Η φετινή μας χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της. Λίγες ακόμα σελίδες που γράφουν πάνω τους το 2023 μείνανε κενές περιμένοντας να γεμίσουν με  τις τελευταίες μας εμπειρίες. Σε αυτές τις ελάχιστες σελίδες μιας ακόμα χρονιάς που μας αποχαιρετά μια σημαντική και περίοπτη θέση καταλαμβάνουν και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τους Καϊρινούς Προσκόπους. Ο τίτλος αυτής της σελίδας δεν μπορεί να είναι άλλος από την μαγική αυτή ερώτηση που ανοίγει μονομιάς τις καρδιές και τα σπίτια όλων: Να τα πούμε;

Το πρωί της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου φτιάχτηκαν δύο ομάδες Προσκόπων που με τα τρίγωνα ανά χείρας όργωσαν το Κάιρο, δίνοντας χαρά σε όσους τους συνάντησαν και απάντησαν χωρίς δεύτερη σκέψη: Ναι, να τα πείτε.

Η πρώτη ξεκίνησε από το Προσκοπείο και στο λεωφορείο αυτό της χαράς, επέβαιναν οι βαθμοφόροι κ.κ. Γιώργος Αγγελίδης, Γιώργος Αντωνίου η κα Όλγα Καλατζή μαζί με τον Πρόσκοπο Απόστολο Φίλια.

Το δρομολόγιό τους περιελάβανε την Πρεσβεία και το Προξενείο της Ελλάδας, τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου το διοικητικό προσωπικό και οι υπάλληλοι άφησαν για λίγο τις καθημερινές τους ασχολίες και μαζεύτηκαν για να απολαύσουν τα κάλαντα από τους μοναδικούς μας Προσκόπους που με τα κόκκινα σκουφάκια τους έδωσαν έναν αλλιώτικο τόνο στην ατμόσφαιρα των γραφείων.

Οι Πρόσκοποί μας χτύπησαν και τα κουδούνια από πάροικους που τους καλοδέχτηκαν και τους έδωσαν όπως όλοι φυσικά ευχές, γλυκά, και το πατροπαράδοτο γιορτινό «δώρο» για τις Προσκοπικές τους ανάγκες.

Τους υποδέχτηκαν λοιπόν με χαρά στα σπίτια τους  η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Ταμίας του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Άννα Αυγερινού, αλλά και η πάροικος κα Χριστίνα Ουάσεφ.

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο από το πρώτο λεοφωρείο των Προσκόπων μέσα από την δική τους ματιά

Το Νέο Φώς και η ekkairo.org αποφάσισαν να επιβιβαστούν στο δεύτερο λεωφορείο που ξεκίνησε από τα Ελληνικά σχολεία και είχε βάλει  πλώρη μόνο για τα μέλη της παροικίας στο Μοάταμ, στο Νταγκάμο, στο Ρεχάμπ και πίσω πάλι στην Ηλιούπολη. Η διαδρομή μεγάλη και η μέρα βροχερή. Τίποτα όμως από αυτά δεν πτόησε την Προσκοπική αποστολή που ξεκίνησε με οδηγό του λεωφορείου τον κ. Κάρεμ, την βαθμοφόρο και αρχηγό της ομάδας μας κα Έντζι Χάλεντ, τον Γιούσεφ Σάλεμ και την Μαιρούλα Γιακούμπ.

Πρώτος σταθμός το σπίτι της Οικογένειας του Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργου Ρεκτσίνη, όπου αφού είπαμε τα κάλαντα στην σύζυγό του Σάντρα και στα παιδιά, την Χριστίνα και τον καταπληκτικό Κωνσταντίνο, πήραμε μαζί μας και τον μικρό Αντώνη Ρεκτσίνη, οπότε η ομάδα μας μεγάλωσε κατά ένα ακόμα καλλίφωνο μέλος.

Επόμενος σταθμός το Ρεχάμπ όπου μας καλοδέχτηκαν η σύζυγος του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, Άννα-Μαρία και ο γιός τους Άρης . Στον επόμενο όροφο άνοιξαν χαμογελαστοί την πόρτα ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος και η σύζυγός του Χριστίνα όπου τραγούδησαν με τα παιδιά και αυτοί τα γιορτινά κάλαντα. Τελευταίος σταθμός σε αυτήν την πολυκατοικία η γιαγιά κα Ευαγγελία Χαλκιά που καταχάρηκε βλέποντας τα χαρούμενα πρόσωπα των Προσκόπων. Της είπαμε τα κάλαντα ενώ ο σκύλος της ο Φλάφι κρατούσε τον μουσικό τόνο… γαβγίζοντας.   

Επόμενος σταθμός ήταν σε μια εξ ολοκλήρου Προσκοπική οικογένεια. Στον Κοινοτικό Επίτροπο και Περιφεριακό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέα Γιόσρι και στην βαθμοφόρο σύζυγό του κα Ναταλί Σαΐντ και φυσικά στην μικρή Κωνσταντίνα, η οποία μας ξενάγησε στο δωμάτιό της. Η βροχή δυνάμωσε απειλητικά και αφού τα παιδιά είπανε τα κάλαντα «αναγκαστήκαμε» να μείνουμε λίγο παραπάνω. Άλλο που δεν θέλαμε βέβαια όλοι. Προσπαθήσαμε να πάρουμε μαζί μας και την Κωνσταντίνα, αλλά δεν μας την δώσανε οι γονείς της γιατί είχαν άλλα σχέδια, οπότε ξεκινήσαμε για τον επόμενο μας σταθμό στο σπίτι του νέου μας Λυκόπουλου του Γιούσεφ. Μας περίμεναν ή μαμά του Αναστασία και ο μπαμπάς του Άχμεντ  και φυσικά η μικρή του αδελφή η Ζωή, που έκλεψε την παράσταση με το χαμόγελό της.

Επιστροφή στην Ηλιούπολη και πρώτος σταθμός το σπίτι του Κοινοτικού Επίτροπου κ. Λεωνίδα Φοντριέ. Την πόρτα μας άνοιξε γεμάτη έκπληξη η κόρη του Μαρία, η οποία δεν ήξερε ότι θα ερχόμαστε και καταχάρηκε που είδε τους συμμαθητές και φίλους της από το σχολείο. Την χαρούμενη ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν βέβαια ένας πανέμορφος Περσικός γάτος ο Γουάιτ και η Λούνα μια γλυκύτατη σκυλίτσα. Αφού είπαμε όλοι μαζί τα κάλαντα, ο κ. Φοντριέ ευχήθηκε στα παιδιά καλή χρονιά, δίνοντάς τους και το γιορτινό τους δώρο. Φεύγοντας βέβαια πήραμε και την Μαρία μαζί μας για τον τελευταίο σταθμό που ήταν το σπίτι της κας Ευαγγελίας Χαλκιά.

Χτυπήσαμε το κουδούνι και μόλις μας άνοιξε η κα Χαλκιά, η γνωστή σε όλους μας Γκέλγκελ την πόρτα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα στρωμένο μεσημεριανό και γιορτινό τραπέζι. «Σκέφτηκα ότι θα πεινούσατε, τέτοια ώρα που ήρθατε, οπότε μαγείρεψα κάτι πρόχειρο». Στο πρόγραμμα της ημέρας βέβαια ήταν να τρώγαμε όλοι μαζί κάπου, αλλά η Γκέλγκελ άλλαξε τα σχέδια και έστρωσε το τραπέζι για όλους μας με ντολμαδάκια, μακαρόνια με κιμά και πίτσα. Αφού είπαμε τα κάλαντα, στην συνέχεια φάγαμε όλοι μαζί, γελάσαμε και απολαύσαμε την μοναδική Γκέλγκελ με τις ιστορίες της και την πηγαία χαρά της για την ζωή. Μας αποχαιρέτησε δίνοντάς στον καθένα μας δώρο φωσφόριζέ γυαλιά και σε όλους μας την υπόσχεση ότι και του χρόνου πάλι θα μας ξαναμαγειρέψει.

Με την κα Ευαγγελία Χαλκιά έκλεισε με χαρά αυτή η μέρα με τα κάλαντα των Προσκόπων. Επόμενος και τελευταίος σταθμός η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως όπου από ότι μαθαίνουμε το γλέντι θα είναι μοναδικό.

Αρέσει σε %d bloggers: