Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας νεοφανής Άγιος της Ορθόδοξης Πίστης. Ο τρόπος με τον οποίον έζησε την ζωή του αποτελεί μια πνευματική  παρακαταθήκη για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους όλου του κόσμου καθιστώντας τον αναντίρρητα ως έναν οικουμενικό Άγιο. Η ζωή του ήταν γεμάτη από έντονες αντιθέσεις. Βίωσε την απόλυτη αποδοχή και την αγάπη του κόσμου ως Αρχιερέας, αλλά ταυτόχρονα την συκοφάντηση και την αποπομπή δύο φορές στην ζωή του, την μία εκ των οποίων από ομογάλακτους αδελφού του. Αυτό όμως που τον κατέστησε ένα φωτεινό παράδειγμα βιονομίας ήταν ότι κατάφερε στο πέρασμα του από αυτόν τον κόσμο να ισορροπήσει τον εαυτό του και να μην χαθεί ούτε στις στιγμές της μεγάλης του αποδοχής και αναγνώρισης, αλλά ούτε και στις πικρές στιγμές της κατάφορής αδικίας που συνέβη εις βάρος του. Μέσα από την συνεχόμενη και βαθιά του προσευχή πέτυχε να αποσυνδέσει  την ύπαρξή του από την όποια ερμηνεία των γεγονότων της, κρατώντας καθ όλη την διάρκεια του βίου του μια στάση στωικής αταραξίας και σύνδεσης με τον Θεό.

Οι Αιγυπτιώτες πάροικοι του Καΐρου έχουν ένα παραπάνω λόγο για να θεωρούν τον Άγιο Νεκτάριο έναν δικό τους Άγιο. Και αυτό γιατί για ακόμα μια χρονιά γιόρτασαν την μνήμη του στην ίδια εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο στο Χαμζάουι που τον Ιανουάριο του 1889, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κεφαλάς χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Πενταπόλεως από τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο και έζησε ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου στο μικρό διαμέρισμα στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Στην ίδια εκκλησία, που όπως έχει επανειλημμένα  αναφέρει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ τον νιώθει να περπατάει, να  προσεύχεται και να προσκυνάει μπροστά από τις ιερές εικόνες όπως κάθε φορά κάνει και ό ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα σύνδεσης, με το παρελθόν να τιμάται πανηγυρικά  στο παρόν, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημος χοροστάτησε στο Εσπερινό μετά αρτοκλασίας πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό, τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Παύλο, Ιωακείμ και Θεόδωρο, τους πατέρες Παύλο και Γιούσεφ, τον Αρχιδιάκονο Παρθένιο και τον διάκονο Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα επικουρούμενος από ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η νέα Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρέστη επίσης ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος καθώς και ομάδα εκπαιδευτικών.

Ό Σεβασιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος αναφερόμενος στον λόγο του, μετά την απόλυση της Ακολουθίας του Εσπερινού, στην ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου τόνισε ότι ο Άγιος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εν Χριστό ζωής  η οποία περνώντας δια πυρός και σιδήρου ανταμείφθηκε τελικώς από τον Θεό. Προέτρεψε όλους να μην φοβούνται τις δυσκολίες και τις πίκρες της ζωής, αλλά να τις επιδιώκουν γιατί αυτό, όπως ανέφερε θα είναι το διαβατήριο για την «άλλη ζωή» η οποία θα περιέχει ολβιότητα, και γαλήνη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα αλλά και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου προσδοκώντας ο καθένας με την σειρά του την σύνδεση και το θαύμα.

Δείτε εικόνες από τον Αρχιερατικό Εσπερινό

Στην ίδια μυσταγωγική ατμόσφαιρα τελέστηκε και την επομένη ημέρα, 9 Νοεμβρίου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται  στο προαύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπίας. Την Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μέμφιδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Παϊσίου, του Αρχιδιακόνου Παρθένου και του Διακόνου Γιούσεφ . Συμπροσευχούμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός. Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης. Παραβρέθηκε  μεταξύ άλλων και  η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία.

Την Εκκλησιαστική τάξη τήρησε με ευλάβεια και τις δύο πανηγυρικές ημέρες  ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο οποίος στο κήρυγμά που απεύθυνε στους πιστούς ανέφερε ότι «σήμερα νιώθουμε έντονη την παρουσία του Αγίου Νεκταρίου σκεπτόμενοι ότι σε αυτόν τον χώρο περπάτησε αυτός ο Μεγάλος Άγιος. Αγάπησε αυτόν τον χώρο, τους Έλληνες της εποχής, αλλά και τα Αραβόφωνα παιδιά του Πατριαρχείου. Όλοι ενθυμούμαστε σήμερα, ημέρα που τιμούμε την μνήμη του ένα θαύμα που έκανε σε εμάς ο Άγιος Νεκτάριος ή που έκανε σε κάποιο προσφιλές μας πρόσωπο. Τον ευχαριστούμε για τις ευεργεσίες του, για την προστασία και την αγάπη του. Σήμερα γονατίζουμε μπροστά του και τον παρακαλούμε να φροντίζει. Να φωτίζει και να ενδυναμώνει τον Πατριάρχη μας για να συνεχίζει το ταξίδι του στις χώρες της Αφρικής για  να μεταφέρει σε όλους τους ανθρώπους τον Λόγο του Θεού. Να φωτίζει και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Νικόδημο για να συνεχίζει το έργο του εδώ στην Επιτροπεία του Καΐρου. Να ευλογεί όλους εμάς τους κληρικούς και όλους εσάς τους Χριστιανούς.»

Αναφέρθηκε επίσης και στην ζωή του Αγίου Νεκταρίου που όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ πόνεσε και ταπεινώθηκε βαθιά στην ζωή του, η Χάρις του Θεού τον αναβίβασε πολύ ψηλά, έτσι ώστε σε όλη την Οικουμένη σήμερα να τιμάται.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα και τις δύο ημέρες στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία

Αρέσει σε %d bloggers: