Για την εκλογική αναμέτρηση του 2023 η Ελληνική πολιτεία έδωσε για πρώτη φορά στους Έλληνες  συμπατριώτες μας που ζούνε στο εξωτερικό την δυνατότητα να συμμετάσχουν στις Εθνικές εκλογές της πατρίδας μας και να καθορίσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεκάδες κάλπες στήθηκαν στις Ελληνικές παροικίες ανά τον κόσμο και από την ανατολή του ηλίου της 20ης Μαΐου οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσέρχονταν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο Καιρό η κάλπη στήθηκε στο θέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής στην Ηλιούπολη. Το εκλογικό υλικό είχε έρθει από τις προηγούμενες ημέρες με διπλωματική αποστολή στην Ελληνική Πρεσβεία η οποία ήταν και η αρμόδια Αρχή για την διενέργεια των εκλογών. Από την Ελλάδα ήρθαν  ο Επόπτης των Εκλογών κ. Αριστοτέλης Σακελλαρίου, η Γραμματέας Επόπτη κα Ρείζη Ιωάννα ενώ από την παροικία κληρώθηκε ως Δικαστικός αντιπρόσωπος η κα Ιωάννα Καραλίδη και μέλη της εφορευτικής επιτροπής οι κ.κ. Κουτσονικόλας Δημήτρης, Σουρής Χάντερ και Παραράς Χρήστος

Το 1ο εκλογικό τμήμα του Καιρού  ήταν το κεντρικό εκλογικό τμήμα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που συγκέντρωσε το απαραίτητο αριθμό εγγραφών για να «στηθεί κάλπη». 73 ήταν συνολικά οι εγγεγραμμένοι Έλληνες πολίτες με του 54 από αυτούς να προέρχονται από την Αίγυπτο και οι υπόλοιποι να είναι ομογενείς συμπατριώτες μας από το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αιθιοπίας και την Τυνησία. 

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για εμένα μας είπε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος “η μεγάλη μου χαρά είναι ότι ψήφισα για πρώτη φορά για την Βουλή της πατρίδας μου στον κτήριο της Ελληνικής μου Κοινότητας.» ενώ μοιράστηκε μαζί μας την απογοήτευσή του για τις αποτρεπτικές προϋποθέσεις που τέθηκαν όπως μας είπε και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής παροικίας δεν κατάφερε να ψηφίσει.

Στις εκλογές του Σαββάτου ψήφισαν πέραν των μελών της παροικίας, σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών των Ελληνικών Σχολείων της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου , τα μέλη της Διπλωματικής και της Στρατιωτικής μας αποστολής και πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου προσήλθε στις 11 το πρωί στο εκλογικό κέντρο του Καΐρου και αφού ενημερώθηκε από την κα Κακαλίδη για την ροή της εκλογικής ημέρας συνεχάρη όλα τα μέλη για την άψογη διενέργεια των εκλογών.

Με την δύση του ηλίου στις επτά το απόγευμα η εφορευτική επιτροπή άνοιξε την κάλπη  και καταμετρήθηκαν 54 ψηφοδέλτια που θα αποσταλούν την Κυριακή 21 Μαΐου στην κεντρική εφορευτική επιτροπή της Αθήνα για να καταμετρηθούν με τα υπόλοιπα από όλη την Ελληνική επικράτεια.

* Την εικόνα του κ. Ανδ. Ρούσσου την τράβηξε ο κ. Απ. Γυφτογεωργίου

Αρέσει σε %d bloggers: