Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο: Έκδοση νέου πιστοποιητικού “εν ζωή”
02/02/2023
Η κοπή της Βασιλόπιτας στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο
03/02/2023
Show all

«Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα» Το έργο του Σπύρου Κοκκινάκη παρουσιάστηκε στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου (εικόνες+βίντεο)

Την Παρασκευή την 3η  Φεβρουαρίου  στη μία το μεσημέρι  παρουσιάστηκε στην  αίθουσα εκδηλώσεων της 54ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καϊρου, η αραβική μετάφραση της ποιητικής συλλογής του Σπύρου Κοκκινάκη «Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα» από τον μεταφραστή του έργου κ. Χάλεντ Ραούφ και τον εκδότη κ. Μοχάμεντ Ελ Μπάαλι.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Παράρτημα Αλεξανδρείας. Ο Σπύρος Κοκκινάκης γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και τη Μεσσηνία. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Μέγας Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες, Δημόσια Διοίκηση, Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Κοινωνική Εργασία, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. Πολιτική Σχεδίαση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος ποιητικών συλλογών και μελετών. Ποιήματα του εκτός από τα Αραβικά έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, στα Ρουμάνικα και στα Ιταλικά.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του ” Λυκόφως Ορίων” , 2019. Επίσης έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ποιητική του συλλογή προκάλεσε το ενδιαφέρον του αιγυπτιακού κοινού και των δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και κάλυπταν το πολιτισμικό γεγονός της Διεθνούς Έκθεσης Καϊρου.

Την παρουσίαση τίμησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ο οποίος μετά την παρουσίαση του βιβλίου μίλησε με λόγια από καρδιάς για τον τιμώμενο ποιητή και τόνισε την ανάγκη τέτοιας μορφής πολιτιστικών γεγονότων που αναβαθμίζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό εκτός των πάτριων συνόρων με αποτέλεσμα να γνωστοποιούνται τα έργα και οι δημιουργοί τους. Η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος  Πολιτισμού του Παραρτήματος Αλεξανδρείας και οικοδέσποινα του Ελληνικού Περιπτέρου της  Έκθεσης κα. Σταυρούλα Σπανούδη, υποδέχθηκε  τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και φίλους του βιβλίου, φροντίζοντας να είναι όλα στην εντέλεια. Μίλησε επίσης ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καίρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, ο οπόίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του ποιητή, εκφράζοντας παράλληλα και τις προσωπικές τους απόψεις για το αποτύπωμα της ποιήσης του κ. Κοκκινάκη. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος συνεχάρη στην συνέχεια τον ποιητή και μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄. Στην εκδήλωση παρέστη και ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, του οποίου το συγγραφικό έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο, από την κα. Σπανούδη

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλοι προεξάρχοντος του Έλληνα Πρέσβη κατευθύνθηκαν στο Ελληνικό Περίπτερο όπου εκεί η διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος  Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας, κα Σταυρούλα Σπανούδη, ξενάγησε τον κ. Παπαγεωργίου και τον ενημέρωσε για τους συγγραφείς  που φιλοξενούνται στα ράφια του Περιπτέρου. Η 54η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, θεωρείται η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου του Αραβικού κόσμου με τεράστια προσέλευση κοινού και μια εκ των κορυφαίων της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής και προβολής.

Αποτελεί τιμή για κάθε συγγραφέα η παρουσίαση του έργου του στην Έκθεση του Καΐρου, όπως συνέβη με τον ποιητή κ. Σπύρο Κοκκινάκη και  την μεταφρασμένη στα Αραβικά ποιητική του συλλογή «Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα».

Αρέσει σε %d bloggers: