Αιωνία σου η μνήμη Σάββα Μπισάρα
19/03/2023
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 20.3.2023
20/03/2023
Show all

Μια στάση στο μέσον της Σαρακοστής, με την αρωγή και την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Μέρα ευφρόσυνη και πανηγυρική η 19η Μαρτίου για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία γιορτάστηκε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’. Στο πλευρό Του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος καθώς και πλήθος ιερωμένων.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου η ιστορία του οποίου χάνεται στην μνήμη των αιώνων, που πάνω στις ιερές του πλάκες περπάτησε ο Άγιος Νεκτάριος, υποδέχτηκε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα του Καΐρου ολόφωτος και στολισμένος απ΄άκρη σ΄άκρη με ευωδιαστά άνθη.

Ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου ενδύθηκε τον πορφυρό μανδύα στην είσοδο του Ναού, έλαβε τα τρία κεριά της προσωπικής του προσευχής από τα χέρια της Επιτρόπου κας Βάσως Γαζή ή οποία τον έρανε με ανθόνερο και αφού προσευχήθηκε με βαθιά κατάνυξη στην εικόνα του Αγίου Νικολάου κατευθύνθηκε στον Επισκοπικό Θρόνο για να χοροστατήσει του Όρθρου.

Στο κέντρο του Ναού ο εσταυρωμένος Χριστός και στην βάση του μαρτυρικού του σταυρού κατακόκκινα άνθη για να συμβολίζουν στο διηνεκές την νίκη του Θεανθρώπου έναντι του θανάτου και να δείχνουν σε όλους εμάς τον δρόμο προς την λύτρωση.

Μέσα από την νηστεία και την προσευχή ακολουθούμε τα βήματα του Χριστού προς την σταύρωση και την ανάσταση. Βρισκόμαστε στο μέσον την Σαρακοστής και ο καθένας μας βιώνει στο έπακρο τον προσωπικό του Γολγοθά. Σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε μια στάση, μια βοήθεια, έναν λόγο παρηγορητικό για να συνεχίσουμε την κοπιώδη πορεία μας και να κρατήσουμε το βλέμμα της ψυχής μας προσυλωμένο προς τα ένδον, ώστε να ενωθεί με το άκτιστο φως του Θεού.

Αυτή την βοήθεια και την ευλογία, λάβαμε απλόχερα όλοι σήμερα, την τρίτη Κυριακή των Νηστειών, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως  από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, ο οποίος κρατώντας στα υψωμένα του χέρια τον σταυρό, σε αυτή την σεμνή πομπή εντός του Ιερού Ναού, ενθάρρυνε τις καρδιές όλων μας για την συνέχιση του μοναχικού και εσωτερικού μας δρόμου προς την Κάθαρση και την Ανάσταση.

Τα βλέμματα των πιστών  χαμήλωναν από το βάρος της ταπείνωσης  και τα σώματα όλων έγερναν αναζητώντας την γείωση καθώς τα άγγιζε η λεπτοφυής αύρα της ιεράς πομπής και της θεσπέσιας ψαλμωδίας.

Μετά το πέρας της μυσταγωγικής τελετουργίας ο Μακαριώτατος στον λόγο του αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους είπε χαρακτηριστικά «Τι ευλογία, τι ευωδία όταν σας ράντισα με το ανθόνερο, μια πράξη που μας υπενθυμίζει όταν κατά την παράδοση η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό μια ευωδία σαν ανθόνερο περιέλουσε όλη την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων.»

Μας μίλησε επίσης για αυτήν την δύσκολη πορεία της προσωπικής μας Σαρακοστής που ο ένας χρειάζεται τον άλλον για στήριγμα και ανέλυσε με τον γλαφυρό του λόγο τον θεολογικό συμβολισμό και το βαθύ αποτύπωμα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Υψώνοντας τον Σταυρό, κοίταξε όλους στα μάτια και είπε «Σαν ευγνωμοσύνη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου σας έφερα αυτόν τον Τίμιο Σταυρό. Μου τον έδωσαν στην Οδησσό εκεί που είχα υπηρετήσει, με το πιο πολύτιμο σημείο στην θήκη του να είναι αυτό το πραγματικό  τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.» 

Τα μάτια του Πατριάρχη βούρκωσαν στην συνέχεια  όταν ο λόγος του άγγιξε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη για τα οποία είπε με πόνο καρδιάς «Θα ήθελα να αφιερώσουμε την σημερινή εορτή της Σταυροπροσκύνησης στις οικογένειες των ανθρώπων που θρηνούνε τους δικούς τους ανθρώπους, και για αυτό και μνημόνευσα αυτά τα λουλούδια του Τιμίου Σταυρού να είναι σταλαγματιές παρηγοριάς, αν είναι δυνατόν βέβαια, στα νέα τους παιδιά. Σήμερα είστε παρόντες μητέρες και πατεράδες. Και εσείς ξέρετε τι θα πει να ανασταίνεις το παιδί σου και να το βλέπεις να χάνεται.»

Κλείνοντας τον λόγο του  ευχήθηκε σε όλους καλό Πάσχα και ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι του στη Δημοκρατία του Κονγκό, την οποία θα επισκεφτεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος οδήγησε στην συνέχεια τους πιστούς στην Αίθουσα του Θρόνου όπου και συνομίλησε σε χαλαρό κλίμα με τους παριστάμενους δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι του στο Κονγκό. Επίσης σύστησε σε όλους την αδελφή του κα Ρούλα Μαχλά, η οποία ήρθε να τον επισκεφτεί από την Κρήτη και αστειευόμενος με το γνωστό του χιούμορ, μοιράστηκε  μερικές εύθυμες στιγμές από την παιδική τους ηλικία.

Την γιορτινή ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κα Μαρία Κεχρή, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο  κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ ,η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. Τους ύμνους της ημέρας έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελετή μετέδωσε ο “Φάρος της Ομογένειας

Δείτε εικόνες από την γιορτινή ημέρα

Δείτε τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη

Αρέσει σε %d bloggers: