Η τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους κτήτορες, ευεργέτες, και ανακαινιστές της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Επίσης την ίδια μέρα έχει θεσπιστεί από το 2020 με την προτροπή και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ να τελείται και επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του Μακαριστού Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγαθαγγέλου Ζαρίφη, ο οποίος υπήρξε επί κοντά σαράντα έτη πηδαλιούχος αυτού του σημαντικού και οικουμενικού τοπόσημου της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.  

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε ο Καθηγούμενος της  Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός παρουσία πλήθους πιστών από πολλές χώρες, τιμήθηκε η προσφορά και μνημονεύτηκαν τα ονόματα των ευεργετών του Μοναστηριού. Τελέστηκε επίσης Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη του Μακαριστού Αγαθαγγέλου Ζαρίφη, ο οποίος υπήρξε επί σαράντα συναπτά έτη Καθηγούμενος της Ροτόντας της Ανατολής καθιερώνοντας την ως ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς του Χριστιανικού κόσμου. Τους ύμνους έψαλε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος και ο Ιεροψάλτης κ. Αντώνης Ζερβός.

Κατά τα χρόνια της πολύχρονης διακονίας του ο Μακαριστός Αγαθάγγελος  συμπορεύτηκε πνευματικά με τους Πατριάρχες Χριστόφορο και Νικόλαο ενώ το πολυεπίπεδο οικοδομικό και ανακαινιστικό του έργο αποτέλεσε την βάση της σημερινής λαμπερής εικόνας της Μονής. Με την ακάματη εργασία του, ο Θρακίωτης αυτός στην καταγωγή μοναχός ευτύχησε να οικοδομήσει και να χαρεί για πολλά έτη τους καρπούς της δημιουργίας του. Το Ηγουμενείο, το κτήριο των νέων ξενώνων της Μονής και το κτήριο που φιλοξενεί σήμερα το Πατριαρχικό Κέντρο μελετών και διαλόγου και την Θεολογική Ακαδημία του Αποστόλου Μάρκου, αλλά και οι πολλές ανά τα έτη επεμβάσεις του στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο αποτελούν αναντίρρητα την προσωπική του  παρακαταθήκη στην ιστορία του Αγίου Γεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο λαοφιλής αυτός Ηγούμενος αναγνωρίστηκε και εν ζωή από την Ελληνική Πολιτεία για την συνολική του προσφορά με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Γεωργίου του Α’ σε μια συγκινητική τελετή το 1961 στο Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο.

Δικαίως λοιπόν ο σημερινός Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχη Θεόδωρου τίμησε και εμπράκτως την προσφορά και την μνήμη του, τοποθετώντας στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής μια καλαίσθητη μαρμάρινη  προτομή του Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Αιγύπτιο γλύπτη  Nathan Doss, με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη να την εγκαινιάζει στις 24 Απριλίου του 2020

Ο πατέρας Δαμασκηνός στον λόγο του ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι η μέρα τιμής και μνήμης όλων των ευεργετών της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και επίσης τελούμε και το μνημόσυνο του Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου, αλλά και όλων των διατελεσάντων Ηγουμένων της Μονής. Η τιμή αυτή είναι όμως μια αφορμή για να κατανοήσουμε σε βάθος το νόημα και την σημασία της ευεργεσίας στην Εκκλησία. Ασφαλώς αυτός ο οποίος ευεργετεί ένα Μοναστήρι δεν ψάχνει την δόξα επί της Γης γιατί το κάνει άδολα με όλη του την καρδιά. Η δική μας τιμή προς όλους αυτούς τους Ευεργέτες είναι μια πνευματική τιμή και μία ιερή υποχρέωση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα προσφοράς και διακονίας που  ενώ έζησαν σε δύσκολους καιρούς κράτησαν την καντήλα της Μονής αναμμένη, τις πύλες ανοιχτές και την Ελληνορθόδοξη σημαία ψηλά να κυματίζει περήφανη.»

 Ο πατέρας Δαμασκηνός αναφέρθηκε επίσης με συγκινητικά λόγια διατρέχοντας τις χαρακτηριστικές στιγμές της διακονίας του Μακαριστού Αγαθαγγέλου στην πολυσχιδή συνολική του  προσφορά και προσευχήθηκε ο Θεός να δίνει δύναμη στους σημερινούς συνεχιστές του έργου του για να φανούν όπως είπε χαρακτηριστικά αντάξιοι της εμπιστοσύνης της Εκκλησίας στο πρόσωπό τους.

Τέλος μετέφερε προς όλους τις ευχές και την αγάπη του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου καθώς και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Στην συνέχεια ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής. Στην σημερινή Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης , ο Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου κ. Βασίλης Λάγιος, η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C, η Επίτροπος της Μονής κα Ελένη Χαγιάτ.

Δείτε εικόνες από την σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης

Αρέσει σε %d bloggers: