Ημέρα πανηγυρική και χαρμόσυνη η Κυριακή 14 Μαΐου στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου η Ελληνική Παροικία του Καΐρου γιόρτασε  την μνήμη του Πρωτομάρτυρος της Χίου  Αγίου Ισιδώρου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο  Σεβασβιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος ενώ τους ύμνους έψαλε ο καλλικέλαδος πρωτοψάλτης της Ελληνικής  Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ριγάκης.

Οι «οικοδεσπότες» της πανηγυρικής ημέρας, ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας  πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου «Ο Όμηρος», και η Γενική Γραμματέας της Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία έλαμπαν από χαρά. Δραστήριοι και παρόντες, ως ενεργοί κρίκοι στο σήμερα, της μακραίωνης αλυσίδας μιας Αδελφότητας με βαθιές ρίζες προφοράς στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, γιόρτασαν με περηφάνια τον δικό τους Άγιο.

Την γιορτινή ημέρα μνήμης για την Χιακή Αδελφότητα τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας και μεταξύ άλλων εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παρέστη η Γενική Γραμματέας  κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Παρέστησαν επίσης ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βασίλης Ζουές, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Αχιλλοπούλειο Ελληνική Σχολή του Καΐρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος στον λόγο του εστίασε την προσοχή του στις προϋποθέσεις για την σωστή και αληθινή λατρεία προς τον Θεό. « Ο άνθρωπος θα πρέπει να λατρεύει τον Θεό με όλη την ύπαρξή του, όχι μόνο τυπικά και εξωτερικά με κινήσεις και τυπολατρικές εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Θα πρέπει όλη η ύπαρξη του ανθρώπου να είναι δοσμένη στον Θεό μέχρι τα μύχια της ψυχή του. Από την κορυφή έως τα νύχια, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Να είναι μια διαρκής δοξολογία προς τον Κύριο.»

Αναφερόμενος στην Χιακή Αδελφότητα  εξήρε το θεάρεστο και ευγενές της έργο, που πάνω από έναν αιώνα διακονεί με αγάπη στην Αίγυπτο. Μίλησε επίσης για την ζωή του Πρωτομάρτυρα της Χίου Αγίου Ισιδώρου του οποίου το παράδειγμα της ζωής οφείλει όπως είπε να μας διδάσκει όλους.

Ο κύριος Μπενοβίας στην συνέχεια μας ταξίδεψε μέσα από τον ποιητικό και γλαφυρό του λόγο στα έργα και στις ημέρες της ζωής του Πρωτομάρτυρα της Χίου Αγίου Ισιδώρου φωτίζοντας τις στιγμές της ζωής του Αγίου που η μοναδικότητά τους, τον κατέστησε ένα ενεργό παράδειγμα για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. « Στον τόπο που τον βασάνισαν τα μαστιχόδεντρα κατά την παράδοση έβγαζαν ευωδιαστά δάκρυα κατά την ώρα του μαρτυρίου του. Αυτή η συγκινητική στιγμή μας συγκλονίζει πραγματικά γιατί νιώθουμε ότι η φύση συμπάσχει με τον πόνο της ψυχής του Αγίου και με τα απάνθρωπα βασανιστήρια του» . Με αυτά τα λόγια ο κύριος  Μπενοβίας μετέφερε τις καρδιές όλων μας στην πανέμορφη Χίο και μας μοίρασε με την σύζυγό του κυρία Θεανώ Μπενοβία  εις ανάμνηση του Αγίου Ισιδώρου, τα δάκρυά του από τα μαστιχόδεντρα της αγαπημένης τους πατρίδας. Στην συνέχεια μας οδήγησαν στην αίθουσα του Προσκοπείου όπου απολαύσαμε το πλούσιο κέρασμα τους.

(φωτο. Βασίλης Ζουές)

Αρέσει σε %d bloggers: