Κυριακή των Βαΐων στην Ελληνική μας Στέγη στην Ηλιούπολη
27/03/2023
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου- Πρόσκληση
28/03/2023
Show all

Οι Έλληνες ξανά στην Διώρυγα του Σουέζ. Νέα εποχή για την παγκόσμια ναυτιλία στα νερά της Διώρυγας

Μια βαρυσήμαντη συμφωνία με Ελληνικά χρώματα η οποία θέτει πλέον στέρεες βάσεις στην πορεία της Αιγύπτου προς την «Γαλάζια οικονομία»  υπογράφηκε μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, του Ομίλου V Group Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Βύρωνας Βασιλειάδης και του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ. Ενδεικτικό στοιχείο της σημασίας, αλλά και της προοπτικής που σηματοδοτεί η εν λόγω συμφωνία  για την αναπτυξιακή πολιτική της Αιγύπτου ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού της Αιγύπτου κ. Mostafa Madbouly, του Ναύαρχου κ. Ossama Rabiee προέδρου της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, της Δρ. Yasmine Fouad Υπουργού Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, του κ. Tarek El Molla, υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, του κ. Walid Gamal El Din, προέδρου της Suez Canal Zone και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο  κας Δέσποινας Χασιρτζόγλου

Η συμφωνία προβλέπει την σύσταση εταιρείας συλλογής και διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων με τη συμμετοχή της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ που θα εκπροσωπείται από τις εταιρίες Canal Rope Company και Suez Shipyard Company, του Ομίλου V Group και του επιχειρηματία κ. Eric Adam, στρατηγικού εταίρου και συνδετικού κρίκου της όλης προσπάθειας.

Στον απόηχο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το κλίμα COP27 που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν στο Σαρμ Ελ Σέιχ όταν δια στόματος του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσυ παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αιγύπτου για την μετάβαση της Διώρυγας του Σουέζ σε «Πράσινη Διώρυγα»  έως το 2030, τέθηκαν οι βάσεις και ξεκίνησε η πολύμηνη προσπάθεια από τους Έλληνες επιχειρηματίες για την επίτευξη της σημαντικής αυτής συμφωνίας με την παγκόσμια αντανάκλαση τόσο για το Ελληνικό επιχειρείν, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.  

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει σε πρώτη φάση την δημιουργία μονάδων διαχείρισης αποβλήτων ενώ κατά την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχει προβλεφθεί η δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου V Group Κύριος Βύρωνας Βασιλειάδης δήλωσε:

«Είμαι ενθουσιασμένος για τη σημερινή ημέρα αλλά κυρίως, γιατί η μεγαλύτερη Διώρυγα του κόσμου και ένας αληθινός γίγαντας της παγκόσμιας ναυτιλίας επέλεξε τον Όμιλο μας και την Ελληνική Antipollution για μια τόσο σημαντική επένδυση. Οι αξίες μας είναι κοινές καθώς υιοθετούμε με πράξεις τις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας πρακτικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι αξίες θα είναι και η πυξίδα της Antipollution Egypt για την πορεία της στο μέλλον»

Ο κ. Έρικ Αδάμ δήλωσε:

«Μετά από μήνες συζητήσεων και προγραμματισμού, η υπογραφή σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εταιρείας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή της Διώρυγας του Σουέζ. Είμαι ενθουσιασμένος, καθώς η Antipollution Egypt είναι το προϊόν της συνεργασίας μεταξύ όχι μόνο δύο οργανισμών και εμένα, αλλά και μεταξύ δύο εθνών. Είμαι επίσης περήφανος που συνέβαλα στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης μεταξύ των δύο εταιρειών που έχουν πλέον ενώσει τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα λαμπρό μέλλον μαζί. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες και να παρέχουμε στην παγκόσμια ναυτιλία υπερσύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής, για πρώτη φορά στα νερά της Διώρυγας του Σουέζ»

Για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας ναυτιλίας, τα πλοία που διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες υποδοχής λιμένος αλλά και τη δυνατότητα να περάσουν ένα καινοτόμο πράσινο-point με στόχο τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και τις μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. H διαδικασία θα βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και θα προσφέρει στα πλοία πρόσβαση σε πολύτιμα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα αλλά και σε ψηφιακά «πράσινα» πιστοποιητικά.

Αρέσει σε %d bloggers: