Η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα και τιμή, όπως άλλωστε αρμόζει μια τέτοια ημέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Στο Κάιρο η δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών και των Προσκόπων, αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί από την νεολαία μας στον προαύλιο χώρο του Ναού. Στην Αλεξάνδρεια επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων, αλλά και την μαθητική παρέλαση στο Ελληνικό τετράγωνο την προηγούμενη ημέρα.

Το παρών όμως άρθρο είναι αφιερωμένο στους Αιγυπτιώτες του Πόρτ Σαΐντ  που έναντι στο πείσμα των αριθμών, άνοιξαν την εκκλησία τους, τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως και τίμησαν την 25η Μαρτίου, αλλά και την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με προεξάρχοντα τον οικείο τους ποιμενάρχη  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου και Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Νάρκισσο, ενώ στο πλευρό του συλλειτούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αντώνιος.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νάρκισσος μίλησε για την θεολογική σημασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και για την επικείμενη γέννηση του Θεανθρώπου που όπως είπε λύτρωσε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι της ύπαρξης. Αναφερόμενος στην εθνική μας εορτή με βαθιά συναίσθηση των λόγων του είπε ότι ο αγώνας για την λεφτεριά είναι αέναος και το παράδειγμα των Ελλήνων αγωνιστών μας καλεί και μας υποχρεώνει σε συνεχή επιφυλακή.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε μια μικρή τελετή στον προαύλιο χώρο του Ναού όπου ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος κ. Μπικάκης Βασίλης Πλοίαρχος Λ.Σ. κατέθεσε στο μνημείο των πεσόντων στεφάνι, τιμώντας την μνήμη των αγωνιστών του ΄21.

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου σε όποιο σημείο της χώρας του Νείλου και αν βρίσκεται τιμά τις παραδόσεις του και επιμένει σε πείσμα των καιρών.

(φωτογραφίες από τους πάροικους )

Αρέσει σε %d bloggers: