Μία ιδιαιτέρως μεστή συνέντευξη, πλούσια μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση, παραχώρησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στην Αγγλική έκδοση της εφημερίδας Al Ahram και στην δημοσιογράφο κα Εμάν Γιούσεφ.

Η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ξεκινά με την ανασκόπηση της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και στο ίζημα που άφησε, η συνάντησή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσσυ

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης των συνεργασιών σε διάφορους τομείς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο,τον τουρισμό κ.α.» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος εξήρε τις άψογες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες όπως τόνισε εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, αλλά και στην από κοινού κατανόηση των προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στα αξιοσημείωτα πλέον δείγματα εξωστρέφειας του Ελληνικού επιχειρείν, με σημαντικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, όπως η διαχείριση υγρών αποβλήτων, η παραγωγή τσιμέντου, αλουμινίου και πλαστικού, καθώς επίσης και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών. 

Ό Έλληνας Πρέσβης τόνισε ότι : «Ζητούμε από τους Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους να αντιμετωπίζουν την Αίγυπτο όχι ως μια δευτερογενή αγορά, αλλά ως μια στρατηγική πύλη για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο, την Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση σε όλον τον Αραβικό κόσμο»

Αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς συμφωνίες για τους εποχικούς εργάτες, αλλά και την «καθαρή πράσινη ενέργεια» που θα προκύψει από την επικείμενη  ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα, με την μεταφορά 3MW ηλεκτρικής ενέργειας, το πιθανό πλεόνασμα της οποίας θα διοχετευθεί , όπως τόνισε και σε γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος τέλος στις άριστες, όπως τις χαρακτήρισε σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε «Είναι ευλογία ότι αυτές οι τρείς χώρες που βρίσκονται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου έχουν πανομοιότυπη αντίληψη  και προσέγγιση σε μια σειρά θεμάτων, επιδιώκοντας την βέλτιστη αλληλεπίδραση  με σκοπό την ενδυνάμωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.  

Η συνέντευξη επεκτάθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Αιγύπτου για τις οποίες ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας ένθερμος και σταθερός υποστηρικτής.

Κλείνοντας την συνέντευξη η δημοσιογράφος τον ρώτησε για την εμπειρία που αποκομίζει ζώντας στην Αίγυπτο, με τον κ. Παπαγεωργίου να μοιράζετε με τους αναγνώστες της εφημερίδας, τα βαθιά αισθήματα που τρέφει για τον Αιγυπτιακό λαό, τα οποία με μια λέξη χαρακτήρισε ως «γοητευτικά».

Διαβάστε εδώ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στην Αγγλική έκδοση της Al Ahram

Αρέσει σε %d bloggers: