Η Κυριακή των Βαΐων στην Σούμπρα. Από το «Ωσαννά τω Υιω Δαυίδ στο Σταύρωσον αυτόν»
09/04/2023
Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο You Tube
11/04/2023
Show all

H Καϊρινή παροικία γιόρτασε την Κυριακή των Βαΐων στην Ελληνική Στέγη Ηλιοπόλεως και στον Ναυτικό Όμιλο του  Καΐρου

Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου που χτυπάει η Ελληνική καρδιά με πλούσια τραπέζια παρέα με συγγενείς και φίλους. Είναι η μέρα της Σαρακοστιανής νηστείας που το ψάρι καταλύεται. Μια μέρα γιορτής που το πρωί της Θείας Λειτουργίας παίρνουμε όλοι από τα χέρια του Ιερέα τα ευλογημένα βάγια σε ανάμνηση της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Για όσους δεν θα καλέσουν κόσμο στο σπίτι τους και δεν θα στρώσουν το γιορτινό τραπέζι, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έξοδο, για μια ακόμα χαρούμενη συναναστροφή με δικούς τους ανθρώπους.

Η Καϊρινή παροικία επέλεξε να γιορτάσει αυτή την σημαντική ημέρα, στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως αλλά και στον Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου. Μετά την Θεία Λειτουργία τα δύο αυτά τοπόσημα της παροικίας μας γέμισαν με κόσμο με τα τραπέζια να ξεχειλίζουν από τα ψαρικά και τους μεζέδες. Μια ατμόσφαιρα μοναδική σε ένα ακόμα γλυκό αντάμωμα της παροικίας.

Τα παιδιά να τρέχουν στην Στέγη μέσα και έξω, να παίζουν μπάλα, αλλά και κυνηγητό κρυφτό και οι μεγάλοι να πηγαίνουν από τραπέζι σε τραπέζι για μια ακόμα κουβέντα που έμεινε μισή… μέχρι την επόμενη. Η ωραία εικόνα συμπληρωνόταν, όταν κάποιος έμπαινε και έβλεπες πόσοι σηκωνόντουσαν από τα τραπέζια τους για τον χαιρετήσουν ή πως ίδιος αυτός γυρνούσε από τραπέζι σε τραπέζι για να τους χαιρετήσει σχεδών όλους.

Μια εικόνα οικειότητας, που την συναντούμε μόνο σε οικογενειακές μαζώξεις. Αυτό το ωραίο  συναίσθημα γίνεται εθιστικό και ποτίζει τις καρδιές και τα βλέμματα μέχρι την επόμενη ευκαιρία για αντάμωμα.

Δείτε εικόνες από την Ελληνική Στέγη αλλά και από τον Ε.Ν.Ο.Κ. (Τις εικόνες του ΕΝΟΚ μας τις έστειλει ο κ. Γιώργος Ρεκτσίνης)

Αρέσει σε %d bloggers: