Αρχιερατικός Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν του Καΐρου
27/10/2023
Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου. Πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
29/10/2023
Show all

Χρήστος Καβαλής «Τα δυνατά τύμπανα του πολέμου να τα καλύψουν οι φωνές της ειρήνης. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Κύπρος. Ζήτω η Αίγυπτος»

Σαν σήμερα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, οι  πρόγονοί μας πέρασαν στην αιωνιότητα προφέροντας μία και μόνο λέξη, «ΟΧΙ». Κληρώθηκε σε εμάς, τους Έλληνες, αυτή η ύψιστη τιμή να σταθούμε μπροστά στο θηρίο του ολοκληρωτισμού, να το κοιτάξουμε στα μάτια και να βροντοφωνάξουμε, «ΟΧΙ». Μια και μόνο λέξη, που αρκούσε να δικαιώσει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού, σφυρηλατώντας με το έπος του ΄40 έναν ακόμα χρυσό κρίκο στην Ελληνική μας Ιστορία.

Σε όποιο μέρος της Γης και αν ανασαίνει η Ελλάδα, ο εορτασμός αυτής της μεγάλης επετείου αποτελεί μια γέφυρα μνήμης του απανταχού Ελληνισμού με την συλλογική του μνήμη.

Με μια λαμπρή τελετή στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι Έλληνες του Καΐρου τίμησαν και γιόρτασαν την επέτειοτης 28ης Οκτωβρίου του 1940. Λίγες μέρες πιο πριν, βρεθήκαμε όλοι μαζί στο Έλ Αλαμέιν, στα χώματα εκείνα που έγειρε αποφασιστικά η πλάστιγγα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δύο αυτά σημαντικά ορόσημα του Ελληνισμού αντανακλούν στην καρδιά μας την περηφάνια όλων μας για τους μεγάλους αυτούς προγόνους μας.

Η 28η Οκτωβρίου είναι παράλληλα  και μια μέρα που οι νεότερες γενιές μυούνται στα ιδανικά και τις υψηλές αξίες της φυλής μας λαμβάνοντας ένα ενεργό παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζει, αλλά πάνω από όλα πώς πρέπει να πεθαίνει, όποιος θέλει να λέγεται ελεύθερος άνθρωπος.

Την Θεία Λειτουργία της Πανηγυρικής ημέρας, αλλά και την Δοξολογία στην συνέχεια  τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος με τα των Πανοσιολογιώτατων  Αρχιμανδριτών  Στεφάνου, Δαμασκηνού και Ιωακείμ. Τους Ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνιικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάα.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου πήρε τον λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια από εκείνες τις ημέρες, στην αρχαία και στην σύγχρονη ιστορία μας που μας πλημυρίζουν με ενθουσιασμό και συγκίνηση. Είναι η μέρα του «ΟΧΙ». Είναι η μέρα που οι Έλληνες φώναξαν απέναντι σε έναν απειλητικό και θρασύ εχθρό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί το δίλλημα που της τέθηκε. Τα έθνη γράφουν ιστορία και με «ΟΧΙ» και το Ελληνικό έθνος είχε πολλά «ΟΧΙ» στην ιστορία του»

Στην συνέχεια η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου μίλησε για την ουσία του εορτασμού της 28η Οκτωβρίου, λέγοντας ότι « σήμερα τιμούμε την άρνηση του Ελληνικού λαού να υποταχθεί σε ξένο ζυγό, χωρίς να υπολογίσει το τίμημα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους στρατιωτικούς που έπεσαν μαχόμενοι, τους αγωνιστές της αντίστασης, αυτούς που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όσους εκτελέσθηκαν και βεβαίως τον τρομακτικό αριθμό νεκρών του Μεγάλου Λιμού και τις αμέτρητες κακουχίες των αμάχων. Τιμώντας το απαράμιλλο θάρρος των Ελλήνων αξιωματικών που πολέμησαν όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ τιμούμε και τους πολλούς Κύπριους εθελοντές, οι οποίοι κατετάγησαν είτε στις Ελληνικές πολεμικές δυνάμεις, είτε στο Κυπριακό Σύνταγμα με τις λοιπές των κοινοπολιτειακών δυνάμεων, πολεμώντας στο πλευρό των Συμμάχων απέναντι στις ορδές του Άξονα.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής πήρε τέλος τον λόγο αναφέροντας ότι «διαχρονικά οι αξίες που στηρίζουν την Ελληνική σκέψη και τους Έλληνες κατά τον μεγάλο ερευνητή Γιάννη Παπαδάκη είναι τρείς: η ελευθερία, η τόλμη και το μέτρο. Την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι δύο πρώτες αξίες, της ελευθερίας και της τόλμης εκτόπισαν τελείως το μέτρο των αριθμών. Η μικρή Ελλάδα με παιδιά της ηλικίας των απόφοιτων του σχολείου μας, αλλά και μεγαλύτερα, με τις γυναίκες από πίσω, είπαν όπως όφειλαν και όπως έμαθαν από τους προγόνους τους ένα τρανταχτό «ΟΧΙ». Η ελευθερία λοιπόν και η τόλμη πήγε στην άκρη το μέτρο. Και κατάφεραν αυτοί οι λίγοι, με τις προσπάθειές τους, με το αίμα τους να κάνουν αυτό που είπε ο Ελύτης, ότι σαν Έλληνες αξιοποιούμε το ελάχιστο και πετυχαίνουμε το μέγιστο. Δίπλα σε αυτούς 7000 Αιγυπτιώτες, μαζί με τις Κοινότητες τότε, άνοιξαν την αγκαλιά τους σε αυτή την προσπάθεια της πατρίδας που μας έφτασε μέχρι εδώ. Τα ιδρύματά μας, το νοσοκομείο μας, το Κοτσίκειο στην Αλεξάνδρεια δόθηκαν στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, και όχι μόνο. Ο κάθε πάροικος συνέβαλε συγκεντρώνοντας ένα τεράστιο για την εποχή εκείνη ποσό των δύο εκατομμυρίων Λιρών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο στην γεωγραφική τοποθεσία που γνωρίζουμε. Είναι παντού.» Ο κ. Καβαλής έκλεισε την ομιλία του με μια ευχή « Τα δυνατά τύμπανα του πολέμου, να τα καλύψουν οι φωνές της ειρήνης. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Κύπρος. Ζήτω η Αίγυπτος.

Η επετειακή εορταστική ημέρα έκλεισε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, με τους μαθητές και τους προσκόπους, οι οποίοι παρέλασαν καταχειροκροτούμενοι από τους επισήμους, αλλά και από όλη την Καΐρινή παροικία.

Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας  Πλοίαρχο (ΠΝ) Μιχάλη Τσιλιγκάκη και τον  βοηθό του Αντισμήναρχο Κωνσταντίνο Πετρούλη, τον Σύμβουλο Πρεσβείας κ. Αθανάσιο Λεούση, την κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, τον κ. Ηλία Γαλάνη Σύμβουλο Δημόσιας Διπλωματίας, την κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέα Δημόσια Διπλωματία.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε η Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου, η οποία προσήλθε στην τελετή με τον Ακόλουθο Άμυνα  Συνταγματάρχη Μηχανικού Κωνσταντίνο Χατζηκωστή.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, ενώ παρέστησαν και η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο κ.Ανδρέας Γιόσρι , Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων και Κοινοτικός Επίτροπος.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα παρέστησαν η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής   της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου και πλήθος εκπαιδευτικών.

Παρέστησαν επίσης ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δείτε το βίντεο από τις ομιλίες των επισήμων

Δείτε την παρέλαση των μαθητών και των Προσκόπων

Αρέσει σε %d bloggers: