Αυτές τις γιορτές η ζωή φαίνεται ότι βρήκε τους κανονικούς της ρυθμούς στο Κάιρο  μετά από την μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων χρόνων. Τα κάλαντα λοιπόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν ο αψευδής μάρτυρας για τις τελευταίες μέρες του 2022 ότι η χαρά, τα χαμόγελα και η ανεμελιά ξανάπιασε το νήμα της ζωής. Οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς που τα είπαν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου σε Κάιρο και Ελλάδα ήταν  σίγουρα οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτής της γιορτινής διάθεσης.

Τον γύρο του Καΐρου σε δέκα ώρες κάνανε, ξεκινώντας από τις εννιά το πρωί από τα Ελληνικά Σχολεία στην Ηλιούπολη. Και που δεν πήγανε οι τρομεροί και φοβεροί μα πάνω από όλα ακούραστοι Πρόσκοποι του Καΐρου που μαζί με τους βαθμοφόρους τους δώσανε χαρά και αισιοδοξία με τα γελαστά τους κάλαντα όπου και αν τα είπανε.

Πρώτο σημείο συνάντησης όλων, φυσικά το Προσκοπείο του Καΐρου όπου στις δέκα και μισή το πρωί τα Λυκόπουλα, οι Ανιχνευτές και οι Πρόσκοποι με τους βαθμοφόρους τους είπαν τα κάλαντα και έστειλαν τις γιορτινές ευχές τους σε όλη την Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο σε απευθείας σύνδεση με την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Οι Δεκατιανοί».

Δείτε το βίντεο από την απευθείας σύνδεση με τον ΣΚΑΙ 

Και αφού οι προβολείς της απευθείας μετάδοσης με τον ΣΚΑΙ έσβησαν όλοι επιβιβάστηκαν στα δύο λεωφορεία της Ελληνικής Κοινότητας και  ξεκίνησαν το μεγάλο τους ταξίδι για να πούνε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς απ’άκρη σ’ακρη της μεγάλης πόλης του Καΐρου.

Πρώτος σταθμός η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. Ο πρ. Αρχηγός των Προσκόπων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης τους περίμενε με ανυπομονησία και μόλις είδε ότι έφτασαν έδωσε σήμα και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας βγήκε στην μεγάλη αίθουσα για να τους υποδεχτεί. Χαμόγελα και χρώματα πλημμύρησαν την μεγάλη αίθουσα. Οι Πρόσκοποι πήραν την θέση τους δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και με το σήμα Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου ξεκίνησαν.

«Χαιρόμαστε πολύ που σας έχουμε εδώ. Ενημερώνομαι για τα δρόμενα του Καΐρου και βλέπω ότι οι Πρόσκοποι έχετε πλούσια δράση. Εύχομαι από καρδιάς να την συνεχίσετε. Καλή χρονιά σε όλους σας.» Με αυτά τα λόγια ο Έλληνας Πρέσβης ευχαρίστησε τους Προσκόπους και τους ευχήθηκε καλή χρονιά ενώ έλαβε ως δώρο το νέο τους καλαίσθητο  ημερολόγιο για το 2023 που γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου. 

Στην συνέχεια όλοι απόλαυσαν το κέρασμα με τα γευστικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και φωτογραφήθηκαν αναμνηστικά.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία (Βίντεο Μαρία Χρήστου)

Επόμενος σταθμός το Ελληνικό Προξενείου του Καΐρου. Η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου αλλά και όλοι οι υπάλληλοι βγήκαν από τα γραφεία τους και καλοσώρισαν γεμάτοι χαρά τους Πρόσκοπους. Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθατε στο Προξενείο να μας πείτε τα κάλαντα. Εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία και χαρά σε εσάς και τις οικογένειές σας τους είπε η κα Χασιρτζόγλου.

Δείτε εικόνες και βίντεο από το Προξενείο

Η ευθύνη να συνοδεύεις τόσα μικρά παιδιά μακριά από την επίβλεψη των γονιών τους είναι για τους βαθμοφόρους Πρόσκοπους πολύ μεγάλη. Καθώς βγήκαν από το Προξενείο και για να περάσουν τον δρόμο υψηλής κυκλοφορίας για την άλλη πλευρά πηγαίνοντας προς τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στήθηκε μια πραγματική επιχείρηση διακοπής της κυκλοφορίας. Όλα πήγαν καλά φυσικά και η χαρούμενη ομάδα ανέβηκε τις σκάλες του παλιού κτηρίου των Γραφείων. Να τα πούμε φώναξαν οι Πρόσκοποι με το που άνοιξαν την πόρτα. Να τα πείτε, να τα πείτε απάντησαν οι υπάλληλοι που με το που είδαν τους γελαστούς εισβολείς βγήκαν από τα γραφεία τους για να τους απολαύσουν. Και αφού απόλαυσαν το κέρασμα που τους είχαν ετοιμάσει έφυγαν με χαμόγελο για τις επόμενες τους επισκέψεις.

Η επίσκεψη στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου

Σε αυτό το σημείο οι Πρόσκοποι γίνανε δύο ομάδες με την πρώτη να χτυπάει το κουδούνι της κας Άννας Αυγερινού, ταμία του Φιλανθρωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία». Τους υποδέχτηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά και αφού μπήκαν όλοι στο καλαίσθητο και  γιορτινά στολισμένο της σπίτι ξεκίνησαν τα κάλαντα. Η κα Αυγερινού τραγουδούσε μαζί τους και χάρηκε σαν μικρό παιδί με την χαρά τους. Τους κέρασε έναν έναν μελομακάρονα και κουραμπιέδες και αντάλλαξε από καρδιάς ευχές για την νέα χρονιά.

Ατυχία όμως για την επόμενη στάση των Προσκόπων, γιατί ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης δεν ήταν στο σπίτι του. Επιβίβαση και πάλι στο μικρό λεωφορειάκι της Ε.Κ.Κ. και κατεύθυνση αυτήν την φορά για το σπίτι της Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, η οποία τους υποδέχτηκε με τον σύζυγό της κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη.

Η κα Σκουφαρίδου εμφανώς ταλαιπωρημένη από την πρόσφατη περιπέτεια της υγεία της και απαντώντας στις ευχές όλων για περαστικά τους είπε ότι «Δεν θα το έχανα με τίποτα, όπως και να ήμουν. Οι Πρόσκοποι ήρθαν στο σπίτι μου να μου πούνε τα κάλαντα. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό!!». Και τα κάλαντα ξεκίνησαν με τον κ. Σκουφαρίδη να παίρνει και αυτός ένα τριγωνάκι και να συμμετέχει ενεργά στο γιορτινό τραγούδι. Αποχαιρετιστήκανε στην συνέχεια  με κεράσματα, ευχές για την νέα χρονιά και πολλά περαστικά για την υγεία της κας Σκουφαρίδου.

Για αυτήν την ομάδα των Προσκόπων οι επισκέψεις τελείωσαν και όλοι μαζί κατάκοποι αλλά ευχαριστημένοι από την ημέρα απόλαυσαν το γιορτινό τραπέζι στο Mall of Arabia.

Η δεύτερη ομάδα των Προσκόπων είχε άλλη διαδρομή να καλύψει. Κατεύθυνση στο Νέο Κάιρο και πρώτος προορισμός το σπίτι του Περειφεριακού Εφόρου των Προσκόπων κ. Ανδρέα Γιόσρι, ο οποίος τους υποδέχτηκε με την σύζυγό του και την μικρή Κωνσταντίνα, η οποία καταχάρηκε που είδε στο σπίτι της τους φίλους της από το Προσκοπείο.

Επόμενος σταθμός στο Ρεχάμπ  όπου οι Πρόσκοποι του Καΐρου είπαν τα κάλαντα στο σπίτι των Κοινοτικών Επιτρόπων κ.κ. Στέλιου Χαλκιά και  Ανδρέα Ρούσσου στον Αντιπρόεδρο κ.  Μιχάλη Γκρουνστέιν καθώς και στον πάροικο κ. Σαΐντ Μπεϊρούτι.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την δεύτερη ομάδα των Προσκόπων και τις επισκέψεις τους (φωτογραφίες και βίντεο Κρίς Παναγιώτη)

Στην συνέχεια πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Ηλιούπολη και  αφού είχαν πάρει δυνάμεις στο λεωφορείο με τους περισσότερους να κοιμούνται φυσικά στην διαδρομή είπαν τα κάλαντα με την βροντερή τους φωνή στην κα Μαίρη Μπισάρα, την κα Κωνσταντίνα Γεδεών, και στην κα Ευαγγελία Χαλκιά η οποία γελαστή όπως πάντα και με καρδιά μικρού παιδιού τους έριχνε καθώς έλεγαν τα κάλαντα με ένα Χριστουγενιάτικο πιστόλι μπουρμπουλήθρες δυναμιτίζοντας την γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η χαρούμενη ημέρα τελείωσε και για αυτήν την ομάδα των Προσκόπων, οι οποίοι προτίμησαν για το δικό τους γεύμα γευστικές σαουέρμες και σάντουιτς με ψάρι.

Οι αναμνήσεις από την μεγάλη ημέρα  έντονες και η χαρά που έδωσαν σε όλους που επισκέφτηκαν μεγάλη. Οι Πρόσκοποι του Καΐρου τήρησαν και τίμησαν για ακόμα μια χρονιά ένα έθιμο που μας συνδέει όλους με την Ελλάδα και με τις παραδόσεις μας ως Έλληνες, αλλά και τους Προσκόπους του Καΐρου με την δική τους ιστορία μιάς και η παράδοση για τα δικά τους κάλαντα κρατάει από το 1922 που ξεκίνησαν ως Πρόσκοποι του Καΐρου να λένε τα κάλαντα για να ενισχύσουν το ταμείο αρωγής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της βοήθειας γενικά των συνανθρώπων μας σε ανάγκη. Και από τότε δεν έχουν σταματήσει όλες τις μέρες του χρόνου να βοηθούν και να προσφέρουν στην κοινωνία . Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά με υγεία και χαρά!

Αρέσει σε %d bloggers: