Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β τίμησε  τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έφτασε στην Μονή στις 17:30 συνοδευόμενος από τον Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου, τον Αντισυνταγματαρχη Λουκά Φούκαρη και τον Λοχαγό Βασίλειο Χριστοφόρου. Την αντιπροσωπεία συνόδευε και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο  Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής

Στην περίτεχνη και ιστορική είσοδο της Ροτόντας της Ανατολής τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ο οποίος και οδήγησε τους υψηλούς προσκεκλημένους στο Καθολικό της Μονής. Ο κ. Ζερβάκης εισερχόμενος στον σεπτό χώρο άναψε ένα κερί και προσκύνησε με κατάνυξη την  θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Ο π. Δαμασκηνός κατά την ξενάγησή του αναφέρθηκε στην πορεία της Μονής στον ιστορικό χρόνο λέγοντας ότι αποτελεί ένα ενεργό σημείο στο σήμερα που συναντιούνται αρμονικά και συνυπάρχουν λαοί, πολιτισμοί και θρησκείες, αποτελώντας παράλληλα και μια ζωντανή μαρτυρία, της Ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αίγυπτο που αριθμεί είκοσι και πλέον αιώνες.

Στην συνέχεια οδήγησε τους καλεσμένους στις κατακόμβες που βρίσκεται το Μουσείου της Μονής παρουσιάζοντάς τους όλα τα σημαντικά και πολύτιμα εκθέματα. Ό κ. Ζερβάκης και η συνοδεία του αφέθηκαν σε ένα απολαυστικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις  σπάνιες και πολύτιμες εικόνες, τις Πατριαρχικές μήτρες, το Νειλόμετρο, το σημείο που φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος, αλλά και τους τάφους των Νεομαρτύρων του Καΐρου Γαβριήλ και Κυρμιδώλη. Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής π. Δαμασκηνό για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το τόσο σημαντικό αυτό μνημείο για την Ορθοδοξία και για τον Ελληνισμό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος περίμενε στην είσοδο της Αίθουσας του Θρόνου τον υψηλό προσκεκλημένο του όπου τον υποδέχτηκε εγκάρδια έχοντας στο πλευρό του τους  Σεβασβιώτατους Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνό και Λεοντουπόλεως Γαβριήλ.

Επί της μακραίωνης Πατριαρχίας του ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου έχει συμβάλει καθοριστικά στην σφυρηλάτηση και στην εμβάθυνση των  δεσμών μεταξύ της Ελλάδος της Κύπρου και της Αιγύπτου σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Όποτε του δίνεται η ευκαιρία δημιουργεί ο ίδιος τις συνθήκες που αναδεικνύουν όλα αυτά που μας ενώνουν σαν λαούς της Μεσογείου, προκρίνοντας τον σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη.

Μα πάνω από όλα γιατί η Κύπρος μας είναι σάρκα από την σάρκα μας και στις φλέβες μας κυλάει το ίδιο αίμα. Το αίμα του Ελληνισμού. Για όλα αυτά Στρατηγέ μου ήθελα να σε τιμήσω, του είπε με τα μάτια του γεμάτα συγκίνηση και έβαλε στον χώρο της καρδιά του, κάτω από τα βαρύτιμα στρατιωτικά του παράσημα τον Αστέρα του Τάγματος του Λέοντος, αναφωνώντας με την στεντόρεια φωνή του «Άξιος».

Ο κ. Ζερβάκης εμφανώς συγκινημένος από την μεγάλη τιμή που του επεφύλαξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος τον κοίταξε στα μάτια λέγοντάς του ότι αποδέχεται με χαρά  την μεγάλη αυτή διάκριση γιατί στο πρόσωπο του καθρεφτίζεται και τιμάται με αυτόν τον χρυσό Αστέρα η Εθνική Φρουρά, αλλά και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός. Μίλησε επίσης με πολύ θερμά λόγια για το Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί ο Μακαριώτατος σε όλη την Αφρικανική ήπειρο και ευχήθηκε από καρδιάς την συνέχιση και την ενδυνάμωσή του γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κόσμος το χρειάζεται.

Ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους παριστάμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου βρίσκεται στην Αίγυπτο για να παραστεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης “Μέδουσα 12″, που πραγματοποιείται έως τις 25 Νοεμβρίου στην ευρήτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας  στο πλαίσιο του τριμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξυ Ελλάδας Κυπρου και Αιγύπτου.

Αρέσει σε %d bloggers: