Το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» και έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός για το καλό της νέας χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, σηματοδοτώντας με αυτή την γλυκόπικρη έκφραση την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, και την έναρξη μιας ακόμα σχολικής χρονιάς.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι με τους γονείς τους στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών σχολείων, ζωντανεύοντας με τα τρεχαλητά και τα χαμόγελά τους, τους διαδρόμους, τις τάξεις,  τις σκάλες, αλλά και όλους τους άδειους χώρους του ιστορικού σχολικού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Όπου και να γυρνούσαμε το βλέμμα μας αντικρύζαμε παιδικές ή εφηβικές παρέες γεμάτες γέλια, πειράγματα και κουβέντες πολλές, άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε μελαγχολικές  για τα νέα ενός ακόμα καλοκαιριού που πέρασε δυστυχώς ανεπιστρεπτί.

Ο ενθουσιασμός και το πρώτο αυτό αντάμωμα της ημέρας παρέσυρε φυσικά και τους «μεγάλους» που δεν σταματούσαν να αγκαλιάζονται, συμπυκνώνοντας τις καλοκαιρινές εμπειρίες σε λίγα μόνο λεπτά κουβέντας.

Το κλίμα και τα συναισθήματα της «πρώτης μέρας» στο σχολείο διαπερνούσαν φυσικά και όλα τα γραφεία της διοίκησης και όχι μόνο. Από την Γραμματεία, με τις χαμογελαστές σε κάθε ευκαιρία και προσφερόμενες κυρίες Σμάρω Βογιατζή και Ναγιέρα Κάσσεμ, να καλοδέχονται τους γονείς, αλλά και απέναντι, στο Γραφείο Κινήσεως, με την αεικίνητη και πάντα αποτελεσματική κα Ευαγγελία Χαλκιά, και φυσικά στο τέλος του διαδρόμου την κα Μαρία Σαγλάκη, που με την τρυφερή της μορφή, συμπληρώνει και ολοκληρώνει την εικόνα της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο με τον πιο γλυκό τρόπο.  

Πρωταγωνιστές της ημέρας, ήταν φυσικά  τα πρωτάκια, που συγκέντρωσαν την αγάπη και την φροντίδα όλων για το νέο τους σημερινό ξεκίνημα.

Την δική τους όμως “πρώτη μέρα” στο Κάιρο είχαν και οι κυρίες: Δήμητρα Πετρίδου και Ευγενία Μιχαηλίδου οι οποίες είναι οι νέες δασκάλες της Αχιλλοπουλείου Σχολής, η κυρία Γωγώ Σταματοπούλου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, καθώς και οι κυρίες: Ντίνα Κηρύκου, Μοδινού Ελένη, Δεληρόκα Σιδερή και ο κύριος  Τσιάχτας Αριστοτέλης, καθηγητές της Αμπετείου Σχολής.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος  τέλεσε τον Αγιασμό, με την αρωγή του ιεροψάλτη κ. Αλέξανδρου Μπάση.

Ο πατέρας Στέφανος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρου Β’ καθώς και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Ο ίδιος ευχήθηκε από καρδιάς στα παιδιά να έχουν μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά και το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει και να ενδυναμώνει το δύσκολο έργο τους. «Ξέρω ότι έχετε πολύ μεγάλη όρεξη για μάθηση, για να διδαχθείτε την Ελληνική παιδεία, αλλά ταυτόχρονα και για να αποκτήσετε καλό ήθος, έτσι ώστε να καταστείτε  ολοκληρωμένες προσωπικότητες» τόνισε ο π. Στέφανος απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ενώ τέλος ευχαρίστησε εκ μέρος της Εκκλησίας όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όπως ανέφερε θα δώσουν και φέτος τον καλύτερο εαυτό του για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε όλους τους μαθητές.

Ο πατέρας Ακάκιος στην συνέχεια μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς Δαμιανού για μια ευλογημένη νέα σχολική χρονιά.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η κα Πόλλυ Ιωάννου Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, η νηπιαγωγός κα Ελένη Ταμπάκη και οι διευθυντές των Ελληνικών σχολείων κ.κ Βασίλειος Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του χαιρετισμό παρομοίασε τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων με την καρδιά κάθε ζωντανού οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελληνική παροικία «Ο δικός μας ρόλος είναι να σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να στηρίζουμε αυτήν την μικρή Ελλάδα την οποία διάλεξαν οι γονείς σας, αλλά και όλοι εμείς» Απευθυνόμενος τέλος προς τους εκπαιδευτικούς ο κ. Καβαλής τόνισε ότι το λειτούργημα που θα επιτελέσουν δεν περιορίζεται μόνο στην μεταφορά γνώσης αλλά διευρύνεται στην διατήρηση και στην ενδυνάμωση μιας ιστορικής παροικίας.  

Στην γιορτινή ημέρα  παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκιάς, Λεωνίδας Φοντριε ,η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

΄Δείτε ακόμα μερικές εικόνες από την χαρούμενη ημέρα για τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: