Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Κάθε φορά που οι Πρόσκοποι του Καΐρου ανακοινώνουν μια δράση τους, η προσμονή μας να βρεθούμε κοντά τους, να φωτογραφίσουμε και να περιγράψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία μας για τους αναγνώστες της ekkairo.org και του Νέου Φωτός «χτυπάει κόκκινο».

Και αυτό γιατί γνωρίζουμε  με βεβαιότητα ότι Πρόσκοποί μας, θα καταφέρουν όσο κανένας άλλος να μεταμορφώσουν την κάθε στιγμή, σε μια αξέχαστη εμπειρία ατόφιας ζωής, αφήνοντάς μας στην έξοδο, με την γλυκόπικρη προσμονή της επόμενης φοράς.

Το τεράστιο χρωματιστό πανό στην είσοδο που έγραφε «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ» έδινε με τον πιο εύληπτο τρόπο τον γιορτινό τόνο της ημέρας. Με το που περνάγαμε από κάτω η ατμόσφαιρα άλλαζε συχνότητα  και όλα γίνονταν πιο ανάλαφρα, σαν να αφήναμε εκεί στην είσοδο όλα όσα μας βάραιναν.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος ξεκίνησε την γιορτινή ημέρα ευλογώντας την νέα Προσκοπική περίοδο με τον καθιερωμένο Αγιασμό το οποίον τέλεσε με την αρωγή του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη  Στέφανου.

«Από βάθους καρδιάς ευχόμαστε η νέα αυτή Προσκοπική χρονιά να είναι δραστήρια και πλούσια όπως είναι πάντα και κάθε Προσκοπική σας χρονιά. Ως Εκκλησία είμαστε  ευγνώμονες στους Προσκόπους μας, από το πιο μικρό Προσκοπάκι μέχρι τον Αρχηγό. Δίνετε νόημα, σημασία και λαμπρότητα με την ζωηρή παρουσία σας  στις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις. Ευχόμαστε και για την νέα χρονιά να έχουμε αυτήν την στενή συνεργασία.  Όλοι εμείς  οι κληρικοί του Καΐρου και  ιδιαίτερα ο Πατριάρχης μας θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, δίνοντάς σας πλούσια τις ευχές μας»

Με αυτά τα θερμά λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος ευχήθηκε μια καλή αρχή στους Προσκόπους μας δίνοντας την σκυτάλη στον Αρχηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους  ανέφερε ότι η λαμπρή πορεία της ιστορίας των Προσκόπων στο Κάιρο αποκτά με αυτή την περίοδο που ξεκινά, εκατόν έντεκα πλέον χρυσούς κρίκους που οι επιτυχίες τους μας κάνουν υπερήφανους. Ο κ. Αντωνίου αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος δράσεων είπε ότι «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αφοσίωση των άρτια εκπαιδευμένων ενηλίκων στελεχών που με ζήλο προσπάθησαν και κατάφεραν να πετύχουν  τους στόχους του Συστήματος.» Ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε στην συνέχεια για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία  τον Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέα Γιόσρι, τον Έφορο Εκπαίδευση κ. Γιάννη Μελαχροινούδη ,αλλά και τον σεπτό κλήρο για την καθοριστική συμβολή του στην ολοκλήρωση  της Προσκοπικής ιδέας και πράξης.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Προσκόπων έχουν όλοι όσοι βοηθούν στο μέτρο που τους αναλογεί τα όνειρά μας να γίνουν πραγματικότητα είπε ο κ. Αντωνίου ενώ ονομαστικά ευχαρίστησε για την αμέριστη βοήθειά τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, τους επιχειρηματίες κ.κ. Έρικ Αδάμ και Αντώνη Καζαμία για τις γενναιόδωρες προσφορές τους καθώς και την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, η οποία όπως είπε, με μεγάλη της χαρά υποστηρίζει το Προσκοπικό έργο.

Οι άξιοι Αρχηγοί των Τμημάτων με άφθονο φωτογραφικό υλικό μας παρουσίασαν τις δράσεις της προηγούμενης περιόδου 2022-2023 και μας ταξίδεψαν σε όλα όσα έζησαν οι μικροί και μεγάλοι μας Πρόσκοποι. Ο κ. Κρίς Παναγίωτη μίλησε για τα Λυκόπουλα, η κα Όλγα Καλατζή για τους Προσκόπους και τέλος η κα Έντζι Χάλεντ για τους Ανιχνευτές

Ο πρώην Αρχηγός κ. Γιάννης Μελαχροινούδης  πήρε στην συνέχεια το μικρόφωνο κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην μεγάλη εμπειρία που έζησαν στην Κορέα οι 10 Πρόσκοποι που αποτελούσαν την Καϊρινή αποστολή στην παγκόσμια Προσκοπική συνάντηση. Μίλησε για τις περιπέτειες αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην Κορέα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η αφόρητη  υγρασία, και η πλημμελής οργάνωση από μεριάς των διοργανωτών, αλλά και ένας τυφώνας της τελευταίας στιγμής δεν πτόησαν όπως είπε τους Πρόσκοπους που μετέτρεψαν όλες τις αντιξοότητες σε λαμπερές ευκαιρίες διεύρυνσης της Προσκοπικής τους εκπαίδευσης.

«Τελικά τα καταφέραμε και αντιστρέψαμε τις αναποδιές, κερδίζοντας ακόμα περισσότερες εμπειρίες» μας είπε ο κ. Μελαχροινούδης, ο οποίος αφού τελείωσε τις δικές του ευχαριστίες, και έδωσε αναμνηστικά από την Παγκόσμια διοργάνωση στους επισήμους καλεσμένους, αλλά και στα εννιά “αστέρια” του Τζάμπορι, τον Κρίς, τον Όμαρ,την Μαρίζ, την Εύα, την Μόνικα,την Κατερίνα, τον Παύλο, τον Φιλοπατήρ, και τον Αλέκο, άρχισε τα Προσκοπικά μαγικά του.

Πήρε μια μπαγκέτα στα χέρια του και με την βοήθεια των παιδιών διηύθυνε μια φανταστική συμφωνική ορχήστρα μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων μας. Στην συνέχεια έβγαλε από ένα μαγικό του κουτάκι έναν ψύλλο, τον Τζίμη και άρχισε να τον περιφέρει εδώ και εκεί και μία να τον έχει στα χέρια του και μια να τον στέλνει στους βαθμοφόρους βοηθούς του και αυτοί να τον κρύβουν, και τα Λυκοπουλάκια να τον ψάχνουν με αγωνία στα προσωπάκια τους.

Μετά ο μάγος Πρόσκοπος μας δήλωσε ότι ο Τζίμης ο ψύλλος θέλει να πιεί νερό και αφού οι βαθμοφόροι μας σήκωσαν ως όφειλαν από τις θέσεις μας, έστησαν δύο σειρές και μικροί και μεγάλοι μεταφέραμε με ένα καλαμάκι από την μια μεριά στην άλλη νερό για τον Τζίμη. Χαρακτηριστική ήταν λαμπερή συμμετοχή από τις νεοαφιχθείσες δασκάλες της Αχιλλοπουλείου Σχολής που «μπήκαν αμέσως στο νόημα» ξεχωρίζοντας στο ξεδίψασμα του ψύλλου, του Τζίμη.  

Και για το τελείωμα μπροστά στα μάτια μας φτιάξανε μια ιδιότυπη υδρορροή που μικροί και μεγάλοι κρατούσαν ευλαβικά τα κομμάτια της ενωμένα, παρακολουθώντας το νερό να ρέει γεμίζοντας έναν κουβά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σκοπό πέραν από το μπάνιο του Τζίμη και το άφθονο γέλιο της τελικής επιτυχίας. Γιατί στο τέλος τέλος αυτό είναι οι Πρόσκοποι. Ένα ταξίδι που πάντα κάπου μας οδηγεί και μας κάνει να θέλουμε να φτάσουμε πάλι εκεί… μαζί τους.

Την  σημερινή πρώτη τους Προσκοπική ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου , ο Σύμβουλος της Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ , ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιόσρι.+

Δείτε λίγες ακόμα εικόνες απο την χαρούμενη Προσκοπική ημέρα

Αρέσει σε %d bloggers: