Η Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου ήταν μια μέρα γιορτινή για την  Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου που έκοψε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα της στον πανέμορφο κήπο του Ελληνικού Ναυτικού Όμίλου.

Ένα ακόμα ευχάριστο αντάμωμα της Παροικίας και μια ευκαιρία για να  βρεθούν όλοι οι πάροικοι μαζί, να ανταλλάξουν τα νέα τους, αλλά και να εκφράσουν τις ευχές τους για την νέα χρονιά.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος ενώ τον συνόδευαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος και Ιωακείμ.

Αφού τελείωσε την ευλογία του, ο Σεβασιμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος ένωσε τα χέρια του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου και την Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, και όλοι μαζί σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού έκοψαν την πίτα για το καλό της νέας χρονιάς.

Ό Ελληνισμός παντού μοιάζει είπε στον λόγο του ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής. Και στην Ελλάδα κόβουν πίτες όλο τον Φεβρουάριο και εδώ εμείς, κοντεύουμε να μπούμε στην Σαρακοστή και κόβουμε την πίτα μας, ανέφερε αστειευόμενος. Και συνεχίζοντας μοιράστηκε με όλους την ακλόνητη πεποίθησή του λέγοντας ότι για να αντιμετωπίσει η Ελληνική Παροικία του Καΐρου, αλλά και η πατρίδα μας η Ελλάδα τις προκλήσεις της νέας χρονιάς χρειάζεται μία και μόνο συνταγή. Να είμαστε όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι».

Μετέφερε σε όλους τις ευχές τις Διαχειριστικής Επιτροπής και διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι σιγά σιγά που θα βγούμε από την ατραπό της πανδημίας θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε, όπως είπε τις πολλές και πολύπλευρες εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας που ασχέτως αριθμών, κάναμε με την βοήθεια και την συμμετοχή όλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος μετέφερε στην συνέχεια τις ευχές του προς όλους, αλλά και την αγάπη και την σκέψη του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.

 «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που βρίσκομαι σε εκδήλωση που φέρνει τους πάροικους μαζί και θα συνεχίσω να το κάνω με μεγάλη χαρά. Να βρίσκουμε αφορμές να ανταμώνουμε όλοι μαζί» ευχήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης, ενώ η Γενική Πρόξενος είπε «εύχομαι αυτός ο δυναμισμός και αυτή η ορμή να συνεχιστεί σε όλη την διάρκειας της χρονιάς. Να είμαστε όλοι ενωμένοι, να έχουμε υγεία και εύχομαι καλή τύχη σε όλους»

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ο οποίος ευχήθηκε καλή χρονιά και κουράγιο σε όλους.

Η κα Χασιρτζόγλου τράβηξε τον τυχερό λαχνό και η κα Έντζι Χάλεντ κέρδισε το χρυσό φλουρί η οποία και καταχειροκροτήθηκε από όλους για την μεγάλη της τύχη.

Λίγο πριν οδηγηθούμε στις αίθουσες του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου για το γεύμα που παρέθεσε προς όλους τους παριστάμενους η Ε.Κ.Κ. ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής πήρε και πάλι το μικρόφωνο τονίζοντας την σημασία της επιλογής του Ε.Ν.Ο.Κ. για την κοπή της πίτας. Αναφέρθηκε  με θερμά λόγια στην πρόθεση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου να στηρίξει με κάθε μέσο τον Ναυτικό Όμιλο για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και προέτρεψε όλους να κάνουν το ίδιο για το Ελληνικό αυτό σωματείο που ανήκει σε όλη την Παροικία του Καΐρου.

Ώς Νέο Φώς και ekkairo.org ευχόμαστε σε όλους μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά και ιδιαίτερα στην τυχερή της βραδιάς κα Έντζι Χάλεντ στην οποία ευχόμαστε υγεία και χαρά στην ζωή της.

Στην κοπή της πίτας παρέστησαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, οι Κοινοτικοί Επιτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Σύμβουλος Δημόσιος Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης, η Διευθύντρια των Γραφείων κα Γιάννα Καρδάση και πλήθος υπαλλήλων της Κοινότητας, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Ταμίας του Ε.Ν.Ο.Κ κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος και εκπαιδευτικοί της Σχολής, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση

Δείτε εικόνες απο την κοπή της πίτας στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: