Την Κυριακή 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ο φροντισμένος και πάντα φιλόξενος αυτός χώρος της Ελληνικής Παροικίας υποδέχτηκε τα τακτικά μέλη και όλους τους πάροικους που τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ιστορικής και υπεραιωνόβιας αυτής Καϊρινής Αδελφότητας, που στην μακραίωνη ιστορική της διαδρομή έχει προσφέρει τα μάλα στον πάσχοντα άνθρωπο, αποτελώντας έναν άρρηκτο συνδετικό ιστό της Ελληνικής μας παροικίας.

Η ατμόσφαιρα λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνέλευση ήταν χαρούμενη και  γιορτινή. Η πρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και τα μέλη του Συμβουλίου υποδέχονταν με χαμόγελο τον κόσμο. Όλοι περνούσαν στην συνέχεια μπροστά από το γραφείο της Αντιπροέδρου κας Βάσως Γαζή, η οποία με μια ισορροπημένη μίξη τρυφερότητας και αυστηρότητας προσπαθούσε να βάλει μια κάποια τάξη στο μικρό συνωστισμό που επικρατούσε. Τα μέλη δήλωναν την φυσική τους παρουσία για να έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής υπογράφοντας στους καταλόγους, τακτοποιώντας παράλληλα και  τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, ενώ πολλοί πάροικοι προσέφεραν τις δωρεές τους για τις σημαντικές δράσεις της Αδελφότητας.

Την Συνέλευση τίμησαν μεταξύ άλλων  με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτας Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου,η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα. Ευαγγελία Θηραίου, και η Ταμίας κα. Άννα Αυγερινού,ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Α. κ. Βασίλης Ζουές, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου

Το Προεδρείο του Σωματείου αποτελούσαν οι κυρίες: Χρυσάνθη Σκουφαρίδου στην θέση της Προέδρου, η Αντιπρόεδρος κα. Βάσω Γαζή, η Γραμματέας κα. Κάτια Καζακάκου, η Ταμίας και Γραμματέας του Ε.Ν.Ο.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και το Μέλος  κα Τέρυ Άσουατ.

Οι εργασίες της Συνέλευσης ξεκίνησαν με την Πρόεδρο κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου να καλωσορίζει τους παριστάμενους και να προσκαλεί  όλους  να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν την μνήμη των αγαπητών μελών του σωματείου που έφυγαν από την ζωή, αλλά και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα που έχασαν με τόσο άδικο και σκληρό τρόπο την ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συνέχεια  και αφού επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης η κα. Σκουφαρίδου έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στα 118 χρόνια της αδιάληπτης προσφοράς του Σωματείου από την ημερομηνία της ίδρυσής του 1905 Αναφέρθηκε επίσης και στην εμπεριστατωμένη αρχειακή έρευνα που πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ο οποίος ανέδειξε όλες τις πολυποίκιλες πτυχές της ιστορικής διαδρομής της Φιλοπτώχου Αδελφότητας.

Η κα Σκουφαρίδου αναφέρθηκε επίσης και στην ουσία, αλλά και τον αρχικό σκοπό του Σωματείου που όπως είπε είναι η φιλανθρωπία. Η φιλία προς τον άνθρωπο, η οποία όμως δεν είναι μια ευκαιριακή κατάσταση προσφοράς αλλά μια συνεχής και συνεπής σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Μίλησε επίσης και για τον εθελοντισμό και την προσφορά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι κυρίες του Συμβουλίου γνωρίζουν πολύ καλά την έννοια του εθελοντισμού και της προσφοράς. Αφιερώνουν χρόνο από την δική τους ξεκούραση και από το χρόνο του σπιτιού τους για να συμπαρασταθούν στον συνάνθρωπο τους και να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο της ζωής του.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην λογοδοσία των πεπραγμένων της χρήσης 1/1/2021 έως 30/6/2022 ενημερώνοντας την Γενική Συνέλευση ότι για τα  τακτικά και έκτακτα βοηθήματα διατέθηκε το ποσό των 114.450 Λ. Αιγύπτου.  

Δόθηκαν επίσης 11.400 Λ. Αιγύπτου σε υποτροφίες σχολείου για 8 μαθητές  (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) με δώρο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα καθώς και 5.200 Λ. Αιγύπτου για 9 φοιτητές  που σπουδάζουν στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια.

Η κα Σκουφαρίδου εξήρε επίσης την πρωτοβουλία των καθηγητών της Αμπετείου Σχολής που τα Χριστούγεννα του 2021 προετοίμασαν με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου τις δικές τους «τσάντες» τις οποίες και μοίρασαν στους βοηθούμενους του Σωματείου παράλληλα με τις «τσάντες» της Φιλοπτώχου. Ήταν μια θεάρεστη κίνηση που έμαθε εν τοις πράγμασι στους νεαρούς μαθητές την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Στην συνέχεια η Ταμίας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ ανάγνωσε τον ισολογισμό από  1/1/2021 έως 30/6/2022 καθώς και τον Προυπολογισμό από 1/7/2022 έως 30/6/2023 οι οποίοι και εγκρίθηκαν παμψηφεί, ενώ ανανεώθηκε με έγκριση της Συνέλευσης η  συνεργασία με τον λογιστή κ. Karim Maher και τον Ορκωτό Λογιστή κ. Amgad Samir Gendy. Επίσης εγκρίθηκε και ο νέος εσωτερικός κανονισμός της Αδελφότητας.

Η κα Σκουφαρίδου ενημέρωσε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για την διενέργεια της εκλογής νέων μελών του Δ.Σ που λόγων όμως των αλλαγών στο Καταστατικό τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου θα είναι πλέον 7 από 11. Ευχαρίστησε στην συνέχεια από καρδιάς τις κυρίες Aλίκη Σιγάλα, Άννα Κλαδάκη, Ρένα Κοκοβίνη, Ζωζώ Αλιμπέρτη και την κα Μάρω Παπαστεφάνου για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ανάγνωσε στην συνέχεια τα 7 ονόματα των κυριών που δήλωσαν υποψηφιότητα και εκλέγονται αριστίνδην και είναι οι κυρίες : Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, Βάσω Γαζή, Κάτια Καζακάκου, Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ, Τέρυ Παλιού- Άσουαντ, Μάρθα Δημήτρη, Καίτη Βλαντή.

Ακολούθησε η ανακήρυξη και η έγκριση από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης των Μεγάλων Δωρητών και των Δωρητών της Φιλοπτώχου που πρότεινε η Πρόεδρος κα Σκουφαρίδου, η οποία  ευχαρίστησε και ονομαστικά τους ανθρώπους που στήριξαν και βοήθησαν το Σωματείο και διασφάλισαν με την αγάπη και την αρωγή τους την συνέχεια του θεάρεστου έργου του.

Η κα Σκουφαρίδου έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του Επίκτητου, που σε μια του φράση συμπύκνωσε και επί της ουσίας καθρέφτισε το έργο της της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου « Όπως ο ήλιος δεν περιμένει παρακλήσεις και καλοπιάσματα, αλλά ανατέλλει και ευθύς λάμπει και τους αγκαλιάζει όλους, έτσι και εσύ μην περιμένεις θόρυβο και επαίνους για να κάνεις κάτι καλό, αλλά να ευεργετείς χωρίς υστεροβουλία και θα αγαπηθείς όπως ο ήλιος.  

Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο π. Ιωακείμ, ο οποίος συνεχάρη το έργο του Φιλόπτωχου Σωματείου, το οποίο χαρακτήρισε Θεάρεστο. Μετέφερε  τις ευχές, τις ευλογιές και την αγάπη του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Νικοδήμου.

Η κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου Γενική Πρόξενος της Ελλάδας απευθύνθηκε στους παριστάμενους λέγοντας ότι ενώ ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο έχει μειωθεί αισθητά η προφορά και το έργο των μελών του Σωματείου είναι αξιέπαινη, γιατί θέτουν το έργο αυτό πάνω από τον εαυτό τους. Η κα Χασιρτζόγλου δήλωσε τέλος ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις δράσεις της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και να βοηθήσει στην άμβλυνση των όποιων δυσκολιών.

Η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε ανάγνωσε στην συνέχεια την επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο οποίος δεν κατάφερε να είναι στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου λόγω της επίσημης υποδοχής του Προκαθήμενου της Ουκρακρανικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια. Ο κ. Καβαλής ανέφερε στην επιστολή του ότι « Η ΕΚΚ, οι συνάδελφοί μου και εγώ προσωπικά σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσφέρατε και φυσικά η στήριξη της προσπάθειάς σας από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είναι και θα συνεχίσει να είναι δεδομένη»

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς όλους με σπιτικά και καλομαγειρεμένα  φαγητά τα οποία επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη, αλλά και υψηλή μαγειρική τέχνη οι κυρίες  Κ. Καζακάκου, Τ. Άσουαντ και Χ. Σκουφαρίδου.

Κάθε φορά που ως ΝΕΟ ΦΩΣ και ekkairo.org επισκεπτόμαστε τον φιλόξενο χώρο της Φιλοπτώχου για να καλύψουμε τις Τακτικές της Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και τις δράσεις αρωγής του ιστορικού αυτού Σωματείου την Ελληνικής Καϊρινής παροικίας νιώθουμε πόσο σημαντική είναι η θηλυκή ενέργεια στις δύσκολες εποχές που ζούμε  και πόσο την χρειαζόμαστε την Αδελφότητα αυτών των Κυριών του Καΐρου.  

Αρέσει σε %d bloggers: