Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου υποδέχτηκαν στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο στην Ηλιούπολη τους Αλεξανδρινούς συναδέλφους τους πραγματοποιώντας μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας εφ’ όλης της ύλης.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι έφτασαν στον χώρο των Ελληνικών σχολείων ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος Α΄, ο κ. Νικόλαος Κόπελος Αντιπρόεδρος Β΄, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Τατάκης Εμμανουήλ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Βασίλειος Ζουές και  Ευάγγελος Νεαμονίτης, ο Διευθυντής της ΕΚΑ κ. Γεώργιος Μπούλος, ο Αρχισυντάκτης του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος καθώς και μέλη του νομικού και οικονομικού επιτελείου της Αλεξανδρινής Κοινότητας.

Τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς , Ανδρέας Γιόσρι. Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης η Διευθύντρια των Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννα Καρδάση , ο δικηγόρος κ. Αίζαν Σάμι  καθώς και στελέχη του διοικητικού και οικονομικού προσωπικού.

Η συνάντηση αυτή των δύο Κοινοτήτων ήταν η αναγκαία συνέχεια των γόνιμων επαφών που ξεκίνησαν με το νέο συμβούλιο της Αλεξανδρινής Κοινότητας τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, με το σημερινό ραντεβού να ορίζεται στην πρόσφατη Τακτική Γενική μας Συνέλευση. Ο κ. Καβαλής κατά την άφιξη των «Αλεξανδρινών» τους ξενάγησε αρχικά στο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο μικρό εκκλησάκι των Ελληνικών Σχολείων, όπου ο μέγιστος αγιογράφος Φώτης Κόντογλου έχει φιλοτεχνήσει το ξύλινο τέμπλο.

Στην συνέχεια οδηγήθηκαν όλοι στο θέατρο της Αχιλοπουλείου Σχολής με τον Πρόεδρο κ. Χρήστος Καβαλής να καλωσορίζει με εγκαρδιότητα τους συναδέλφους του και όλη την Αλεξανδρινή αποστολή. Ο κ. Καβαλής επεχείρησε  αρχικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά στον χώρο των Σχολείων μια νοερή ξενάγηση στην ιστορία και στην διαδοχή των χρήσεων του Καΐρινού τριγώνου από την εποχή του Σπετσεροπούλειου Ορφανοτροφείου μέχρι τις μέρες μας. «Χαίρομαι που ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης εξέφρασε  την επιθυμία του στην Γενική μας Συνέλευση για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ οι δύο Κοινότητες με τα τεχνικά μας επιτελεία κοντά μας, για να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για τα θέματα του κοινού μας ενδιαφέροντος που απηχούν την ειλικρινή έγνοια όλων μας για το παρόν και το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Νομίζω ότι αυτήν την δεύτερη συνάντηση θα ακολουθήσουν και άλλες γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι οι προθέσεις είναι εκατέρωθεν αγαστές και η συγκυρία ιδιαιτέρως ευνοϊκή.» Με αυτά τα λόγια ο κ. Καβαλής σκιαγράφησε το κοινό όραμα των δύο Αιγυπτιώτικων Κοινοτήτων αλλά και την πεποίθηση και των δύο συμβουλίων για συνεχή και στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Βαφειάδης πήρε στην συνέχεια τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τον κ. Καβαλή εκ μέρους όλης της αποστολής για την εγκάρδια υποδοχή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πράγματι εξέφρασα στην συνέλευση σας την επιθυμία όλων των μελών της Κοινοτικής μας Επιτροπής για να κάνουμε άμεσα πράξη αυτή την γόνιμη σημερινή συνάντηση. Θελήσαμε όμως και χαιρόμαστε που το αποδεχτήκατε, η συνάντηση αυτή να έχει έναν πιο διευρυμένο τεχνικό χαρακτήρα με την γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων και από τους νομικούς και οικονομικούς μας συμβούλους. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνικές Κοινότητες είναι κοινές και οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό και την προκοπή και των δύο Κοινοτήτων μας.»

Η συνάντηση διάρκεσε περίπου τρείς ώρες και στην συνέχεια αφού τραβήχτηκε η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στην μαρμάρινη σκάλα του Σπετσεροπούλειου, ακολούθησε επίσημο γεύμα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως. Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές και από τις δύο πλευρές και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού στην Αλεξάνδρεια και όπως υποσχέθηκαν, σύντομα.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: