Επίσκεψη και επίσημη ξενάγηση του Υφυπουργού Εξωτερικών  Ανδρέα Κατσανιώτη στην Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου
16/11/2022
«Aκουσέ με». Η Ελληνική ταινία της Μαρίας Ντούζα στο 44ο  Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου
17/11/2022
Show all

Τα Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ. Η προετοιμασία μιας μεγάλης ημέρας για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Λίγες μέρες έχουν μείνει μέχρι την μεγάλη ημέρα που η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ θα ανοίξει με ένα μυσταγωγικό τελετουργικό τις θύρες του ιστορικού και μεγαλοπρεπούς Ιερού Κοινοτικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ. Ο εκ βάθρων αναστηλωμένος και ανακαινισμένος ιστορικός Ναός θα συνεχίσει την λαμπρή του πορεία στο διηνεκές και οι καμπάνες τους θα ηχήσουν πανηγυρικά και χαρμόσυνα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ανήμερα την γιορτής  της Αλεξανδρινής Αγίας Αικατερίνης. Οι εκατοντάδες καλεσμένοι θα κατακλίσουν ασφυκτικά τον Ναό αλλά και τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας τιμώντας με την παρουσία τους το μεγάλο γεγονός, αλλά και ζώντας από κοντά ένα μεγάλο όνειρο που έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Επίσης όλοι οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να ευχηθούν έτη πολλά στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο, ο όποίος ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης έχει τα γεννέθλιά του.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί γενική καθαριότητα του Ναού. Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και υπεύθυνη Ναών κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ήταν από το πρωί στην Εκκλησία με πολυάριθμο συνεργείο καθαριστών. Τους υποδέχτηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος. Η ένταση και η πίεση της προετοιμασίας δεν επέτρεπε κανένα εφησυχασμό και  χρονοτριβή.

Πέραν από τον καθαρισμό της εκκλησίας, η κα Σκουφαρίδου και ο π. Στέφανος προετοίμασαν και ρύθμισαν και τις παραμικρές λεπτομέρειες  που έχουν να κάνουν με την διευθέτηση των καθισμάτων, το πρωτόκολλο της εθιμοτυπίας, αλλά και την οργάνωση και παραγγελία των άνθεων που θα καλλωπίσουν τον Ναό και πραγματικά θα αφήσουν όλους με το στόμα ανοιχτό.

Επίσης έγινε σύσκεψη  με εκπροσώπους της διοίκησης  της πόλης του Σουέζ και ρυθμίστηκαν με το βέλτιστο τρόπο όλες τις λεπτομέρειες των θεμάτων ασφαλείας και οργανωμένης μετάβασης στον Ναό όλων των καλεσμένων της ημέρας.

Η 25η Νοεμβρίου θα είναι μια μεγάλη μέρα γιορτής την οποία θα τιμήσουν και θα ιερουργήσουν στο πλάι του Μακαριώτατου Πατριάρχη 40 Αρχιερείς που θα βρίσκονται ήδη στο Κάιρο και δεκάδες επίσημοι καλεσμένοι που θα έρθουν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στο σημαντικό αυτό γεγονός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Είναι πολλή μεγάλη η πίεση ενός τέτοιου σημαντικού θρησκευτικού γεγονότος και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Όλα τα βλέμματα του κόσμου θα είναι στραμμένα πάνω μας εκείνη την ημέρα. Όμως η πείρα μας από τα απολύτως επιτυχημένα θυρανοίξια του Αγίου Κωνσταντίνου μας εξασφαλίζει την αισιοδοξία και την ψυχραιμία που χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας και να απολαύσουμε αυτή την ημέρα, μας είπε με χαμόγελο  η κα Σκουφαρίδου.

Αργά το απόγευμα οι εργασίες καθαρισμού έφτασαν στο τέλος τους  και όλοι χαρήκαμε με το άψογο αποτέλεσμα.

Φυσικά μέχρι την ημέρα των θυρανοιξίων πολλές φορές ακόμα θα μεταβούν στο  Σουέζ και ιερείς αλλά και μέλη της Ε.Κ.Κ. για πολλά ακόμα εκκρεμή ζητήματα οργάνωσης μέχρι την μεγάλη ημέρα.

Αρέσει σε %d bloggers: