Ήταν μια πραγματικά μοναδική σχολική γιορτή, που όλοι εμείς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαμε το μαγικό εισιτήριο  στα χέρια μας, απολαύσαμε με την καρδιά μας τους μικρούς μπόμπιρες του Νηπιαγωγείου της πρώτης και της δευτέρας τάξης του δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής που μας παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου την Χριστουγεννιάτικη θεατρική τους παράσταση.

Μια παράσταση τόσο συμπυκνωμένη που έλιωνε γοργά, σαν  χιονονιφάδα στα χέρια μας, αφήνοντάς σε όλους μας την επίγευση της έλλειψης της.  

Η χαρούμενη γιορτή ξεκίνησε πρώτα με τα Κάλαντα των Χριστουγέννων που μας τα είπαν  οι λιλιπούτιοι μαθητές του Νηπιαγωγείου παρέα με τους μαθητές της πρώτης και της δευτέρας Δημοτικού με την μουσική συνοδεία σαξοφώνου που έπαιζε η κα Δώρα Μάστακα. Ήταν μια πανδαισία χρωμάτων που ακτινοβολούσε από τα γελαστά τους πρόσωπα.

Στην συνέχεια ακολούθησε η έναρξη της γιορτής από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Βασίλη Λάγιο και το καλοσώρισμα από τους επισήμους της ημέρας.

Και φυσικά η γιορτή ξεκίνησε με τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου να βγαίνουν πρώτα στην σκηνή κάνοντας μια θεαματική είσοδο με περιστροφές και μοναδικές  χορευτικές φιγούρες Κινούνταν με την απαράμιλλη  φυσικότητα και με την  χάρη που ορίζει η τρυφερή τους ηλικία και αυτές τις λίγες φορές που η αμηχανία τους πάγωνε την κίνηση και μπλόκαρε την λαλιά τους με τα λόγια να  βγαίναν με δυσκολία από το στόμα τους, ήταν η κα Ελένη Ταμπάκη δίπλα τους  που βοηθούσε ως γλυκός υποβολέας και στα λόγια, αλλά και στην χορογραφία. Και συνέχιζε το γαϊτανάκι της χαράς και της παιδικότητας  να σκορπάει χαμόγελα σε όλο το κοινό που είχε καρφωμένα τα μάτια του πάνω τους.

Αφού καταχειροκροτήθηκαν για πολύ ώρα και εισέπραξαν την αποδοχή και την ανταμοιβή της προσπάθειάς τους υποκλίθηκαν μεγαλοπρεπώς και αποχώρησαν αφήνοντας την σκηνή στους συμμαθητές της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού.

Εδώ τα πράγματα γίναν πιο σύνθετα και από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε όλοι ότι «ο πήχης» ανέβηκε επίπεδο, όταν στην σκηνή βγήκε η Μαρία Φοντρίε με φορητό μικρόφωνο καρφιτσωμένο στην στολή της να μας παρουσιάσει έχοντας τον ρόλο της αφηγήτριας του όλου θεατρικού, το κάθε μέρος που έμελλε να παρακολουθήσουμε. Το θείο θαύμα της γέννησης του Χριστού εξελίχτηκε μπροστά στα μάτια μας με όλους τους πρωταγωνιστές επί σκηνής να μας μεταφέρουν στο κλίμα και στο πνεύμα της εποχής. Η Μαρία και ο Ιωσήφ, ο νεογέννητος Ιησούς, η φάτνη, οι άγγελοι, οι μάγοι που ήρθαν από τόσο μακριά ακολουθώντας το άστρο να τιμήσουν την γέννηση του Θεανθρώπου. Όλα ήταν μπροστά στα μάτια μας. Τα σύμβολα και οι παραδόσεις του λαού μας πήραν σάρκα και οστά από αυτά τα  φοβερά παιδιά  του Δημοτικού που με την καθοδήγηση της κας Λίας Γκανά και της κας Αθανασίας Δημοπούλου ζωντάνεψαν επί σκηνής με τον μοναδικό τους τρόπο την γέννηση του Χριστού. Και σε αυτό το θεατρικό η μουσική της κας Μάστακα συνόδευε το κάθε βήμα των μικρών μαθητών. Και φυσικά την επιμέλεια των σκηνικών είχε η μοναδική κα Ευαγγελία Χαλκιά που κατάφερε να ρίξει με πειστικότητα μέχρι και χιόνι «απογειώνοντας» με την ευρηματικότητά της την σκηνική παρουσία.

Η σχολική γιορτή έφτασε στο τέλος της και οι σύσσωμος ο θίασος  επί σκηνής αποχαιρέτησε το κοινό μέσα από το ζωηρό χειροκρότημα όλων. Φωτογραφίες αναμνηστικές με την μαμά και τον μπαμπά και φυσικά με τις χαρούμενες και περήφανες γιαγιάδες και τους παππούδες που αδημονούσαν να αγκαλιάσουν τα βλαστάρια τους.

Δείτε το βίντεο της σχολικής γιορτής

Η πρώτη φάση της γιορτινής ημέρας είχε τελειώσει και όλοι βγήκαμε στην αυλή που είχε στηθεί το απίστευτο Χριστουγεννιάτικο πανήγυρι. Οι πάγκοι από την μια μεριά με τις προς πώληση  χειροτεχνίες των μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής και από την άλλη μεριά οι δημιουργίες των μαθητών της Αμπετείου Σχολής. Και στο κέντρο τα δύο τεράστια φουσκωτά το μεγάλο τραμπολίνο και η μηχανή του ποπ κόρν που δεν θα μπορούσε να λείψει από την γιορτή.

Που να πρωτοπάνε δεν ξέρανε τα παιδιά του δημοτικού. Να κάτσουν στους πάγκους να πουλήσουν τις χειροτεχνίες τους, να ανέβουν για ακόμα μια φορά στο τραμπολίνο και να χοροπηδήσουν ή να σκαρφαλώσουν μέχρι την κορυφή του φυσκουτού και να κατρακυλήσουν γελώντας και φωνάζοντας δυνατά. Δύσκολο το δίλημμα και η αποφάσεις ήταν της στιγμής. Λίγο από ‘δώ λίγο από ‘κεί  και οι μαμάδες, οι μπαμπάδες που είναι και ενεργά μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να βοηθάνε στους πάγκους και όλα καλά στο τέλος να κυλάνε.

«Ελάτε στον πάγκο μας. Έχουμε απίστευτες χειροτεχνίες φτιάξει για να στολίσετε το σπίτι σας τις γιορτές» «Δεν πήρατε κουπόνι για την λαχειοφόρο αγορά μας. Ελάτε να δείτε τα μελομακάρονά και τα χειροποίητα γλυκά μας» «Θέλετε να σας φτιάξω ένα βραχιολάκι με χάντρες. Μπορώ να γράψω και όποιο όνομα θέλετε» « Μα είπατε ότι θα πάρετε από εμάς και δεν ήρθατε … Ελάτε τελειώνει η γιορτή και δεν θα προλάβετε»

Τι τρυφερές παροτρύνσεις για μια ακόμα πώληση, τι γλυκές φωνές αυτές των μικρών και των μεγάλων μαθητών  της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου που πάσχιζαν να ξεπουλήσουν όλη την πραμάτεια τους  και με τα λεφτά που θα μάζευαν να ενισχύσουν τις εκδρομές τους. Και στο τέλος θαρρώ τα κατάφεραν και οι πάγκοι άδειασαν και γέμισαν από το περίσσευμά τους οι  καρδιές όλων μας με την αγάπη τους.

Η λαχειοφόρες αγορές  με πρώτη των μαθητών της τρίτης Λυκείου έκλεισαν την γιορτινή ημέρα με χαμόγελα και αθώα πειράγματα ζήλιας προς τον μεγάλο νικητή που ήταν ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης  και προς την δεύτερη νικήτρια την εκπαιδευτικό της Αχιλλοπουλείου κα Γεωργία Πετούση. Και τέλος η λαχειοφόρος αγορά του Ιδρύματος Αμπέτ που μοίρασε πλούσια χρηματικά έπαθλα σε τρεις τυχερούς.

Και η μεγάλη απόδειξη ότι όλα κύλησαν καλά και ευχαριστήθηκαν μικροί και μεγάλοι ήταν οι μαύρες κάλτσες που στο τέλος είχαν όλοι οι πρωταγωνιστές της ημέρας. Και βέβαια η κούραση που πάει παρέα σε αυτή την ζωή με την ευχαρίστηση από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες που πρόσεχαν συνεχώς τα μικρά τους μην και τα ποδοπατήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά κατρακυλώντας στα τεράστια φουσκωτά της χαράς.

Την Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής τίμησαν με την παρουσία τους ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπός κ. Ανδρέας Γιόσρι , την Αμπέτειο Σχολή ο Διευθυντής της κ. Γιώργος Κοκορέλης και το Ίδρυμα Αμπέτ η Γενική Γραμματέας  κα Ελένη Μαγγανά . Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκιάς

Λίγες ακόμα εικόνες από την γιορτινή ημέρα

Δείτε παρακάτω μερικές εικόνες της ημέρας με την ματιά των φωτογράφων της Αμπετείου Σχολής που μας παραχώρησε η κα Ελένη Μαγγανά

Αρέσει σε %d bloggers: