό την Ελληνικής Κοινότητας, που όπως είπε έδειξε αντοχές σε ύπουλα και κακοήθη χτυπήματα, και όχι απλά βγήκε ισχυρότερος αλλά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όπως το αναγνώρισαν οι εποπτικές αρχές της Αιγύπτου, και το τονίζουν όλοι οι επίσημοι που τον επισκέπτονται.

Αφού τελείωσε την βασική απολογιστική παρουσίαση της διαχειριστικής  περιόδου ο κ. Καβαλής έκανε μια συνοπτική ανάλυση των οικονομικών μεγεθών του Ισολογισμού και ζήτησε από το σώμα της Γενική Συνέλευσης την έγκριση του οικονομικού απολογισμού την οποία και πήρε ομόφωνα.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση των πεπραγμένων

2022-EKK-TGS-Y21-Y22-PRESENTATION-FINAL

Ο κ. Δημήτρης  Σκουφαρίδης παρενέβη στην συνέχεια εκφράζοντας της ευαρέσκειά του για την πολιτική της μείωσης, αλλά και της συνεχούς παρακολούθησης  των πιστωτικών ορίων της υπερανάληψης από τον ταμία κ. Ιορδανίδη. Μίλησε επίσης για το Ελληνικό Νοσοκομείο και την ανοδική οικονομική του πορεία ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Διευθυντή του κ. Σαμουήλ Λουής και τον Ταμία κ. Ιορδανίδη που προΐσταται της Εφορείας. 

Ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας πήρε τον λόγο και  απήγγειλε στους παριστάμενους τον «Ύμνο εις τον Αιγυπτιώτη» που εμπνεύστηκε κατά την προσωπική του ιστορική αναδρομή και σύνδεση με τα πρώτα βήματα των Αιγυπτιωτών, των ιδρυτών, των ευεργετών και όλων που υπηρέτησαν την ιδέα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

«Είσαι ο ακαιρεωμένος ως προσωπικότητα, πάντοτε προσαρμοσμένος στην πραγματικότητα» μας είπε και καταχειροκροτήθηκε από όλους για το σθένος και την τρυφερότητα της καρδιάς του.

Η έγκριση του Προϋπολογισμού, ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά 7 εκατομμύρια για την περίοδο 2022-2023  προτάθηκε και εγκρίθηκε  στην συνέχεια ομόφωνα από τα μέλη  με τον κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη να παίρνει τον λόγο και να ρωτά για τα επιπλέον απρόβλεπτα κονδύλια που αφορούν την οικονομική δράση του Ναυτικού Ομίλου. Ο κ. Καβαλής απάντησε ότι λόγω της αλλαγής του καθεστώτος της παραποτάμιας ζώνης απαιτούνται έκτακτες επενδύσεις για την διατήρηση και την έκδοση νόμιμων αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης του χώρου. Αναφέρθηκε επίσης και για τον ταχύτατο ρυθμό που μειώνονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το Ελληνικό νοσοκομείο λόγω της ολοκλήρωσης όλων των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί, και την ανάγκη εκπαίδευσης όλου του προσωπικού της Ε.Κ.Κ – που έφτασε τα 359 άτομα – στις νέες τεχνολογίες.

Στην συνέχεια ο κ. Καβαλής ανακοίνωσε την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής να προτείνει στην Γενική Συνέλευση την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε διακεκριμένες προσωπικότητες όπως την κα Μαρσέ λΣούκρι την οποία ανακηρύσσει σε Ευεργέτη για την προσφορά της κυρίως στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου προτάθηκε στην συνέχεια για την τιμητική διάκριση της Μεγάλης Δωρήτριας και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης για επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Εγκρίθηκε επίσης και η ανανέωση της συνεργασίας με τον ορκωτό λογιστή κ. Άμγκαντ Σαμίρ και η  ανανέωση του διορισμού του για το 2022-2023 με την ίδια αμοιβή των 12.000 Λιρών Αιγύπτου.

Την σύσταση επιτροπής  που θα διενεργεί κατά τον δοκούν ελέγχους σε οποιαδήποτε τομέα της Ελληνικής Κοινότητας πρότεινε και εγκρίθηκε από την Συνέλευση ο κ.Καβαλής με πρώτο μέλος τον Δρ. Σπύρο Μώρο.

Επίσης ως δεύτερο θέμα προτάθηκε η σύσταση της  Εφορευτικής επιτροπής για την διενέργεια των εκλογών.

Η Διαχειριστική Επιτροπή Καΐρου μέσω της Γενικής Γραμματέας κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου θέλησε να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες προς την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και  Επίτιμο Πρόεδρο της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ. Θεόδωρο Β΄, προς τον Εξοχώτατο Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, την υπουργό κ. Νιβίν ελ Καμπάζ, την πρώην Υπουργό Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ καθώς και την νέα υπουργό κα. Soha Gendy.

Επίσης, ευχαρίστησε  τον νέο  Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και τον δραστήριο Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο, τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, τον πρώην Κύπριο Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομμάτη, την πρώην Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Μαρία Ζήση καλωσορίζοντας και την νέα Γενική Πρόξενο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Την τιμητική τους αναφορά στις ευχαριστίες είχαν και τα αδελφά Σωματεία μας. O Συνδέσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με τον Πρόεδρο του κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τα μέλη του Δ.Σ., την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Σιώκα και τα μέλη του Δ.Σ. Η κα Σκουφαρίδου ευχαρίστησε τέλος και τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στην Ελλάδα τον κ. Χρίστη Θωμαΐδη.

Οι χαιρετισμοί των επισήμων για την συνέχεια με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο να ευχαριστεί την Διαχειριστική Επιτροπή για την εγγραφή των τριών  κληρικών στην Ελληνική Κοινότητα που όπως είπε αποτελεί και μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του κλήρου στην Παροικία. Συνεχάρη επίσης για το έργο που πραγματοποιήθηκε και τόνισε ότι το Πατριαρχείο θα είναι συνεχώς στο  πλευρό της κοινότητας προσβλέποντας στην πρόοδο, στο μέλλον και στην προκοπή της παροικίας. Μετέφερε επίσης και τις ευχές και την αγάπη προς όλους του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης για την συνέχεια εξέφρασε την λύπη του για την τελευταία φορά που απευθύνεται δημόσια στην παροικία λόγω της αποχώρησής του από την Αίγυπτο, αλλά και για την μείωση του Ελληνικού στοιχείου που πλέον έχει εκθετική πρόοδο και επιτάσσει όπως είπε άμεσες κινήσεις  συνεργασίας και συγχώνευσης των εναπομενουσών Ελληνικών κοινοτήτων, εν καιρώ.

Η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου διαβεβαίωσε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της σύνθεσης και της υποστήριξης της Ελληνικής Κοινότητας σε όλα τα ζητήματα που θα ανακύψουν

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας κ. Ανδρέας Βαφειάδης δήλωσε ότι είναι ιδιαιτέρως χαρούμενος που παραβρίσκεται για πρώτη φορά στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Καΐρου σε αυτόν τον χώρο και ανέφερε ότι από την δυσμενή δημογραφική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου πρέπει να βγούμε δυνατότεροι, να βρούμε σκοπούς και στόχους να εκπληρώσουμε ως μια ενεργή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας στο μέλλον.

Τέλος ο κ. Βασίλης Ζουές ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Συνδέσμου και ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής  με την ίδια ζέση και όρεξη που έχει επιδειχτεί μέχρι σήμερα.

Αφού δόθηκαν οδηγίες για την διενέργεια των αρχαιρεσιών όλα τα μέλη οδηγήθηκαν στο γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας στον προαύλιο χώρο των Σχολείων όπου είχαν στηθεί δύο κάλπες. Το κλίμα στον εκλογικό χώρο ήταν χαρούμενο με όλους του υποψήφιους αλλά και τους πάροικους να προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με αισιοδοξία και πίστη για το αύριο της Ελληνικής Παροικίας.

Η επόμενη στάση ήταν στην Ελληνική Στέγη, που γέμισε με τους υποψήφιους και τα μέλη της Κοινότητας για την αναμονή των αποτελεσμάτων. Όλοι τσούγκριζαν τα ποτήρια τους ανταλλάσσοντας ευχές και γόνιμα σχόλια για την επόμενη ημέρα απολαμβάνοντας παράλληλα τους γευστικούς μεζέδες από την κουζίνα της Στέγης.

Ή αγωνία κορυφώθηκε όταν στη μια και μισή η Διευθύντρια των Γραφείων κα Ιωάννα Καρδάση ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα με την κατάταξη των υποψηφίων. Η νέα Διαχειριστική Επιτροπή την Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου θα αποτελείται από τα ίδια εννιά μέλη και αναμένουμε την πρώτη της συνεδρία για να μάθουμε τις θέσεις που θα καταλάβουν.

Στην Γενική Συνέλευση προσήλθαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, οι  Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος και Ιωακείμ, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, , ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή,ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Έρικ Αδάμ, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης και ο Αρχισυντάκτης του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Βασίλης Ζουές, η πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ- Σαΐντ κα Σούλα Θεοχάρη, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, και ο Αντιπρόεδρος κ. Ραφίκ Ράαφατ, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης,η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου, ο Δρ. Σαμουήλ Λούις Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, ο κ. Εμάντ Φάουζι Οικονομικός Διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας, ο ορκωτός λογιστής της Ε.Κ.Κ. κ. Αμγκάντ Σαμίρ, o Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος.

Δείτε ολόκληρη την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: