Την Πέμπτη 19η Οκτωβρίου το Ελληνικό μας Προξενείο στο Κάιρο γύρισε μια ακόμα χρυσή σελίδα στην πολύχρονή παρουσία του, με τα λαμπερά εγκαίνια του νέου κτηρίου του, στο Ζαμάλεκ της Αιγυπτιακής Πρωτεύουσας.

Οι νέες εγκαταστάσεις είναι ευάερες και ευήλιες σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον που κυριαρχεί η καθαριότητα, η τάξη και η υψηλή αισθητική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στον μεγάλο και δενδρόφυτο κήπο που περιβάλλει το κτήριο.

Μπαίνοντας στον χώρο του Προξενείου, οι χαμογελαστοί υπάλληλοι στην υποδοχή έδιναν τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι δεκάδες καλεσμένοι, συγκεντρωμένοι στον κήπο, απολάμβαναν την χαρούμενη συναναστροφή και τα πλούσια εδέσματα και ποτά, ανταλλάσσοντας ευχές με την οικοδέσποινα της βραδιάς, την Γενική Πρόξενο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, αλλά και με όλους τους υπαλλήλους του Προξενείου μας.

Το αγιασμό τον νέων εγκαταστάσεων τέλεσε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό και τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Στέφανο και Ιωακείμ.

«Ήρθα από την Αλεξάνδρεια για εσένα αγαπημένη μου Δέσποινα. Θυμάμαι τον δικό μου εαυτό Προξενέ μου, που όταν τελειώνω ένα έργο μου στην Αφρική, είτε είναι σχολείο , είτε είναι νοσοκομείο, είτε εκκλησία κάθομαι σε μια πέτρα απέναντι και το καμαρώνω και λέω Δόξασει ο Θεός. Απόψε η σημερινή βραδιά ανήκει σε εσάς. Θέλω να καμαρώσεις τα έργα των χειρών σου. Πολλοί πέρασαν, αλλά εσύ το κατόρθωσες. Ότι κάνουμε για τον εαυτό μας θα χαθεί. Ότι κάνουμε για τους άλλους θα μείνει αιώνιο. Δέσποινά μου αυτές οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Στην γειτονιά μας χύνεται πολύ αίμα. Φλέγεται και πάλι η Μέση Ανατολή. Εκεί που ο Χριστός έδωσε το αίμα του, εκεί που λατρεύονται οι τρεις θρησκείες ο άνθρωπος χύνει το δικό του αίμα. Αγαπημένη μου Δέσποινα σε ευχαριστώ για αυτό που έκανες σήμερα. Σαν πνευματικός σου πατέρας θέλω να σου δώσω την ευχή μου απόψε». Με αυτά τα θερμά και από καρδιάς λόγια, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος συνεχάρη την κα. Χασιρτζόγλου για τις προσπάθειές της στην αναβάθμιση της εικόνας της πατρίδας μας στην Αίγυπτο.

Η κα. Γενική Πρόξενος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τα καλά λόγια, καλωσόρισε όλους μας στα καινούργια γραφεία του Προξενείου, που όπως είπε «μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή μέρα πέρασαν πολλές δυσκολίες, απογοητεύσεις, αλλά και χαρές που προήλθαν από την βοήθεια και την συμπαράσταση των ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό μας. Αφήστε με παρακαλώ να τους ονοματίσω γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ακουστούν τα ονόματά τους. Είναι ο Έρικ Αδάμ, ο Χάνι και η Χάζα Κυριάζη, ο Φουάντ Αουφίκ, ο Γιώργος Χαγιάτ και ο Ραφίς Αγιουαν Σας ευχαριστώ και ελπίζω να απολαύσετε το νέο αυτό κτήριο όπως το απολαμβάνουμε εμείς»

Ο Μακαριώτατος δώρισε στην συνέχεια μια εικόνα της Παναγίας στην Γενική Πρόξενο και ως προσωπικό του δώρο προς την κα Χασιρτζόγλου, της προσέφερε έναν πίνακα με την αναπαράσταση της μορφής του.

Στην λαμπερή βραδιά των εγκαινίων παρέστησαν πλήθος ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, αναγνωρισμένοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας. Παρέστη επίσης ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου , ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης. Από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ενώ τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου εκπροσώπησαν οι Διευθυντές κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης. Ιδιαιτέρως τιμητική στην τελετή των εγκαινίων ήταν και η παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανού.

Αρέσει σε %d bloggers: