Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου γιορτάστηκε στα Ελληνικά Σχολεία της Καϊρινής μας παροίκιας στην Ηλιούπολη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια ξεχωριστή σχολική γιορτή που κάθε χρόνο ενσταλάζει στις ψυχές των μαθητών μας το σπέρμα, αλλά και το όραμα του αγώνα του λαού μας για ελευθερία, και διδάσκει όλους μας μέσα από τα σχολικά μουσικοθεατρικά δρώμενα ότι η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.

Η επετειακή ημέρα ξεκίνησε από νωρίς με την Αχιλλοπούλειο Σχολή και τον Διευθυντή κ. Βασίλη Λάγιο να καλωσορίζει όλους τους παριστάμενους και να δίνει τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του λαού μας να μην σηκώσει τον εχθρικό ζυγό και να πολεμήσει δείχνοντάς μας τον δρόμο για το πως πρέπει να βαδίσουμε και εμείς. Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον χαιρετισμό του μίλησε για τον θετικό αντίκτυπο της άμεσης αντίδρασης της πατρίδας μας, η οποία όπως είπε, την κατέταξε στην σωστή μεριά της ιστορίας. Η κα Πόλλυ Ιωάννου Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι μάχη κατά του φασισμού δεν τελειώνει ποτέ και ότι οι Έλληνες έπαιρναν πάντα αυτόν τον δύσκολο δρόμο που στο τέλος οδηγεί στην ελευθερία.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ξεκίνησε η γιορτή με την παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και στους παραστάτες για τις δύο σχολικές περιόδους. Ορίστηκαν σημαιοφόροι με γενικό μέσο όρο 10 οι μαθήτριες Ρεκτσίνη Αναστασία και Κουτάδη Χριστίνα, ενώ παραστάτες ορίστηκαν η μαθητές Τσιλιγκάκη Εφραιμία, Νικηταΐδης Μηνάς, Νικηταΐδη Κατρίν, Αμπντούν Άλι Καρίμ, Γιακούμπ Μπάκ, Χεφζάλλα Ιωάννα, Νικιταΐδη Κατερίνα, Αμπντούν Άλι Μάριεμ, Ιμπραχήμ Κρίστοφερ και Ελντίγκουι Γιούσεφ.

Όπως κάθε χρονιά οι μικροί μπόμπιρες του Νηπιαγωγείου ανοίγουν την γιορτή και κλέβουν στην κυριολεξία την παράστασή με την αμηχανία και την τρυφερή τους συστολή μπροστά στο κοινό. Μας έκαναν και γελάσαμε με τα θεατρικά κομμάτια που είχαν ετοιμάσει με την νηπιαγωγό τους κα Ελένη Ταμπάκη και στο τέλος τους χειροκροτήσαμε και αυτοί το καταχάρηκαν με την καρδιά τους.

«Ξέρετε τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940» ρώτησε η Ναντίν, η μικρή μαθήτρια του Δημοτικού που ως δασκάλα δίδασκε τα παιδιά της ιδιότυπης θεατρικής της τάξης «Πόλεμος κυρία. Πολύ σωστά! Και στην συνέχεια η Σοφία ρώτησε την «κυρία» για το ποιος νίκησε τον πόλεμο και η απάντηση ήταν «Νίκησαν οι Έλληνες. Η νίκη αυτή όμως είχε μεγάλες απώλειες. Προτού όμως προλάβει να πανηγυρίσει ο λαός μας την νίκη του ήρθαν στην χώρα μας οι Γερμανοί»

Σε αυτόν τον μικρό αλλά μεστό νοημάτων θεατρικό διάλογο τα παιδιά του Δημοτικού μας έδωσαν το ιστορικό στίγμα αλλά και την ουσία όλων αυτών που διαδραματίστηκαν την 28η Οκτωβρίου.

Η γιορτή της Αχιλλοπουλείου σχολής συνεχίστηκε με πολλά ακόμα σκετς που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τον διάλογο μεταξύ του Χίτλερ και του Μουσουλίνι, τους σαλταδόρους που έκλεβαν από τα Γερμανικά φορτηγά, τις γυναίκες που βοηθούσαν στο μέτωπο. Είδαμε επίσης βίντεο με τα πολεμικά ανακοινωθέντα της εποχής, εικόνες από την Αθήνα της κατοχής, ακούσαμε την φωνή του Μάνου Λοίζου και απολαύαμε την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Στο τέλος της γιορτής τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος συνεχάρη από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς της Αχιλοπουλείου Σχολής για την γιορτή που παρουσίασαν. Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε επίσης στον ηρωισμό των Ελλήνων και στα πλούσια διδάγματα που μας κληροδότησαν με τις πράξεις τους, ενώ κατέταξε την αγάπη για την πατρίδα στην ύψιστη θέση της καρδιά μας.

Την ευθύνη της γιορτής στο Αχιλλοπούλειο  είχε η Δασκάλα της τρίτης δημοτικού κα Ευγενία Μιχαηλίδου, ενώ όλες οι εκπαιδευτικοί ήταν επί ποδός για την άρτια εκτέλεση των θεατρικών. Αξίζει να σημειωθεί και η καθοριστική συμβολή στα σκηνικά της κας Ευαγγελίας Χαλκιά, που σε κάθε σχολική γιορτή μας εντυπωσιάζει με την φαντασία και την σκηνική της επινοητικότητα.

Δεύτερος σταθμός της εορταστικής ημέρας για τις Ελληνικές Σχολές του Καΐρου, η Αμπέτειος. Παρακολουθήσαμε την μοναδική θεατρική παράσταση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσα από το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Η σιωπή της Πηνελόπης» του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Μπακούρου.

Η ζωή και το τραγικό τέλος της Πηνελόπης Δέλτα το 1941, την ημέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα έγινε ο θεατρικός καμβάς που οι μαθητές της Αμπτείου μας μίλησαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, αλλά και την αυταπάρνηση ενός ολόκληρου λαού.

Το έργο σκηνοθέτησε ο κ. Θεόδωρος Τσιλιμπόκος, ενώ την εικαστική επιμέλεια είχε η κα Γκορτζίδου Γεωργία.

Χαιρετισμό απηυθύναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγγανά μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιώτατου Αρχιεπίσκοπου Σινά Δαμιανού, η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος ανέφερε ότι “Οι άνθρωποι της γενιάς του έπους του 40 δεν είναι μαζί μας πια, αλλά η παρακαταθήκη που μας άφησαν ανά τους αιώνες είναι ριζωμένη στην καρδιά κάθε Έλληνα. Είμαστε ίσως από τους λίγους λαούς που η σημαία μας φέρει το μήνυμα, Ελευθερία ή Θάνατος. Όσο λοιπόν θα υπάρχει αυτή η σημαία, τόσο θα υπάρχει ενεργό αυτό το μήνυμα που θα συνοδεύει τις γενιές όλων των Ελλήνων, ξεκινώντας και από αυτές που φύγαν αλλά και από αυτές που θα έρθουν.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην γιορτή της Αμπετείου ορίστηκαν σημαιοφόροι οι μαθήτριες Κατερίνα Αρσάνη και Λυδία Τίγκα, ενώ απονεμήθηκαν τίτλοι αριστείας στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Την γιορτινή ημέρα έκλεισαν οι παραδοσιακοί χοροί στο θέατρο της Αχιλοπουλείου Σχολής με τους μαθητές να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την χορευτική τους δεινότητα, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Δώρας Μάστακα.

Δείτε το χορευτικό απόσπασμα από την γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής

Αρέσει σε %d bloggers: