Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων στην ιστορική και πάλαι ποτέ Ελληνική γειτονιά της Σούμπρας στο Καΐρο, φωτεινός και στολισμένος με Βάγια, άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε για μια ακόμα χρονιά τους δεκάδες πάροικους που προσήλθαν με ταπεινότητα και θρησκευτική κατάνυξη  για να γιορτάσουν όλοι μαζί την ισχυρή ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χρηστού στα Ιεροσόλυμα κατά την Κυριακή των Βαΐων.

Μια ημέρα χαράς και ψυχικής ευφορίας που ο λαός κραδαίνοντας  φοινικόφυλλα επευφημούσε τον Χριστό αλαλάζοντας «Ωσαννά τω Υιώ Δαυίδ» αναζητώντας στο πρόσωπο Του τον επίγειο ελευθερωτή του.

Η Κυριακή των Βαΐων συμπυκνώνει σε όλο της το μεγαλείο το τραγικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, σηματοδοτώντας στις καρδιές όλων μας την έναρξη της εβδομάδας των Παθών, την κοπιώδη πορεία προς την Κάθαρση, την Σταύρωση, και τέλος την Ανάσταση.

Ο λαός περίμενε τότε τον μεγάλο απελευθερωτή, τον ηγέτη που θα έπαιρνε στις πλάτες του όλη την δική του ανημπόρια. Θα στεκόταν κραταιός ενώπιον του πανίσχυρου δυνάστη και με ισχύ απόκοσμη θα τον ελευθέρωνε από τα δεινά του. Ο Χριστός όμως επέλεξε με την στάση του να στρέψει τον σκληρό καθρέφτη της αυτογνωσίας προς την καρδιά του καθενός και το «Σταύρωσον αυτόν» δεν άργησε να έρθει.

Το ιερό αυτό αποτύπωμα της μνήμης, μας μετέδωσε μέσα από την εξαίσια Θεία Λειτουργία ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ ενώ τους Ύμνους έψαλε με την μελίρρυτη φωνή του ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Αλέξανδρος Μπάσης  

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιωακείμ μας μίλησε με λόγια από καρδιάς για το μήνυμα της ημέρας αλλά και για την κορύφωση του Θείου Δράματος που θα ζήσουμε όλοι μαζί τις επόμενες ημέρες στις Εκκλησιές του Καΐρου.

Στην συνέχεια οδηγηθήκαμε στο εντευκτήριο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου όπου ακολούθησε το καθιερωμένο πλούσιο γεύμα με ψάρι που κάθε χρόνο το Πατριαρχικό Κέντρο προσφέρει σε όλους τους πάροικους.

Αισθητή ήταν όμως για αυτήν τη χρονιά η απουσία του Προέδρου κ. Γιώργου Ζουμπουλίδη ο οποίος βρισκόταν για προσωπικούς λόγους στην Ελλάδα. Η Γραμματέας του Κέντρου κα Μαρία Χέλμη, οι κυρίες Άννα Γεωργαλίδου, Ρούλα Καλαντζή, Χριστίνα Αντωνίου και η γλυκύτατη Μαρία Τσαγλάκη, ο Αρχηγός των Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου, αλλά και όλα τα χαριτωμένα κοριτσάκια βοήθησαν με το παραπάνω στην προετοιμασία  του φιλόξενου αυτού καλέσματος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου της Σούμπρας.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας

Αρέσει σε %d bloggers: