Μια πανηγυρική ημέρα τα Άγια Θεοφάνια για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Η ημέρα που βαφτίστηκε ο Ιησούς Χριστός στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γη η Αγία Τριάδα . Στην ενεργή ανάμνηση αυτής της μεγάλης στιγμής γιορτάζουμε σήμερα και συνδεόμαστε άρρηκτα  με τον Λόγο, το θέλημα και εν κατακλείδι με την τρισυπόστατη παρουσία του Θεού ό οποίος ακούστηκε να λέει «Ούτός εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα». 

Με βαθιά κατάνυξη, και εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου στις Εκκλησίες του Καΐρου. 

Την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανίων τέλεσε στον Κοινοτικό  Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ και του πατρός Παναγιώτη Σουλιμιώτη.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου παρόντες και σε αυτήν την μεγάλη γιορτή. Ένα γελαστό και πολύχρωμο σμάρι από παιδικές παρουσίες που με την συνοδεία και την φροντίδα του Αρχηγού τους κ. Χρήστου Αντωνίου, του Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι και των βαθμοφόρων τους, παρατάχτηκαν στον κεντρικό διάδρομο της Εκκλησίας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην Κοινότητα την μεγάλη αυτή ημέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλα ήταν έτοιμα για την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Την μυσταγωγική αυτή στιγμή το ύδωρ αγιάσθηκε από τα χέρια και των τριών ιερέων που πάνω στην υγρή επιφάνεια σχημάτιζαν το σημάδι του σταυρού. Η μελωδική ψαλμωδία του Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη και του ιεροψάλτη κ. Ηλία Σαμάαν γαλήνευε και μαλάκωνε το θυμικό όλων βοηθώντας στην εσωτερική κατάδυση στα μύχια της ψυχής. Γυρνώντας το βλέμμα μας βλέπαμε την ταπεινότητα της στιγμής να γέρνει εκούσια τα κεφάλια των πιστών, νιώσαμε τα βλέμματα που  καρφωμένα στην ιερή σκηνή πάσχιζαν για την ένωση με το Θεό και την προσμονή της κάθαρσης της καρδιάς μέσω του αγιασμένου ύδατος.

Και η ιερά κορύφωση  έφτασε. Η νίκη του Φωτός έναντι του σκότους  από τα χέρια του π. Στεφάνου που έρανε όλο το Εκκλησίασμα με το αγιασμένο ύδωρ, μέσα από τις ζωηρές τυμπανοκρουσίες των Προσκόπων. Στα πρόσωπα όλων ζωγραφίστηκε η χαρά και η ελπίδα που σφυρηλατεί η απόλυτη εμπιστοσύνη στη Θεία Μυσταγωγία. Ένας ένας πλησίαζε τον Ιερέα φιλούσε  τον Σταυρό και λάμβανε την ευλογία μέσα από τις στάλες τους αγιασμένου ύδατος που έμενε στο δέρμα του προσώπου και έλαμπε σαν ακατέργαστο διαμάντι.

(βίντεο Tony Semaan)

Στην τελετή παρέστησαν συμπροσευχούμενοι ο Έλληνας Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Γιόσρι, η αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η κα. Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη

Η ατμόσφαιρα ίδια και απαράλλακτη και στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Κατάμεστος ήταν από κόσμο ο Ναός, και στολισμένος πανηγυρικά απ΄άκρη σε άκρη με εύοσμα πολύχρωμα άνθη. 

Ο Σεβάσμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων πλαισιωμένος από πλήθος ιερωμένων.

Κατά το πέρας της πανηγυρικής τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος έστρεψε την προσοχή όλων στην ουσία της γιορτινής ημέρας που σηματοδοτεί όπως είπε χαρακτηριστικά την φώτιση όλης της οικουμένης με την βάφτιση του Χριστού. Μίλησε επίσης  και για το χρέος που έχουμε όλοι μας για την άνευ όρων και ορίων ένωση με τον Θεό, αλλά και την ζωηρή επιθυμία να αγιαστεί και η δική μας ζωή όπως έγινε με τον Ιορδάνη ποταμό κατά την βάφτιση του Ιού του Θεού.

Όλοι αντάλλαξαν τις γιορτινές ευχές με αγάπη και χαρά στο πλούσιο κέρασμα  που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του Ναού με την φροντίδα του Επιτρόπου  κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο οποίος επημελήθηκε και των παρακάτω φωτογραφιών και του βίντεο.

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος του Καΐρου ήταν το σημείο που ένωσε όλη την Ελληνική Παροικία του Καΐρου φιλοξενώντας κατά το έθος την τελευταία πράξη του Ιερού τελετουργικού. Οι ιερείς από τις Εκκλησίες του Καΐρου πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο ο οποίος ως μια συμβολική κίνηση ομόνοιας, ένωσης και αλληλοϋποστήριξης της Ελληνικής Παροικίας έδωσε την άκρη από την μπλέ κορδέλα που ήταν δεμένη με τον ξύλινο σταυρό στα χέρια του Έλληνα Πρέσβη κ Νικόλαου Παπαγεωργίου, της Γενικής Προξένου κας Δέσποινα Χασιρτζόγλου, του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Λεωνίδα Φοντριέ του Προέδρου της Ε.Ν.Ο.Κ κ. Γεωργίου Ρεκτσίνη και της Αν. Συντονίστριας Επαίδευσης κας Μπέτας Σωτηρίας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος τέλεσε την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Νείλο. Ακολούθησε η κοπή και η ευλογία της Βασιλόπιτας του Ναυτικού Ομίλου από τα χέρια του Δεσπότη, του Πρέσβη και του Προέδρου του Ε.Ν.Ο.Κ.  Η τυχερή της χρονιάς από την Βασιλόπιτα του Ναυτικού Ομίλου ήταν η κα Μπέτα Σωτηρία.

Η ημέρα ηλιόλουστη και όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα με τα μέλη της  Ελληνικής Παροικίας να απολαμβάνουν τις εύγεστες γαστριμαργικές επιλογές του Σεφ για την γιορτινή ημέρα. Ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ χαρούμενος  από την μεγάλη προσέλευση μας είπε ότι «Ο κόσμος που ήρθε τελικά ήταν πολύ παραπάνω από τις κρατήσεις που είχαμε υπολογίσει. Ευτυχώς που το είχαμε προβλέψει και εξυπηρετήθηκαν όλοι τελικά.» Έκανε επίσης και μια ευχή με χαμόγελο και ελπίδα για τον Όμιλο και την νέα χρονιά λέγοντας ότι θα ήθελε να είναι κάθε μέρα τα τραπέζια γεμάτα  όπως είναι σήμερα. Ως ΝΕΟ ΦΩΣ και ekkairo.org του το ευχόμαστε από καρδιάς. Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι.

Αρέσει σε %d bloggers: