Την μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος γιόρτασε πανηγυρικά ο φερώνυμος Ιερός Ναός του στο Ελληνικό Νοσοκομείου του Καΐρου. Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου τελέστηκε  ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  από τον Μέγα Εκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Παρθένιος και ο διάκονος Γιούσεφ.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.).

Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν  μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ο ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης  Ιορδανίδης, ο οποίος είναι και προϊστάμενος της Εφορίας Νοσοκομείου οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών

Ο πατέρας Στέφανος στην ομιλία  ανέφερε ότι ο Χριστός κατά την εγκόσμια εμφάνισή του δίδαξε τους ανθρώπους, τους ευσπλαχνίστηκε και έκανε πολλά θαύματα ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο. Σε παραλυτικούς έδωσε την δύναμη να ξανά περπατήσουν, λεπρούς έσωσε από την φοβερή αυτή μάστιγα της εποχής και  όλους τους ανθρώπους που προσέρχονταν με ταπείνωση τους θεράπευε με την δύναμη της αγάπης. Από την ίδια αυτή αγάπη ορμώμενος και ο Άγιος Παντελεήμων γιάτρευε τους ανθρώπους της δικής του εποχής συνδυάζοντας την ιατρική επιστήμη που γνώριζε σε βάθος με την κατανυκτική του προσευχή προς τον φιλάνθρωπο Θεό.

Στην συνέχεια ο π. Στέφανος μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας  που φροντίζει όπως είπε για την σωματική και ψυχική του υγεία βοηθώντας τον άνθρωπο να ανατάσσει τα όποια εμπόδιο έρχονται στον δρόμο του  και μέσα από την αγάπη και την προσευχή να βρίσκει την ισορροπία και την γαλήνη του.

“Δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε ούτε να το βλέπουμε ως τιμωρία τόνισε, για την όποια παροδική έλλειψη υγείας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε αρρώστια ως μια παιδευτική δοκιμασία που μας θέτει ο Πάνσοφος Θεός για να μας νουθετήσει”.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου το πρωί τελέσθηκε  ο  Όρθρος και  Θεία Λειτουργεία επί της εορτής του Αγίου Παντελεήμoνος. Το μυστήριο τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Διάκονος Γιούσεφ. Στην Λειτουργιά παρέστη μεταξύ άλλων ο ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, όπως και η κα. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου. Και στις δύο πανηγυρικές ημέρες ο νέος πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης έψαλε με την καλλικέλαδη φωνή του τους  ιερούς ύμνους.

Στον λόγο του ο π. Στέφανος αναφέρθηκε στις Ευχές της Θείας Λειτουργίας εστιάζοντας την προσοχή όλων μας στα σημείο που λέγουν ότι η μετάληψη τους σώματος και του αίματος του Χριστού είναι η σίγαση των σωματικών και ψυχικών ασθενειών μας. Μίλησε επίσης για τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Λουκά του Ιατρού που φυλάσσονται από την Πατριαρχική Επιτροπεία, προτρέποντας τους πιστούς να προσκυνήσουν στην χάρη τους και ανέφερε ότι θα πρέπει να επικαλούμαστε την βοήθεια των Αγίων Αναργύρων όχι μόνο για το προσωπικό μας όφελος, αλλά  για όλο τον κόσμο που νοσεί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Γηροκομείου.

Δείτε εικάνες από τις πανηγυρικές ημέρες (φωτ. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου – Στέλιος Χαλκιάς)

Αρέσει σε %d bloggers: