Ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Αντώνη Ρεκτσίνη
18/01/2023
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο: Έκδοση νέου πιστοποιητικού “εν ζωή”
19/01/2023
Show all

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου αφήνει πλέον τις Κιμωλίες και συναντά το μέλλον του στους Διαδραστικούς Πίνακες του σήμερα

Όποιος επισκεφτεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου αυτές τις ημέρες  θα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι δεν υπάρχει τίποτα στον χώρο αυτό που να θυμίζει την παλιά του εικόνα.

Γκρεμισμένοι τοίχοι, και άλλοι που περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους να γκρεμιστούν οσονούπω από τα συνεργεία, ξηλωμένα δάπεδα και δίπλα τους κούτες με μοντέρνα πλακάκια, πολλά μέτρα πολύχρωμα νέα καλώδια που ξεπροβάλλουν από τους τοίχους και τα ταβάνια, καινούρια κλιματιστικά, θρανία, “έξυπνες τηλεοράσεις, διαδραστικοί πίνακες, αναπαυτικές καρέκλες για όλους τους χώρους, ηλεκτρολογικοί πίνακες που θα “αντέχουν” μεγάλα φορτία, ηχεία, «αναμονές» για πολύ περισσότερα φώτα, και φυσικά παντού πολύ και ενοχλητική άσπρη σκόνη από τα τριψίματα στους τοίχους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η μεγάλης κλίμακας αναμόρφωση του Πολιτιστικού Κέντρου ξεκίνησε από μια ανάγκη που γεννήθηκε σε μια ξενάγηση στα τέλη του Νοέμβρη του 2022, λίγες μέρες μετά τα ιστορικά Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ, όταν ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Παπαδόπουλος υποδέχτηκε στους χώρους του Κέντρου την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, τον κ.Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, την κα Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη και τον κ. Tudor Dinu.

Οι διακεκριμένοι αυτοί καλεσμένοι, έχοντας φτάσει σε υψηλότατα σημεία κοινωνικής αναγνώρισης για το έργο τους, έκατσαν για μια ακόμα φορά στα ξύλινα θρανία του “Πολιτιστικού” και διδάχτηκαν, αυτήν την φορά σε ταχύρρυθμη διδασκαλική συμπύκνωση την Ελληνική γλώσσα από τον κ. Παπαδόπουλο. Το μεγάλο δώρο όμως αυτής της διδασκαλικής προσομοίωσης για όλους τους καλεσμένους ήταν το ρομαντικό ταξίδι που βίωσαν στα δικά τους μαθητικά χρόνια, με τον δάσκαλο να γράφει το μάθημα και την άσπρη κιμωλία να τρίβεται με τον χαρακτηριστικό της ήχο πάνω στον μαυροπίνακα.

 Αξία ανεκτίμητη αυτή η στιγμή! Αναπόφευκτα όμως η σύγκρουσή της τρυφερής και ρομαντικής μνήμης όλων με το εδώ και το τώρα των σημερινών και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, αλλά και της πολιτιστικής παράγωγής και παρουσίασης, άναψε την σπίθα στην καρδιά της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας του Καϊρου και Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  κας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού που κατάλαβε ότι οι υποδομές του  Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Καΐρου υπολείπονται κατά πολύ του οράματός και της αποστολής των ιδρυτών, αλλά και των συνεχιστών του.

Η απόφαση για την γενναία χρηματοδότηση πάρθηκε στην στιγμή και η πρώτη σύσκεψη έγινε τις επόμενες ημέρες. Ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο οποίος αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια σταθερή επιλογή της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού παρουσίασε στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή, στην Γενική Γραμματέα κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ, στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, στον Διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ  κ. Χρίστο Γ. Παπαδόπουλο και στην Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ κα Κωνσταντίνα Γεδεών την πρότασή του για την ολική αναμόρφωση του χώρου.    Πολύ χαρά από όλους, ευγνωμοσύνη για την από καρδιάς προσφορά της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, μερικές μικρές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές στα αρχικά σχέδια, και η πόρτα άνοιξε για τα πολλά και διαφορετικά συνεργεία.

Σε δεκαπέντε περίπου μέρες υπολογίζεται να έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες που όπως μας είπαν με μια φωνή ο κ. Παπαδόπουλος ,αλλά και ο κ. Μπίσκος θα μας αφήσουν όλους με το στόμα ανοιχτό.

Δείτε εικόνες από την πρόοδο των εργασιών

Αρέσει σε %d bloggers: