Στο κατάμεστο και πάντα φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων έλαβε χώρα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του 39ου βιβλίου του καταξιωμένου ιστορικού του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκου Νικηταρίδη με τίτλο «Το Ελληνικό Κάιρο», σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη αναφορά στο έργο του συγγραφέα από τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου Μαίρη Ηλιάδη, ενώ κατόπιν τη σκυτάλη πήρε η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, γνωστή δημοσιογράφος και ιστορική ερευνήτρια Μαρία Αδαμαντίδου, η οποία με γλαφυρό λόγο και καίριες επισημάνσεις παρουσίασε το βιβλίο, με τη βοήθεια φωτεινών διαφανειών. Αναφερόμενη δε στο γενικότερο έργο του συγγραφέα, τόνισε πως με τη διάσταση που έχει πάρει αυτό ομοιάζει πλέον με μία «εγκυκλοπαίδεια» του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Τέλος, το λόγο πήρε ο ίδιος ο Ν. Νικηταρίδης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στη ιστορική και αιγυπτιώτικη πορεία του εν γένει από το 1985, για να καταλήξει σε ευχαριστίες προς όλους όσοι τον στήριξαν σ΄ αυτήν.

Ακολούθησε η προσφορά αναμνηστικών διπλωμάτων στους Μ. Αδαμαντίδου και Ν. Νικηταρίδη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κ. Μιχαηλίδη και τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Φ. Κοσσένα αντίστοιχα, ενώ η Μ. Ηλιάδη απένειμε εκ μέρους σου Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου στον Ν. Νικηταρίδη τιμητική πλακέτα για τη μεγάλη συγγραφική προσφορά του στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ας σημειωθεί πως το πόνημα «Το Ελληνικό Κάιρο», στις 350 σελίδες του, παρακολουθεί την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Καΐρου στη διάρκεια δύο αιώνων – συν εκείνων της Ηλιουπόλεως, του Ζεϊτούν και του Χελουάν που σήμερα ανήκουν πλέον στον ίδιο αστικό ιστό – καταγράφοντας κοινότητες, σωματεία και σχολεία, δράσεις και πράξεις μιας μεγάλης και σημαντικής παροικίας της Αιγύπτου και του Απόδημου Ελληνισμού γενικότερα, που συνεχίζει απρόσκοπτα έως σήμερα την πορεία της στον πανδαμάτορα χρόνο υπό τη σκιά των Πυραμίδων. Το βιβλίο αυτό των εκδόσεων Αγγελάκη μπορεί να βρεθεί στα μεγάλα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία ή κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας

Πηγή: Σ.Α.Ε.

Αρέσει σε %d bloggers: