«ΜΟΥΣΕΙΟΝ» Το διαμάντι της Αλεξάνδρειας άνοιξε και πάλι τις πύλες του
11/10/2023
Εορτή Αγίου Μελετίου του Πήγα  Πατριάρχου Αλεξανδρείας 
13/10/2023
Show all

«Ελληνο-Αιγυπτιακές κινηματογραφικές σχέσεις». Κύκλος εκδηλώσεων από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου 

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου  μας ενημερώνει για μια σειρά δραστηριοτήτων που διοργανώνει και θα παρουσιαστούν  την επόμενη εβδομάδα, υπό το γενικό τίτλο «Ελληνο-Αιγυπτιακές κινηματογραφικές σχέσεις».

Η κεντρική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, ώρα 19.30, στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.  Προσκεκλημένη η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Κινηματογράφου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Παναγιώτα Μήνη , που θα μιλήσει με θέμα «Ελληνο-Αιγυπτιακές κινηματογραφικές σχέσεις: Προτάσεις για έρευνα κατά τις πρώτες δεκαετίες».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης:

Δρ Rasha Tamoum, Καθηγήτρια σύνθεσης και μουσικών θεωριών της Σχολής Μουσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Helwan και ερευνήτρια ιστορίας μουσικής. Θα παρουσιάσει την έρευνά της που έχει εκδοθεί και σε βιβλίο. «Andrea Rider: Ο Αιγυπτιώτης Ανδρέας Αναγνώστου, ο μεγαλύτερος συνθέτης του παλιού αιγυπτιακού σινεμά».

Γιάννης Μελαχροινούδης, Μελετητής της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αίγυπτο, θα μιλήσει με θέμα «Οι Έλληνες στο αιγυπτιακό σινεμά και οι ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Αίγυπτο».

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα γίνονται και προβολές αποσπασμάτων ταινιών και αρχειακού υλικού.

Την Τετάρτη, 18.9.2023, το πρωί, ο προγραμματισμός  των δράσεων περιλαμβάνει  μια εκδήλωση ειδικά σχεδιασμένη για  μαθητές που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στους μαθητές της Αμπετείου Σχολής Καΐρου σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής Μέσης Ανατολής και τη Σχολή,  όπου η Δρ. Παναγιώτα Μήνη  θα παρουσιάσει στους μαθητές του Σχολείου την εισήγησή της με το επίκαιρο θέμα «Ο ελληνικός κινηματογράφος θυμάται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μια επισκόπηση»

Το πρόγραμμα των δράσεων  θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα,  Τετάρτη 18.10.2023, ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου , όπου η Δρ. Μήνη θα μιλήσει με θέμα «Ελληνικός κινηματογράφος και ελληνική λογοτεχνία: Παρελθόν, παρόν και προοπτικές» και  θ’ ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Σημειώνουμε ότι όλες οι παραπάνω δραστηριότητες για τις Ελληνο-Αιγυπτιακές Κινηματογραφικές Σχέσεις χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και συγκεκριμένα από το “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό έτους 2023”, όπου και εντάσσεται η  συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: