Οι Καϊρινοί τίμησαν τον Ν. Νικηταρίδη κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου “Το Ελληνικό Κάιρο”
03/12/2022
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 05.12.2022
05/12/2022
Show all

Τα Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ μέσα από τα τηλεοπτικά κεντρικά δελτία ειδήσεων και τις ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Ελληνισμός από όλα τα μέρη της Αιγύπτου, οι Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πλήθος υψηλών προσκεκλημένων από την Ελλάδα, αλλά και πολλοί Ομογενείς συμπατριώτες μας από όλα τα μέρη του κόσμου συναντήθηκαν στο Σουέζ, για τα θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης. Όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα  στο κάλεσμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου του δευτέρου και συμπροσευχούμενοι μαζί του έζησαν μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Η στεντόρεια φωνή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου αντήχησε  για ακόμα μια φορά στα πέρατα του Ορθόδοξου κόσμου, ανοίγοντας  μέσα από το μυσταγωγικό τελετουργικό της Εκκλησίας την Θύρα μιας ακόμα πνευματικής κυψέλης η οποία αυτήν την φορά περίμενε 55 βουβά χρόνια  εγκατάλειψης και σιωπής τα δικά του χέρια για να καθιερώσει και να καθαγιάσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της την Αγία της Τράπεζα.

Κορυφαία και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή μετά το πέρας του τελετουργικού που επανασυνέδεσε  επί της ουσίας την ενεργειακή ροή του Σεπτού αυτού χώρου, ήταν όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος κάλεσε τον Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή για να του παραδώσει τον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο όνομα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Η αγαστή σύνδεση και συμπόρευση της Καϊρινής Παροικίας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην πιο κορυφαία της στιγμή.

Σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του μεγάλου γεγονότος όλος ο μηχανισμός της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, αλλά και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  ήταν επί ποδός, με τα στελέχη και των δύο πλευρών να συντονίζονται με αποτελεσματικότητα και με σαφή διάκριση των ρόλων τους.

Τα Θυρανοίξια στην Ελλάδα και στο Κόσμο

Η επικοινωνία των Θυρανοιξίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η καταγραφή της ιστορικής μνήμης για τις γενιές που θα ακολουθήσουν ήταν μια επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Εκτός από τα κείμενα που γράφτηκαν και τις εικόνες που τραβήχτηκαν, δημιουργήθηκε και ομάδα βιντεοσκόπησης με τρείς κάμερες σε συνεχή καταγραφή από διαφορετικές γωνίες λήψης. Εκατοντάδες πλάνα αποτύπωσαν την κάθε μυσταγωγική τελετουργική στιγμή από διαφορετικά οπτικά σημεία δίνοντας στο μοντάζ που είναι εξ εξελίξει μια διαφορετική δυναμική.

Τα πλάνα μας από τα Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και δηλώσεις των πρωταγωνιστών της ημέρας ταξίδεψαν στην Ελλάδα και αναδείχθηκαν μέσα από τα ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ και του ΑΝΤ1.

Επίσης ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ.  κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας μετέφερε την είδηση, αλλά και το κλίμα των ημερών στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πάρε τον χρόνο σου» με τον Προκόπη Αγγελόπουλο.

Τέλος ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος συμμετείχε μεταξύ εκλεκτών καλεσμένων στην ραδιοφωνική εκπομπή του REAL FM  «Ένας κόσμος Ελλάδα» με την κα Ευαγγελία Πισκερά. Ο κ. Παπαδόπουλος αφηγήθηκε την ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης και ενημέρωσε το ραδιοφωνικό κοινό για τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το εορταστικό τριήμερο.

Δείτε το ρεπορτάζ των Θυρανοιξίων στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Δείτε το ρεπορτάζ των Θυρανοιξίων στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Αρέσει σε %d bloggers: