Μέσα από ένα κατανυκτικό διήμερο με ιδιαιτέρως πανηγυρικό τόνο και μια δόση νοσταλγίας για τις εποχές που η εκκλησία έσφυζε από Ελληνισμό, προσήλθαμε για μια ακόμα χρονιά στο Άγιο Σπυρίδωνα για να γιορτάσουμε την μνήμη του, στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στο Χελουάν.
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στην Κύπρο από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Δεν άλλαξε επάγγελμα και συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός. Όπως ακούσαμε στο απολυτίκιό του, ο Άγιος ήταν απλός, αγαθός και γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του.
Αυτά τα χαρακτηριστικά του τον έκαναν λαοφιλή και αγαπητό σε όλους. Η μεγάλη προσήλωση του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ορθοδοξία και την Χριστιανική Πίστη τον κατέταξαν στους λαμπρότερους υποστηρικτές της Εκκλησίας μας.
Τις Κυριακές λέγεται ότι έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.
Αν και ο Άγιος Σπυρίδωνας, δεν έζησε ποτέ στην Κέρκυρα, το άφθαρτο σκήνωμά του μετά από πολλές περιπέτειες αναπαύεται στο πανέμορφο αυτό Ελληνικό νησί, του οποίου είναι πολιούχος και προστάτης.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, μετα του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδίτου Στεφάνου, και του πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Γεώργιου, ενώ προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας της κυριώνυμης εορταστικής ημέρας συλλειτουργώντας με τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Θεόδωρο και Παρθένιο, τους πατέρες Γιούσεφ και Παύλο και τον Διάκονο Γιούσεφ και για τις δύο ημέρες. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.
Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του συμπύκνωσε με γλαφυρό τρόπο την ζωή και το έργο του Αγίου Σπυρίδωνα λέγοντας ότι η πραγματική τιμή προς έναν Άγιο είναι να προσπαθήσει κανείς να μιμηθεί κάποια από τα χαρίσματά του στην πραγματική του ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα τρία μεγάλα και θαυμαστά χαρακτηριστικά του Αγίου που δεν είναι άλλα από την πραότητα, την πίστη και την ελεημοσύνη του, καλώντας όλους μας να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Μίλησε επίσης για την εποχή της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, όταν ο Άγιος Σπυρίδων θεολόγησε με έργα και όχι με λόγια το δόγμα της Αγίας Τριάδας με το θαύμα με το κεραμίδι αποδεικνύοντας περίτρανα την ενότητα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης μας επεφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη παρουσιάζοντας στο ποίμνιο τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητος κ. Λάμπρο Μπενοβία, για τον οποίο ανέφερε ότι έχει ποιητική φλέβα και αρέσκεται να βλέπει την ουσία των πραγμάτων πίσω από τα φαινόμενα.
Ο κ. Μπενοβίας εκφώνησε μια ωδή για την πανηγυρική ημέρα, αλλά και για τον θαυμασμό που τρέφει στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοδήμου, ο οποίος όπως μας ανέφερε μέσα από το οκτάστοιχό του, συνδυάζει την ανεξικακία και την αυτοσυνειδησία σε θέματα θρησκευτικά δίνοντας όμως σημασία σε έργα προοδευτικά.
Ακολούθησε κέρασμα και τις δύο ημέρες στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με τους πιστούς να ανταλλάσσουν ευχές για την γιορτινή ημέρα.
Δείτε εικόνες από τις εορταστικές ημέρες στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Χελουάν
Τις εορταστικές ημέρες παρέστησαν μεταξύ άλλων, τιμώντας την μνήμη του Αγίου με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητος κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου, και η Γραμματέας του Σωματείου κα Άννα Γεωργαλίδου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότηας Ελληνίδων κυριών Καΐρου
Δείτε την ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημου