Την Κυριακή 20 και την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου πανηγύρισε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το μικρό αυτό εκκλησάκι, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων της Ηλιούπολης είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και αντανακλά στο ακέραιο το όραμα των κτητόρων του. Και αυτό το μαρτυρά και η πλούσια εικονογράφηση από τα χέρια του μοναδικού Φώτη Κόντογλου, ο οποίος και αγιογράφησε με τον μοναδικό και μυσταγωγικό του χρωστήρα το τέμπλο και διάφορες εικόνες που κοσμούν τον Ναό.

Στον Αρχιερατικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας  της Κυριακής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Μέμφιδος Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ,  τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες, Στέφανο, Ιωακείμ και Θεόδωρο, τους πατέρες Παύλο και Γιούσεφ, τον Αρχιδιάκονο Παρθένιο και τον διάκονο Γιούσεφ. Συμπορσευχούμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος και Ειρηνουπόλεως Δημήτριος. Τους ύμνους έψαλε ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα επικουρούμενος από ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος  κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρέστησαν  επίσης μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος καθώς και εκπαιδευτικοί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος στον λόγο του αναφέρθηκε στο φωτεινό παράδειγμα του αγιασμένου  ζευγαριού του Ιωακείμ και της Άννης, που ενώ θα μπορούσαν να κρατήσουν κοντά τους το μονάκριβο τέκνο τους την Παναγία, την οδήγησαν στον Ναό και την αφιέρωσαν στον Θεό,  και η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έλαβε την Θεία ευλογία να κυοφορήσει στην συνέχεια  το σώμα του Χριστού. Και αυτό που κάνανε ο Ιωακείμ και η Άννα είναι, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είναι αυτό που λείπει από την σημερινή μας εποχή γιατί οι γονείς έπαψαν να θεωρούν ότι το παιδί τους είναι δώρο του Θεού και το θεωρούν κτήμα δικό τους και πολλές φορές αποφασίζουν να μην το έχουνε καν, αυξάνοντας τον ρυθμό των αμβλώσεων σε όλο τον κόσμο. Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στους γονείς λέγοντας τους ότι φροντίζουν αποκλειστικά  για το σώμα του παιδιού τους. Αγωνίζονται να τους δώσουν εφόδια υλικά και γνωστικά, αλλά παραμελούν τις ψυχές τους  που όσο απομακρύνετε από τον Θεό τόσο αυτά δυστυχούν.

Η Θεία Λειτουργία της Δευτέρας ξεκίνησε με την χαρμόσυνη παρουσία των μαθητών της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής που κατέκλυσαν τον Ναό με την ζωτική τους ενέργεια, τα χαμόγελα και την ανεμελιά της ψυχής  τους. Άφησαν για λίγο τα μολύβια τους στα θρανία, τα παιχνίδια τους και τα τρεχαλητά τους στην αυλή και συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους παρακολούθησαν την πανηγυρική Λειτουργία την οποία τέλεσε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, μετά των  Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Μιχαήλ, Στεφάνου, Θεοδώρου και του Αρχιδιακόνου Παρθενίου.

Συμπροσευχούμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονγκό Μελέτιος ο οποίος μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον Θείο λόγο λέγοντας ότι η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα ένα μεγάλο γεγονός. Ότι η Παναγία μας από μικρό κορίτσι εισήλθε στο Ιερό , εις τα Άγια των Αγίων για να αγιασθεί και να μπορέσει να φέρει στην ζωή το σώμα του Χριστού. Ανέφερε επίσης ότι εμείς ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι είμαστε πολύ ευλογημένοι γιατί με την πίστη μας και  με το Άγιο μας βάφτισμα γινόμαστε παιδιά του Θεού.

Κλείνοντας τον λόγο του  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μελέτιος μας ορμήνευσε λέγοντας ότι η Παναγία, μας έδειξε τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να γίνουμε σωστοί άνθρωποι. Και αυτός ο δρόμος είναι να αφιερώσουμε την ζωή μας στον Θεό.

Στην Θεία Λειτουργία της Δευτέρας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, εκπαιδευτικοί και από τις δύο Σχολές καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης

Και τις δύο πανηγυρικές ημέρες μετά την απόλυση των Θείων Ακολουθιών οι πιστοί απόλαυσαν πλούσιο κέρασμα στην περιποιημένη αίθουσα συνεδριάσεων της Ελληνικής Κοινότητας που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Σχολείων.

Αρέσει σε %d bloggers: