Με λαμπρότητα και Εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για το εορτασμό της μνήμης των Αγίων Αναργύρων στον φερώνυμο Ιερό Ναό τους στην Σούμπρα του Καΐρου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, με την συμμετοχή των Πανοσιολογιότατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεόδωρου καθώς και πλήθους ιερέων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος αναφέρθηκε στον «επιτυχημένο άνθρωπο» και στην εικόνα που αντανακλά στην εποχή μας η έννοια της επιτυχίας.  Στην αντίθεση αυτής της εικόνας που η κοινωνία επικροτεί και περιλαμβάνει μονοσήμαντα τον πλούτο, την μόρφωση, ή  και την επαγγελματική καταξίωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέφερε ότι η Εκκλησία μας  αριθμεί τις δικές τις διαφορετικές προτεραιότητες αναφορικά με την επιτυχία και την σπουδαιότητα του ανθρώπου. Μίλησε για τα προσόντα της Πίστης, αλλά και της Αγάπης, που ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει επιπρόσθετα και χωρίς αυτά δεν θα μπορεί να  λογίζεται ως «σπουδαίος».

Και για να γίνει απολύτως κατανοητός ό λόγος του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ζωής  των Αγίων Αναργύρων των οποίων της μνήμη τους, όπως είπε τιμούμε.

«Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν ιατροί στο επάγγελμα και ασκούσαν την επιστήμη τους στους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη τους. Εκτός από μόρφωση όμως είχαν και απέραντη Αγάπη στην καρδιά τους θεωρώντας όλον τον κόσμο αδελφούς τους εν Χριστό. Θεράπευαν με την δύναμη της Αγάπης, της γνώσης αλλά και με την δύναμη της Πίστης. Αυτή λοιπόν η δύναμη, της μεγάλης και βαθιάς Πίστης μέχρι τις μέρες μας δίνει την δυνατότητα  και στον πιο ασήμαντο και ταπεινό  άνθρωπο να  κάνει θαύματα καθιστώντας τον πραγματικά σπουδαίο».

Σε αυτούς τους τρείς πυλώνες, την μόρφωση, την αγάπη και την πίστη, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος οι Άγιοι Ανάργυροι βάσισαν την ζωή και την ανιδιοτελή τους προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο και για αυτό τους τιμούμε σήμερα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων το πρωί του Σαββάτου 1η  Ιουλίου, εψάλη ο Όρθρος και τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου  Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου με τα των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ και Δαμασκηνού,ενώ και τις δύο ημέρες τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Πόλα Ιμπραχήμ

Τον ποιμαντικό λόγο προς τους πιστούς απεύθυνε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου πατέρας Δαμασκηνός, ο οποίος μίλησε για την σωτηρία της ψυχής μας και για τον δρόμο  που ο ίδιος  ο Χριστός με την έλευσή του σε αυτό τον κόσμο, μας έδειξε. Και αυτός ο δρόμος μας είπε ο π. Δαμασκηνός περνάει μέσα από την συγχώρεση. Μίλησε για την νέα ζωή που ο Χριστός έδινε στους ανθρώπους μέσα από την  συγχώρεση των αμαρτιών και στην συνέχεια την θεραπεία των όποιων ασθενειών. Βλέπουμε στα νοσοκομεία του κόσμου όλου  συνέχισε ο π. Δαμασκηνός για αυτούς που πιστεύουν στην δύναμη της σωτηρίας από τον Χριστού να υπάρχει μια εικόνα Του, η οποία είναι μια ανοιχτή γέφυρα που ενώνει τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην δύσκολη του στιγμή με τον ίδιο τον Θεό.

Αναφέρθηκε επίσης στον βίο και την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι Άγιοι Ανάργυροι, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα και προέτρεψε όλους μας να στρέψουμε την προσευχή μας σε όλους αυτούς που βρίσκονται όπως είπε στο κρεβάτι του πόνου και της δυστυχίας.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας οδηγηθήκαμε στο εντευκτήριο του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου της Σούμπρας, όπου και τις δύο πανηγυρικές ημέρες , ο Πρόεδρος κ. Γεώργος Ζουμπουλίδης, η Γραμματέας κα Μαρία Χέλμη αλλά και όλοι όσοι βοηθούν το Κέντρο μας προσέφεραν πλούσιο κέρασμα αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για ένα ακόμα αντάμωμα της παροικίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν την ημέρα της Θείας Λειτουργίας οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι της Εκκλησίας της Παναγίας που ήρθαν από την Ηλιούπολη με την φροντίδα του H.O.C και λάμπρυναν  με την παρουσία τους την πανηγυρική ημέρα.

Στις εορταστικές ημέρες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδας στην Αίγυπτο Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, και η Πρόεδρος του H.O.C κ. Αρλέτ Μόνσεφ.

Αρέσει σε %d bloggers: