Πανηγυρική και λαμπρόμορφη ημέρα η 25η Νοεμβρίου για την μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, με τις καμπάνες να ηχούν ευφρόσυνα, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα και σύσσωμο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, αλλά και το Αραβόφωνο Χριστεπώνυμο ποίμνιο από όλα τα μέρη της Νειλοχώρας  να κατακλύζουν ασφυκτικά  από νωρίς το πρωί τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου για να εορτάσουν την μνήμη της  Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, αλλά και να ευχηθούν έτη πολλά στην Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Η ανυπέρβλητη μυσταγωγία της ημέρας ξεκινούσε από την μυητική αντίστιξη του φωτός με το ημίφως. Ο Προαύλιος χώρος του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου λουσμένος στο Αλεξανδρινό φως του ήλιου. Η στεντόρια φωνή του Πατριάρχη και οι ύμνοι από το Ιερό ψαλτήρι καλούσαν όλους μας να κατέλθουμε τα επτά σκαλοπάτια στο ημίφως του Ναού, μεταβάλλοντας  επί της ουσίας την ψυχική μας συχνότητα.

Το κατάφωτο μανουάλι με τα δεκάδες του κεριά να φώτιζε τα πρόσωπά μας, καθώς εισδύαμε στον Ναό. Ένα φως γλυκό, γεμάτο μνήμες αγκάλιαζε τις καρδιές όλων μας  προτάσσοντας την μεστή πραγματικότητα της ιερής στιγμής.

 Ένα βήμα πιο πίσω ο μαρμάρινος κίονας επί του οποίου διεράγη βίαια το νήμα της πνοής της Αγίας Αικατερίνης. Το σημείο αυτό  τραβούσε τα χέρια μας σαν μαγνήτης, ενώνοντας τις ψυχές με το απόκοσμο αλλά το τόσο οικείο Της μαρτύριο.

Ο Ναός γεμάτος απ’ άκρη σ’ άκρη με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας. Στο πλευρό του συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:  Γουϊνέας Γεώργιος, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Μέμφιδος Νικόδημος, Ναυκράτιδος Παντελεήμονας, Πηλουσίου Νάρκισσος, Ταμιάθεως Γερμανός, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος και Νιτρίας Νικόδημος. Στο ψαλτήρι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πάνος Γαζής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ισαάκ και ο πατέρας Φέντι.

Το Πανηγυρικό Θείο λόγο της ημέρας κήρυξε ο  Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης Ιωακέιμ ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αδελφοί μου ηγαπημένοι οι συναχθέντες εν τω πανσέπτῳ ναό τούτῳ, η ολόφωτος μνήμη της συμπολίτιδος αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου και πολιούχου Σινά, οδήγησε τα βήματά όλων μας στο ιερό παλλάδιο του  πολυαιώνιου ναού του Οσίου Σάββα, πού φιλοξενεί από αιώνων, ως τιμαλφέστατο κειμήλιον την στήλη επί της οποίας η αγία προσέφερε το αγνό και παρθενικό της αίμα για την αγάπη του Χριστού.

Μεγάλη   σημερινή ημέρα για τήν Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής,ευκλεής γόνος της οποίας υπήρξε η θεόσοφος, «η το σώμα πολυπλόκοις βασάνοις  εκδούσα, δι’ αγάπην του Ποιητού σου, καί μή καταβληθείσα, ως άκμων ανάλωτος». Ο ιερός συναξαριστής σημειώνει μέ έμφαση: «Αικατερίνα, και σοφή και παρθένος, εκ δε ξίφους, και Μάρτυς ω καλά τρία!».

Η αποψινή πανήγυρις μάς θέτει ένα πλήθος ερωτημάτων καίριων για την πνευματική μας πορεία, όπως λ.χ πώς αξιοποιούμε τα χαρίσματα, τα τάλαντα πού μάς εμπιστεύθηκε ἡ αγάπη τού Θεού, τί μύχιους πόθους καλλιεργούμε στα εσώτατα τής ύπαρξής μας, ποιά είναι ἡ αληθινή σχέση μας με  τον Θεό «των Πατέρων ημών» και πολλών άλλων που εκπηγάζουν από το άριστο παράδειγμα της όντως πανσόφου και καλλιπαρθένου νύμφης τού Χριστού Αικατερίνης, που μέσα από την  σύντομη ζωή και το πολύαθλο τέλος της, αναδείχθη ακηλίδωτος καθρέπτης τού Θείου φωτός.

Ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου απευθύνθηκε στην συνέχεια στους παρισταμένους, ευχαριστώντας ταπεινά και καλωσορίζοντας όλους από καρδιάς για την παρουσία τους, λέγοντας:« Δεξιά μου έχω την Ελλάδα μου, δεξιά έχω την Κύπρο μου και απέναντί μου έχω την πατρίδα μου τώρα, την αγαπημένη μου Αίγυπτο. Απέναντί μου, στο πρώτο της αδελφής μου θέλω να φιλήσω νοερά τον τάφο της μητέρας μου, που πριν από 69 χρόνια με έφερε σε αυτόν τον κόσμο.

Ήρθατε να γιορτάσετε κοντά μου την μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας μας Αικατερίνης, αλλά και να πείτε χρόνια πολλά σε έναν δικό σας άνθρωπο που τον ξέρετε τριανταπέντε χρόνια τώρα. Αύριο το πρωί παιδιά μου, αναχωρώ τα ξημερώματα για μια φτωχή γειτονιά του κόσμου, το Μπουρούντι. Την Δευτέρα στην λίμνη της Ρουάντας θα συναντήσω την φτώχια, την φτώχια και την φτώχια. Κανένα ποδαράκι δεν θα φοράει παπούτσια από τα γλυκά αυτά παιδάκια. Και με τα υψωμένα τους χεράκια θα ζητάνε κάτι. Και εγώ με την βοήθεια την δική σας, που πολλές φορές σας απλώνω τα χέρια και μου την δίνετε με χαρά, θα την δώσω σε αυτούς που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Για αυτό και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, και εύχομαι η Αγία Αικατερίνη η Αλεξανδρινή να σας φωτίζει. Μην ξεχνάτε ότι η Αγία έζησε σε αυτά εδώ τα μέρη. Ήταν Πριγκίπισσα, όμορφη κοπέλα. Μα πάνω από όλα μια δυναμική προσωπικότητα που μαρτύρησε εδώ. Τα σημερινά μου γενέθλια παιδιά μου θα ήθελα να τα αφιερώσω στα παιδιά της Μέσης Ανατολής που κλαίνε. Ας φωτίσει ο Θεός τους ανθρώπους που κυβερνούνε τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, να δούνε ότι σε αυτόν τον κόσμο αξίζει να ζούμε όλοι αδελφωμένοι.»

Με αυτά τα τρυφερό λόγια ο Μακαριώτατος έκλεισε την προσλαλιά του και μας οδήγησε στο Αρχονταρίκι του Ναού, όπου η Πρόεδρος του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου είχε προετοιμάσει ως είθισται κάθε χρόνο την γενέθλια τούρτα και το πλούσιο γευστικό μπουφέ προς τιμήν του Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης χαρούμενος δεν σταμάτησε να φωτογραφίζεται και να ανταλλάσσει ευχές με όλους. Δέχτηκε τα δώρα και την αγάπη των παριστάμενων και ανταπέδιδε μοιράζοντάς την ευλογία  και το χαμόγελό μέσα από την καρδιά του.

Πολλά τα δώρα που δέχτηκε και μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε την δερματόδετη πολυτελή έκδοση που του δώρισε η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με τις τελευταίες εκδόσεις του «Νέου Φωτός», το ενδιαφέρον λεύκωμα της Φαραωνικής τέχνης που του δώρισε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η προσωπογραφία του ιδίου και της μητέρας του που του δώρισε η Πρόεδρος του H.O.C. κα Αρλέτ Μόνσεφ, ο ασημένιος σταυρός, δώρο της Πρόεδρου του ΕΝΟΑ και του Πτολεμαίου κας Λιλίκας Θλιβίτου, το γλυκό επιδόρπιο κρασί “Κουμανδαρία”, που του προσέφερε η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου.

Η έκπληξη της ημέρας ήρθε με τον Πατριάρχη να απονέμει τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Λεόντος του Αγίου Μάρκου στην κα Αλίκη Αντωνίου, Πρόεδρο του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας καθώς και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Οσίου Σάββα στην αδελφή του, κα Αργυρώ Μαχλά.

«Με ιδιαίτερη χαρά και πολύ περηφάνια το Λύκειο των Ελληνίδων παρίσταται για να γιορτάσει το χαρούμενο γεγονός των γενεθλίων του Πατριάρχη της αγάπης. Ευχόμαστε Μακαριώτατε να τοποθετείτε πάντα θεμέλιους λίθους και να ανοικοδομείτε Ναούς και ευαγή ιδρύματα, όχι μόνο στην Νέα Πρωτεύουσα του Καΐρου, αλλά και σε όλη την Αφρική» Με αυτά τα λόγια η κα Αντωνίου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο ο οποίος κοιτώντας την στα μάτια είπε « Θα ήθελα Αλίκη μου να σου πω ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ για το έργο σου στο Λύκειο Ελληνίδων. Αγαπάς τους ανθρώπους προσφέρεις θεάρεστο έργο. Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.»

Αφού έκοψε την τούρτα και όλοι τραγούδησαν στον Μακαριώτατο  τα χρόνια πολλά, έπεσε  η αυλαία της εορταστικής ημέρας στον Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα και η γιορτινή συνέχεια γράφτηκε στην Αλεξανδρινή «Ένωση».

Μια γιορτή που ήταν όλοι εκεί.

Η καλαίσθητη και στολισμένη αίθουσα ένωσε για ακόμα μια φορά όλη την Αλεξανδρινή παροικία, τους Αιγυπιώτες που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά και τους Αραβόφωνους που θέλησαν να βρίσκονται κοντά στην χαρά του Πατριάρχη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νάρκισσος υποδεχόταν και καλωσόριζε τους καλεσμένους και ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Νικόλας Κατσιμπρής επι ποδός με το πολυάριθμο προσωπικό φρόντιζε να μην λείπει τίποτα από κάθε τραπέζι.

Τελευταίος έφτασε στην Ένωση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, τον οποίον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Βαφειάδης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσος, τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλα Κόπελο και τον κ. Έρικ Αδάμ, Μεγάλο Ευεργέτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο ανθοστόλιστο τραπέζι των επισήμων. Η αίθουσα γεμάτη και μετά από λίγη ώρα έφτασε και η στιγμή των επίσημων προσφωνήσεων. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης ευχαριστώντας ονομαστικά τους επισήμους αλλά και όλο τον κόσμο που ήρθε όπως είπε για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του αλλά και να του δώσει δύναμη για να συνεχίσει το έργο του.

Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον Μεγάλο Ευεργέτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ τον οποίον αποκάλεσε Αμφιτρύωνα, εξαίροντας την προσφορά του, όχι μόνο για το γενέθλιο σημερινό τραπέζι, αλλά και για αδιάλειπτη αρωγή του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και όχι μόνο.

Ο κ. Βαφειάδης πήρε στην συνέχεια τον λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γιορτάζουμε τα γενέθλια του Πατριάρχη. Του δικού μας Ιεράρχη. Όλα τα χρόνια που βρίσκεστε στο τιμόνι της Ορθοδοξίας αγωνίζεστε μέσα από το ιεραποστολικό σας έργο στην Αφρική να διαδώσετε τις αξίες του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Για όλους εμάς που ζούμε στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας, εσείς με την σεπτή σας μορφή, την αγάπη σας προς τον συνάνθρωπο και την ελπίδα που προσφέρετε σε όλους μας για έναν καλύτερο κόσμο, αποδίδετε τον πυλώνα της σταθερότητας και δύναμης της Παροικίας μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων που η Πατριαρχική σας πορεία όλα αυτά τα χρόνια, στήριξε, βοήθησε και ωφέλησε τόσο την Κοινότητα, όσο και όλους τους θεσμούς του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο και γι’ αυτό οι προσπάθειές σας έχουν αναγνωριστεί από όλους μας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στην δική του προσλαλιά ανέφερε προς τον Πατριάρχη: «Μακαριώτατε, στον αγώνα που κάνετε συνδυάζετε πάντα δύο αντίθετα. Συνδυάζετε καταρχήν την πρόοδο και την ίδια στιγμή την συντήρηση. Αυτές οι δύο πνευματικές ιδέες που ήταν ανά τους αιώνες αντίθετες, εσείς μπορέσατε και τις συνδυάσατε. Μπορέσατε και κάνατε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να φτάσει σε έναν ύψιστο βαθμό και σαν κριτής της Οικουμένης που είστε, καταφέρατε να αποδείξετε στον εικοστό πρώτο αιώνα ότι ηγέτες του δικούς σας εκτοπίσματος μπορούν να είναι πράγματι κριτές της Οικουμένης. Να ευχηθώ και εκ μέρους της Διαχειρηστικής Επιτροπής αλλά και της Ελληνικής Παροικίας του  Καΐρου έτη πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων, Καΐρου και Αλεξανδρείας, παρέδωσαν έκαστον στον Μακαριώτατο φάκελο που περιείχε οικονομική ενίσχυση, για την ευόδωση του ιεραποστολικού του έργου.

Χαιρετισμό προς τον Πατριάρχη απεύθυνε και ο κ. Μάρκος Μπαζίλ Αντιπρόεδρος της Αραβοφώνου Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Η εορταστική ημέρα συνεχίστηκε με τις εύγεστες γαστριμαργικές επιλογές της Ένωσης, ενώ  την θέση τους στην πίστα, πήραν λίγη ώρα μετά οι μαθητές των σχολείων που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Πατριάρχη, με τον ίδιο να τους επευφημεί ρίχνοντας λουλούδια στα νεανικά τους κορμιά.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και η δεύτερη τούρτα από την «Ένωση» αυτή την φορά, την οποία ο Μακαριώτατος έκοψε μοιράζοντας ευχές και βλέποντας όλους να έχουν σηκωθεί από τις θέσεις τους και να του τραγουδούν. Η Ελληνική μουσική στην διαπασών και ο χορός ελεύθερος στην συνέχεια για όλους.

Η γιορτινή ημέρα έσβησε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα με όλους μας να έχουμε αποκομίσει την ζεστή εμπειρία ενός ακόμα ανταμώματος.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι

Την εορταστική ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Πρέσβης της Ελλάδος  κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας  κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάϊροκα Δέσποινα Χαριτζόγλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδας Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, και ο Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχος Κώστας Βαρουξής.

ΤηνΕλληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, η Γενική Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Άννα Γεωργαλίδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Από την Αλεξανδρινή Κοινότητα παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Κόπελος, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλειος Ζουές, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του Πτολεμαίου κα Λιλίκα Θλιβίτου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα. Σωτηρία Μπέτα καθώς και οι εκπαιδευτικοί των Αλεξανδρινών Σχολών, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξου Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Φουάντ Χούρι, ο κ. Μάρκος Μπαζίλ Αντιπρόεδρος της Αραβοφώνου Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Πρόεδρος των Αραβόφωνων του Αγίου Αντωνίου κα Αντέλ Μπούτρος.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς, τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων και την κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρο του H.O.C

Εις πολλά έτη Μακαριώτατε Πατριάρχη Θεόδωρε Β’

Αρέσει σε %d bloggers: