Η καλοκαιρινή γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής
11/06/2023
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 12.6.2023
12/06/2023
Show all

Η εορτή των Αγίων Πάντων και του  Θαυματουργού Αγίου Λουκά  του Ιατρού στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου

Πανηγυρική ημέρα η 11η Ιουνίου για τον Ιερό Κοινοτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται στην καρδιά του Ελληνικού Νοσοκομείου του Καΐρου. Ημέρα τιμής της μνήμης των Αγίων Πάντων, αλλά και τουΘαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία στο μικρό Εκκλησάκι της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου συλλειτούργησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος και Ιωακείμ ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος.

Σεμνή και μυσταγωγική η Θεία Λειτουργία και κατανυκτική η Αρτοκλασία που ακολούθησε γέμισε την καρδιά των πιστών με αγάπη και γαλήνη μέσα από τους πολύμορφους  συμβολισμούς του Εκκλησιαστικού τυπικού.

Ανθοστόλιστες και οι εικόνες του Αγίου Παντελεήμονος, αλλά και του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην βάση των οποίων βρισκόντουσαν τα ιερά τεμάχια των Λειψάνων τους, που έφεραν οι ιερείς για την Πανηγυρική ημέρα και φυλάσσονται στο Σκευοφυλάκιο της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Χαμζάουι του Καΐρου.

Ο πατέρας Στέφανος στον λόγο του αναφέρθηκε αρχικά  στο Αποστολικό ανάγνωσμα που μας διηγήθηκε όπως είπε με γλαφυρό τρόπο όλα αυτά που υπέμειναν και υπομένουν όλοι αυτοί που αγωνίζονται στην κατά Χριστόν ζωή, ενώ στην συνέχεια μας έδωσε την απάντηση ενός γέροντα, που όταν τον ρωτήσανε «τι είναι η Εκκλησία» εκείνος αποκρίθηκε ότι είναι ένα εργοστάσιο που παράγει Αγίους. Μίλησε για τους Αγίους της σημερινής εποχής που εμείς δεν τους γνωρίζουμε και μπορεί όπως είπε να ζούνε στην διπλανή μας πόρτα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά Επισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, που ενώ όπως είπε γεννήθηκε και έζησε στην μακρινή Ρωσία είναι ένας Άγιος στον οποίον ευλαβείται όλη η Ορθοδοξία. Ο πατέρας Στέφανος αναφέρθηκε στον διακαή πόθο του Αγίου Λουκά  για τον Χριστό, που τον βοήθησε να υπομείνει όλες τις κακουχίες της ζωής του και τελικά τον οδήγησε στο Ιερό θυσιαστήριο. Έγινε κληρικός και στην συνέχεια Επίσκοπος προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους πνευματικά, αλλά και παρέχοντας αθρόα τις ιατρικές του γνώσεις και υπηρεσίες σε όσους το είχαν ανάγκη.

Τα κεφάλια όλων των πιστών χαμήλωσαν και οι ψυχές μαλάκωσαν στην κορυφαία και υπερβατική στιγμή της τελετουργίας, όταν ο Πατέρας Στέφανος ανάγνωσε με ταπείνωση  την Παρακλητική Ευχή προς τον Άγιο Λουκά για την ίαση των ασθενών με τον καθένα να συμπυκνώνει  μέσα στα λόγια της  Ευχής, το δικό του προσωπικό δάκρυ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος πήρε στην συνέχεια τον λόγο και αφού μετέφερε τις ευχές και την αγάπη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου, κάλεσε όλους να προσευχηθούμε υπέρ υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που άγει, όπως είπε σήμερα τα ονομαστήριά του.

Αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο που είχε τις προηγούμενες ημέρες η παρουσίαση του βιβλίου της κας Μαρίας Αδαμαντίδου για το Αχιλλοπούλειο, αλλά και σε ένα περιστατικό από την μακραίωνη ιστορία αυτού του σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελληνικής Παροικίας το οποίο ανακάλυψε ο πατέρας Στέφανος και φέρει τον Άγιο Νεκτάριο κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών να κάνει κήρυγμα στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς του Κοινοτικού Παρθεναγωγείου.

Στην εορταστική ημέρα παρέστησαν συμπροσευχούμενοι μεταξύ άλλων: η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, η Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου,  ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας και οι κυρίες Γαζή, Χαγιάτ και Γεωργίου  Επίτροποι των Ναών της Παροικίας. Τους ύμνους της ημέρας έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Αλέξανδρος Μπάσης. Ακολούθησε κέρασμα στο σαλόνι του Γηροκομείου με τους παριστάμενους να απολαμβάνουν την ευχάριστη κοινωνική συναναστροφή.

Αρέσει σε %d bloggers: