Η Μεγάλη Τετάρτη ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα στον ιστό του Ιερού Κοινοτικού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου. Η κυρία Ευαγγελία Θηραίου Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία», το μέλος του Σωματείου κυρία Σούλα Συναδινού Χόσαρυ, το Ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, η Διευθύντρια κυρία Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και οι τρόφιμοι του Ελληνικού Γηροκομείου, αλλά και ο οικείος ποιμενάρχης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ υποδέχτηκαν τον  Σεβασβιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο, ο οποίος και προεξήρχε της Ακολουθίας του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου. Τους Ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Κατάμεστο από κόσμο το μικρό Ελληνορθόδοξο Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και μεγάλη η χαρά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη που έχριε με το Άγιο Έλαιο όλους τους πιστούς και τους ευχόταν από καρδιάς «Καλή Ανάσταση».

Στον ποιμαντικό του Λόγο ο Σεβασβιώτατος επεσήμανε ότι οι ευχές που διαβάστηκαν κατά το Μυστήριο του Ευχελαίου σκοπό έχουν να μεταδώσουν δια μέσω του  Ελαίου την ίαση κάθε σωματικής και κάθε πνευματικής ασθενείας.                                     Για την συγχωρητική ευχή που διαβάστηκε στο τέλος του Μυστηρίου ανέφερε ότι μέσω αυτής ο κάθε άνθρωπος προετοιμάζεται  κατάλληλα, για να μπορέσει να ζήσει το Θείο Πάθος, αλλά και την Ανάσταση του Χριστού μας απαλλαγμένος από την ασθένεια και από την αμαρτία. Τέλος ευχήθηκε σε όλους από καρδιάς η Ανάσταση του Χριστού να γίνει η ανάσταση όλων ημών σε μια νέα πραγματικότητα η οποία θα είναι απελευθερωμένη από τα πάθη και από την αμαρτία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την τέλεση του Αγίου Ευχελαίου στο Ελληνικό Νοσοκομείο και στο Γηροκομείο αναλαμβάνει κάθε χρόνο η «Μαρία η Αιγυπτία» τα μέλη της οποίας φροντίζουν με τρυφερότητα για όλα. Επισκέπτονται και συνομιλούν με τους γέροντες τρόφιμους, συνοδεύουν τον ιερέα στα δωμάτια για να χρίσουν με το Έλαιο όσους το επιθυμούν και διευθετούν με αγάπη το πλούσιο κέρασμα.

Αυτήν την χρονιά παρέστησαν πέραν των προαναφερθέντων ο Διευθυντής του Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουίς, η Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

Ιερό Ευχέλαιο και Ακολουθία του Νιπτήρος στον Άγιο Κωνσταντίνο

Με την ευλογία του Μεγάλου Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στεφάνου τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης η Ακολουθία του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και η Ακολουθία του Νιπτήρος κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασβιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος.

Ο πατήρ Στέφανος μίλησε για την δύναμη της πίστης που όλοι πρέπει να έχουμε στην Θεία Χάρη για να μπορέσουμε όπως είπε να θεραπευτούμε από το Άγιο Έλαιο. Αναφέρθηκε επίσης και στην παρακλητική ευχή προς τον Θεό που διαβάστηκε στο τέλος της Ακολουθίας του Ευχαιλέου λέγοντας « Αυτή η ευχή προς τον Κύριό μας έχει σκοπό να μας συγχωρέσε και να μας θεραπεύσει. Θα ήθελα όμως να θέσω στην Αγάπη σας ότι κανένα Μυστήριο δεν αντικαθιστά το άλλο. Θα πρέπει να προσερχόμαστε στον Πνευματικό μας, να εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας και να μας διαβάζει την συγχωρητική ευχή και δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από αυτή την ευχή που θα διαβάσουμε τώρα και είναι βοηθητική επίσης για την πνευματική και την σωματική μας υγεία.». Στην συνέχεια προέτρεψε όλους τους πιστούς, όπως ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας να γονατίσουν και να επαναλαμβάνουν με όλη την δύναμη της ψυχής τους τις άγιες φράσεις « Κύριε μου, θεράπευσε μου τις ψυχικές και τις σωματικές μου ασθένειες και βοήθησέ με να μπορέσω να αλλάξω την πορεία της ζωής μου. Καταθέτω αυτήν την στιγμή την ειλικρινή μετάνοιά μου ενώπιών σου»

Η μυσταγωγική Ακολουθία του Νιπτήρος στην συνέχεια, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος ένωσε της καρδιές μας μέσα από τον Θείο Λόγο με την στιγμή της ταπείνωσης του Θεανθρώπου, ο οποίος νίπτοντας τους πόδας των μαθητών Του, μας διδάσκει, για την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Βιώσαμε επίσης την ένταση του Μυστικού Δείπνου και τις τελευταίες στιγμές του Χριστού με τους μαθητές του, όταν ο πατέρας Στέφανος πραγματοποίησε λιτανεία της Ιερής εικόνας του Μυστικού Δείπνου εντός του Ναού. Την κορυφαία όμως  στιγμή της Ακολουθίας κατέχει η προδοσία του Ιούδα, ο οποίος αποχωρεί από το Δείπνο, χάνεται στο έρεβος και επιτελεί την πράξη που γνώριζε ήδη ο Κύριος, πορευόμενος προς το μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Με το κατακλυσμιαίο βίωμα της Μεγάλης Τετάρτης ξεκινά το Θείο Πάθος της Σταύρωσης που θα ζήσουμε όλοι μέσα από τα 12 ευαγγέλια την Μεγάλη Πέμπτη.

Στη ακολουθία του Νιπτήρος και του Θείου Ευχελαίου παρέστησαν μεταξύ άλλων εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Γιόσρι.

Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο οποίος και έψαλε δίπλα στον Πρωτοψάλτη της Ε.Κ.Κ. κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών.

Αρέσει σε %d bloggers: