Τέρενς Κουίκ: Η Κύπρος κείται ή όχι μακράν;
25/07/2023
Μνήμη Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου
27/07/2023
Show all

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των Αποδήμων

Μια ιστορική ημέρα για τους Έλληνες του εξωτερικού η Τετάρτη 26 Ιουλίου. Ψηφίστηκε  το νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για την συμμετοχή των Ελλήνων όπου Γης στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, με σύνολο 208 βουλευτών ήταν τα τέσσερα από τα οκτώ κόμματα της Βουλής που  υπερψήφισαν την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία και έκαναν νόμο του κράτους, την συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές χωρίς τους δυσλειτουργικούς περιορισμούς που κράτησαν χιλιάδες ομογενείς εκτός κάλπης στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Την νομοθετική πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ενώ «παρών» κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας δήλωσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση που δικαιώνει ένα διαρκές αίτημα των ομογενών συμπατριωτών μας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διήρκησε δύο ημέρες, στη διάρκεια των οποίων μίλησαν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων, καθώς και πλειάδα βουλευτών. Μόνο την Τρίτη 25 Ιουλίου τοποθετήθηκαν 96 βουλευτές, ενώ την Δευτέρα κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης, εκτός από τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων τοποθετήθηκαν 49 βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νέου νόμου που επιτρέπει την διευρυμένη συμμετοχή των αποδήμων θα δοκιμαστεί στην πράξη στις Ευροεκλογές του 2024.

Αρέσει σε %d bloggers: