Πριν από πέντε μέρες, την Παρασκευή 9 Ιουνίου στον Άγιο Κωνσταντίνο του Καΐρου, ζήσαμε ένα ιδιότυπο ταξίδι στον χρόνο, μέσα από την παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου της Αιγυπτιώτισας Μαρίας Αδαμαντίδου για την ιστορία του Αχιλλοπούλειου Παρθεναγωγείου της πλατείας Ταχρίρ, που το 1964 γύρισε άδοξα μια ακόμα σελίδα της ιστορίας του.

Μια ακόμα ενεργή γέφυρα στον χρόνο και τον χώρο η Τετάρτη 14 Ιουνίου που γιορτάσαμε όλοι μαζί στην Αχιλλοπούλειο Σχολή του δικού μας «σήμερα», μια ακόμα σχολική χρονιά που έφτασε στο τέλος της.

Το μείγμα της σχολικής γιορτής ήταν εκρηκτικό και γέμισε τις καρδιές όλων μας με γέλια, υψηλές προσδοκίες, γλυκά όνειρα αλλά όπως κάθε χρόνο και με ένα δάκρυ αποχωρισμού για την έκτη μας τάξη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ξεκίνησε την γιορτή με τον δικό του χαιρετισμό μοιράζοντας με όλους μας την  χαρά, το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία που όπως μας είπε προκαλεί κάθε χρόνο η ημέρα αυτή της λήξης της σχολικής γιορτής περιμένοντας τα παιδιά να αναπτύξουν μπροστά στα μάτια μας τα ταλέντα τους.

Η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν τα παιδιά όλον αυτό τον χρόνο που με την υποστήριξη της φυσικής τους οικογένειας αλλά και του σχολείου κατάφεραν να έρθουν κοντά στην Ελληνική παιδεία και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στην επιτυχημένη εισαγωγή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «my school» του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία της Αιγύπτου. Μίλησε επίσης για την εισαγωγή των μαθημάτων της Αραβικής γλώσσας επίσημα ως ειδικά μαθήματα, αναφέροντας ότι αυτό είναι μια μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι φορείς και οι Ελληνικές κοινότητες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια ώστε τα παιδιά να έχουν εφόδια σε δύο τουλάχιστον βασικές γλώσσες συν της Αγγλικής.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, αναφέρθηκε στους πυλώνες που στηρίζουν την εκπαίδευση στα Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου  που είναι όπως είπε: οι εκπαιδευτικοί τους, η πολιτική ηγεσία, η οικογένεια τους , αλλά και η Αιγυπτιώτικη Κοινότητα  που ως τρίτος φορέας στοχεύει στο να βρεθούν τα παιδιά αυτά σε ένα περιβάλλον που να τους εξασφαλίσει την διατήρησή της Ελληνικότητάς τους και την μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Στόχος μας, ανέφερε ο κύριος Καβαλής είναι αυτά τα παιδιά να έχουν τα εφόδια για να σταδιοδρομήσουν με αξιώσεις στην Αίγυπτο. Ευχαρίστησε τέλος τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας στο πρόσωπο της Αν. Συντονίστριάς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά που με τις οικογένειές τους καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Τον λόγο τέλος πήρε η κυρία Ταμπάκη Ελένη, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου η οποία παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Νηπιαγωγείου για την προηγούμενη χρονιά, ενώ ευχαρίστησε την κα Όλγα Καλατζή, η οποία επιμελήθηκε με υψηλή αισθητική τα σκηνικά για το Νηπιαγωγείο.

Ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος πήρε την συνέχεια τον λόγο κάνοντας μια εκτενή παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων της σχολικής κοινότητας για την χρονιά που πέρασε τις οποίες ο κ. Λάγιος  χαρακτήρισε αρκετά ικανοποιητικές.  Εκπαιδευτικές επισκέψεις, παιδαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις που πλούτισαν το γνωστικό πεδίο των μαθητών και διεύρυναν την αντίληψή τους για τον κόσμο. Τέλος με σπαραξικάρδια λόγια, ευχαρίστησε την αποχωρήσασα εκπαιδευτικό κυρία Λία Γκανά για την συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.

Η γιορτή ξεκινά 

«Σας καλωσορίζουμε στην καλοκαιρινή μας γιορτή που και φέτος θα είναι γεμάτη χρώμα από κάθε ξεχωριστή μέρα που ζήσαμε μαζί και θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας» Με αυτά τα τρυφερά λόγια η εκπαιδευτικός κα Αθανασία Δημοπούλου ξεκίνησε την καλοκαιρινή γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής με πρώτη την ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής που με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κυρίας Ελένης Ταμπάκη μας παρουσίασαν τις ευφάνταστες χορογραφίες τους.  Εντυπωσιακή ήταν στην συνέχεια  η παρουσία της μαθήτριας Αμαλίας Γυφτογεωργίου που στο ατομικό της πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής δικαίωσε τις προσδοκίες όλων με την βράβευσή που απέσπασε στον Παναιγυπτιακό σχολικό διαγωνισμό που συμμετείχε.

 

 

Φσίτ μπόινγκ, ένα τραγούδι και μια μουσική μελωδία από τις αξέχαστες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μας είπαν και μας χόρεψαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη αποσπώντας τα ζωηρότερα χειροκροτήματα όλων μας.

Και αφού τους απολαύσαμε τους μπόμπιρες του Νηπιαγωγείου, οι μαθητές της πρώτης και της δευτέρας τάξης του Δημοτικού έσβησαν τα φώτα της αυλής και παίρνοντάς μας από το χέρι μας είπαν μια γλυκιά και ευφάνταστη καλημέρα μέσα από το μοναδικό θέατρο σκιών τους, παρουσιάζοντας μας τις παραστάσεις της καθημερινής ζωής με το πρώτο ξύπνημα που έκλεισε με το χαρούμενο γαϊτανάκι που κρατούσε η κα Ευαγγελία Χαλκιά, η οποία είχε την σκηνική επιμέλεια του Δημοτικού.

Την μαγική Λιλιπούπολη του Μάνου Χατζιδάκη απολαύσαμε για την συνέχεια με τα φρούτα και τα μπιζέλια να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας σε μεθυστικούς χορούς από τους μαθητές της τρίτης και της τετάρτης τάξης του Δημοτικού, αλλά και την μαθήτρια και καταξιωμένη αθλήτρια Αναστασία Ρεκτσίνη να μας παρουσιάζει το σόλο της πρόγραμμα και πραγματικά να εντυπωσιάζει.

Οι μικροί κουβαδιστές για την συνέχεια της πέμπτης και της έκτης Δημοτικού ως ένα καλοκουρδισμένο μουσικό και θεατρικό σύνολο χόρεψαν με τις ομπρέλες τους στην βροχή της φαντασίας, ολοκλήρωσαν τις επικίνδυνες αποστολές τους  μέσα από την μελωδιές του Ρόζ Πάνθηρα ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά το τασκίλ, ο παραδοσιακός Αραβικός χορός που συνόδευσε το πέταγμα του Αιγύπτιου Σούπερμαν και των πειρατών της Καραϊβικής. Και για το τέλος της δικής τους σουρεαλιστικής  παράστασης έναν νανούρισμα και ένα ξύπνημα με σκα σκα μουσικές που μύριζαν καλοκαίρι.  

Όταν φύγω, όταν φύγω, θα σου λείψω… όταν φύγω. Θα σου λείψουν οι φωνές μου, θα σου λείψει η αγκαλιά η αγκαλιά…. θα μας λείψει η κυρία Λεμονιά.

Με αυτό το γλυκό τραγούδι που μας άφησε ένα δάκρυ στην καρδιά  οι μαθητές της έκτης τάξης αποχαιρέτησαν το Δημοτικό και την δασκάλα τους την κυρία Λεμονιά Μπουλά

Η γιορτή του Σχολείου έφτασε το τέλος του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Καβαλή να ευχαριστεί τον Διευθυντή του Σχολείου και τους εκπαιδευτικούς για την υπέροχη γιορτή και να δίνει τα αναμνηστικά δώρα στα Εκτάκια. Αναμνηστικά δώρα πήραν επίσης και τα παιδιά του Νηπιαγωγεία που ξεκινούν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού όπως επίσης και μετάλλια από το αθλητικό σωματείο της Παροικίας μας τον ΠΑΟΚ.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι απένειμε αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια στην ομάδα της Ρυθμικής Γυμναστικής ενώ ο Πρόεδρος κ. Λεωνίδας Φοντριέ και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έδωσαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές της έκτης τάξης, στην εκπαιδευτικό τους κυρία Λεμονιά Μπουλά καθώς και στην κυρία Λία Γκανά δασκάλα της δευτέρας τάξης που αυτή η χρονιά είναι η τελευταία της στην Αίγυπτο. Ο κ. Φοντριέ εξήρε το άριστο  εκπαιδευτικό της έργο όλα αυτά τα χρόνια και της ευχήθηκε όλα τα καλά στην επιστροφή της στην Ελλάδα.

Η χαρούμενη και γιορτινή ημέρα έκλεισε με το βίντεο που ήταν αφιερωμένο στα παιδιά του Δημοτικού με τις δράσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με τα καθιερωμένα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου. Το Γαϊτανάκι και το παιχνίδι της  μπάλας τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων που αφού τελείωσαν δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται και να ανταλλάσσουν ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι με τις δασκάλες και τους φίλους τους.

Για ακόμα μια χρονιά η κυρία Αθανασία Δημοπούλου, η κυρία Λία Γκανά, η κυρία Ρεγκίνα Ζερβού, ο κύριος Βασίλης Λάγιος, η κυρία Δήμητρα Λιάπη, η κυρία Γεωργία Πετούση, η κυρία Λεμονιά Μπουλά και η κυρία Δώρα Μάστακα από το Δημοτικό, οι κυρίες Ελένη Ταμπάκη και Όλγα Καλατζή από το Νηπιαγωγείο αλλά και όλοι οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μας παρουσίασαν μια γιορτή που θα μείνει στην μνήμη μας για πάντα.

Πέραν των αναφερθέντων στην σχολική γιορτή παρέστησαν ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Οικονόμου , ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η κα. Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ο σκηνοθέτης κ. Πάνος Αγγελόπουλος και τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του Cosmote Tv.

Λίγες ακόμα εικόνες από την καλοκαιρινή γιορτή

Αρέσει σε %d bloggers: