Η Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ήταν αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή ημέρα στην επιστημονική πορεία της Αιγυπτιώτισσας καθηγήτριας του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου του Καΐρου Δρ. Αλεξάνδρας Γαζή.
Ενώπιων της τετραμελούς ακαδημαϊκής επιτροπής, αλλά και πλήθος κοινού η Δρ. Γαζή υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή με θέμα: «The Effects of SandPlay Therapy on Anxiety and Depression of University Students», και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aΐν Σαμς. Επιβλέπουσα καθηγήτρια ήταν η Δρ. Νιβίν Ζεϊουάρ, η οποία κατέχει την έδρα της ψυχολογίας στο σημαντικό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αιγύπτου.
Η Δρ. Γαζή στην παρουσίαση της διδακτορικής της διατριβής αναφέρθηκε ενδελεχώς στην πολυετή της ενασχόληση με την ενδιαφέρουσα αυτή θεραπευτική μέθοδο, η οποία όπως ανέφερε αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την συμφιλίωση και το γεφύρωμα των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου, οι οποίες συνήθως εκδηλώνονται στην καθημερινή ζωή ως άγχος και κατάθλιψη.
Στην διδακτορική της μελέτη η Δρ. Αλεξάνδρα Γαζή εστίασε την προσοχή της στην φοιτητική κοινότητα των Πανεπιστημίων και στην περεταίρω εφαρμογή της «SandPlay Therapy» ως βέλτιστο θεραπευτικό μέσο για την αναγνώριση των σημείων ψυχικής εμπλοκής, αλλά και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αγχώδους και καταθλιπτικής διαταραχής των Αιγύπτιων φοιτητών.
Η Δρ. Γαζή παρουσίασε στην ακαδημαϊκή επιτροπή και το κοινό, τα ερευνητικά πρωτόκολλα που ακολούθησε καθ΄ όλη την διαδικασία της μελέτης της, τα συμπεράσματά της, αλλά και τους στόχους της για την κατάρτιση θεραπευτικών προγραμμάτων εντός των πανεπιστημίων που θα συμβάλουν, όπως είπε στην άμβλυνση των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των φοιτητών.
Καλεσμένος της Δρ. Γαζή στην υποστήριξη της διατριβής της ήταν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από την θεραπευτική αυτή προσέγγιση την οποία γνώρισε από την Δρ. Γαζή. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις μελλοντικές συνέργειες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων και της Ελληνικής Πρεσβείας που έχουν ως σκοπό την περεταίρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν και η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, εξέχοντα μέλη του Αιγυπτιακού Κοινοβολίου με προεξάρχοντα τον κ. Τάρεκ Ραντουάν Αιγύπτιο βουλευτή και σύζυγο της Δρ Αλεξάνδρας Γαζή καθώς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Αιγύπτου.
Φυσικά εξέχουσα θέση στην εκδήλωση, αλλά και στην καρδιά της Δρ. Γαζή κατείχε και η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και θεία της, από την μεριά του πατέρα της Νικόλαου.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η ekkairo.org εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Δρ. Αλεξάνδρα Γαζή και της εύχονται μια λαμπρή συνέχεια στο επιστημονικό της έργο.
Λίγα λόγια για την SandPlay Therapy
H θεραπεία Sandplay είναι μια αναγνωρισμένη θεραπευτική μέθοδος για παιδιά και ενήλικες. Είναι βασισμένη στην αναλυτική ψυχολογία του C.G Jung και αναπτύχθηκε από την Ελβετίδα, Jungian Analyst Ντόρα Καλφ. Από την αρχή της δεκαετίας του 1920, το SandPlay έχει επηρεαστεί από την ανάλυση ονείρων, τα αρχέτυπα του Jung, τη ενεργητική φαντασία, το Play therapy ,την αναπτυξιακή ψυχολογία. Πιο πρόσφατα, υποστηρίχθηκε από πολυάριθμα ερευνητικά ευρήματα και από τις ανακαλύψεις της Νευροεπιστήμης.
Τα άτομα στη θεραπεία ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν μικροσκοπικά παιχνίδια, μινιατούρες και αντικείμενα στην άμμο. Επιλέγουν ελεύθερα, ενώ ο θεραπευτής παρατηρεί και αργότερα επεξεργάζονται μαζί την αλληλεπίδραση αυτών, στο άτομο. Ο σχεδιασμός του δίσκου άμμου, καθοδηγείται από τη φαντασία και το υποσυνείδητό του ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι ένας μικρόκοσμος του εσωτερικού του κόσμου.
Ο κόσμος μέσα στον δίσκο της άμμου εκφράζεται με συμβολισμό και μεταφορά και μπορεί να μην έχει άμεσο νόημα για το άτομο που το δημιουργεί. Αλλά με τη βοήθεια του θεραπευτή, ένα άτομο – ακόμη και ένα παιδί – μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει τη σχέση ανάμεσα στη δημιουργία της αναπαράστασης στην άμμο και στον εξωτερικό του κόσμο.
Η θεραπεία Sandplay δημιουργεί έναν ασφαλή και προστατευμένο χώρο, όπου διερευνώνται και ενσωματώνονται στην ψυχή, οι περιπλοκές διαδικασίες και οι συγχωνεύσεις του εσωτερικού μας κόσμου, οι οποίες με την καθοδήγηση του θεραπευτή αναγνωρίζονται και μετασχηματίζονται.
(φωτο Δρ. Αλεξάνδρα Γαζή)